fbpx

Ultimati v zvezi: so včasih prava odločitev?

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Vsi smo se že znašli v situaciji, ko se naše želje, mnenje ali načrti niso ujemali s partnerjevimi. Ena od možnosti, kako se s tem soočiti, je vsem dobro znani ultimat. Pa ultimati lahko dejansko delujejo ali pa so pot do nezdravega odnosa? Pozanimali smo se, kaj so prednosti in slabosti ultimatov in kaj o tej temi menijo strokovnjaki.

Gotovo ste že slišali za nasvet, da ultimatov partnerju nikakor ne smete postavljati, saj po navadi vodijo do toksičnega odnosa. Pa vendar so v razmerjih pogosti in marsikdo se še vedno drži upanja, da bodo rešili težave, s katerimi se s partnerjem soočata.
Da bi ugotovili, ali je ultimat prava pot, moramo najprej razčistiti, kaj ta izraz sploh pomeni. Ultimat je zahteva, ki jo postavi eden od partnerjev in od katere je odvisno, ali bo zveza trajala, torej: “Če ne storiš tega, bom zvezo končal.”
Poznamo dva glavna razloga za ultimate: prvi je obnašanje enega od partnerjev, ki drugega moti ali prizadene (npr. “Zvezo bom zaključila, če ne prekineš stika z bivšimi.”), drugi pa je občutek, da zveza nima prihodnosti (“S teboj se bom razšel, če se do konca leta ne preseliva skupaj.”).

Ultimati lahko vodijo do toksičnega odnosa Foto: Pavel Danilyuk / Pexels

Prednosti in slabosti ultimatov

Prednost ultimata leži v tem, da boste z njimi partnerju jasno pokazali, da si nekaj želite in da ste glede svojega mnenja resni. Vendar pa strokovnjaki na področju razmerij kljub temu trdijo, da ultimati niso prava odločitev.
Tako je zato, ker po navadi vodijo do enega izmed treh neželenih zaključkov. Prvi je, da partner zaradi strahu pred koncem zveze vašo zahtevo sprejme, čeprav se z njo ne strinja. Primer tega je, da začneta skupno življenje, čeprav čuti, da nanj še ni pripravljen, kar potem v prihodnosti vodi do najrazličnejših težav. Druga možnost je, da partner zvezo zaključi, čeprav si tega ne želi nihče od vaju in bi se odnos brez ultimata dalo rešiti.
Kaj pa tretji zaključek? Pri le-tem vaš partner vašega ultimata ne upošteva, vi pa kljub temu v zvezi ostanete in mu s tem date vedeti, da vaše besede ne pomenijo veliko. V tem primeru boste do partnerja najverjetneje tudi čutili zamere, ki bodo škodovale tako odnosu kot vašemu počutju.

Ultimati se lahko končajo z zamero ali koncem zveze Foto: Ron Lach / Pexels

Kaj storiti namesto ultimata?

Strokovnjaki predlagajo, da se namesto ultimata odločite za iskren pogovor, pri katerem oba s partnerjem jasno izrazita svoje mnenje. Če si recimo želite selitve v skupni dom, partnerju razložite, zakaj vam to tako veliko pomeni, nato pa ga poslušajte, ko vam zaupa svoje dvome. Zavedati se morate, da so kompromisi del vsake zveze in da se glede prav vsake odločitve s partnerjem ne moreta popolnoma strinjati. Prav tako velja, da grožnje in prisila niso nekaj, kar bi lahko vodilo do zdravega odnosa.
Kaj pa, če ste ugotovili, da kompromis za vas ni možen oz. je partner tisti, ki nanj nikakor ni pripravljen? Če gre za stvar, ki je za vas zelo pomembna, potem premislite, ali ima nadaljevanje zveze smisel. Če ste se odločili, da boste zvezo zaključili, to storite brez pritiska in izsiljevanja, ampak partnerju razložite, da se vajine želje preveč razlikujejo.
S partnerjem se pogovorite tudi, če vas je prizadelo njegovo obnašanje. V zdravi, ljubeči zvezi nobeden od vaju ne bo želel v drugemu vzbuditi bolečih čustev in za spremembo svojega vedenja ne bo potreboval ultimata.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!