fbpx

7 slovenskih knjižnih uspešnic za poletno branje

Knjiga Zadnji dve / Foto: Matjaž Krivic
Zadnjič posodobljeno: :

Poletje je pred vrati, z njim pa tudi čas počitnic, poležavanja na plaži in dobrih knjig. Poletni meseci so namreč tisti čas v letu, ko je priložnosti za branje (še) nekoliko več, v ta namen pa smo sestavili seznam slovenskega čtiva, ki nas navdušuje te dni.

Na seznamu najdete vrsto svežih uspešnic, pa tudi nekaj knjig, ki je doživela bodisi nove ponatise ali so v tem obdobju bolj v ospredju zaradi tematike oz. avtorjev samih. Naj bodo knjige prijetna družba ob letošnjem oddihu.

Zadnji dve, Maja Prijatelj Videmšek in Boštjan Videmšek

Odlična slovenska novinarja sta se s priznanim fotografom Matjažem Krivicem odpravila po poti reševanja severnih belih nosorogov. Na svetu obstajata le še dve predstavnici omenjene vrste, Najin in njena hčerka Fatu, ki bivata v rezervatu Ol Pejeta v osrednji Keniji, nanju pa budno pazijo elitni varnostniki. Možnosti za naravno nadaljevanje vrste ni več, zato je usoda vrste v rokah znanosti.

Foto: Bukla

Ob nastanku sveta, Drago Jančar

Slovenski pisatelj, dramatik in esejist Drago Jančar velja za enega najbolj prevajanih sodobnih avtorjev. Njegovo najnovejše delo Ob nastanku sveta je pripoved o svetu, ki ga še ni in mu je »določeno« nastati šele pred našimi očmi. Gre za morda najbolj ganljiv in osebnoizpoveden Jančarjev roman, ki začara s pisateljevim edinstvenim slogom ter nas posrka v svet skrivnosti ljudi in sveta.

Foto: Beletrina

Vsi me kličejo Tona, Tone Vogrinec in Marko Radmilovič

Legenda slovenskega športa Tone Vogrinec je zakladnica zgodb, nekaj pa jih je v svoje pisanje uspel ujeti Marko Radmilovič, ki je bogato zakladnico Vogrinčevih zgodb prelil na papir. Velik športni junak osemdesetih let, ki je jugoslovansko smučanje popeljal v sam vrh, se s kirurško natančnostjo spominja številnih življenjskih zgodb, ki jih v knjigi deli s svetom.

Foto: Beletrina

Pot, Nejc Zaplotnik

Ob 70-letnici rojstva slovitega slovenskega alpinista Nejca Zaplotnika, ki je kot prvi Jugoslovan priplezal na vrh Mount Everesta, si velja še enkrat prebrati njegovo legendarno knjižno delo – Pot. »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi,« je v avtobiografski izpovedi zapisala pokojna alpinistična legenda, ki skozi knjigo razkrije vrsto globokih misli in refleksij o življenju.

Foto: MK

Pustolovec zmote: patetični priročnik za razumevanje priletnega alfa samca, Miha Šalehar

Najnovejše delo priljubljenega radijskega voditelja Mihe Šaleharja, ki je luč sveta ugledalo minulo leto, v priročniku s samoanalizami išče odgovor na vprašanje, kako osmisliti prihodnost. S tem bralcem razkrije svoje napake in zblode iz preteklosti, ob tem pa marsikomu da dobro misliti.

Foto: Goodreads

Nekropola, Boris Pahor

Pred kratkim preminuli neutrudljivi pričevalec 20. stoletja, tržaški pisatelj Boris Pahor je svojo življenjsko zgodbo o koncentracijskem taborišču zapisal v delu Nekropola. Ta sodi med najbolje napisana pričevanja o taboriškem življenju v svetovni literaturi.

Foto: MK

Posebna punca: (p)osebna izpoved, Jerneja Renko

Mati treh deklic Jerneja Renko s svojo iskreno izpovedjo nagovarja slehernega bralca, saj pripoveduje svoj boj in zgodbo svojega materinstva. Od smrti prvega še nerojenega otroka, do rojstva zadnje hčerke Nine, ki se je rodila gluha, zdravniki pa so bili prepričani, da nikdar ne bo shodila. Knjiga je pripoved o starševski neomajnosti, o trdni volji in moči, kakršno lahko v človeku vzbudi le iskrena ljubezen, kakršna se vzpostavi med otrokom in starši.

Foto: Bukla

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!