fbpx

7 živil, s katerimi boste zgradili mišice in hitro shujšali

živila
Foto: envato

Pri iskanju zdravega življenjskega sloga ni mogoče preceniti pomena redne telesne dejavnosti in pravilne prehrane. Ne glede na to, ali želite povečati mišično maso ali se znebiti odvečnih kilogramov, ima vaša prehrana ključno vlogo pri doseganju vaših ciljev. V tem članku bomo raziskali sedem bistvenih živil, ki ne bodo samo okrepila vaših prizadevanj za izgradnjo mišic, ampak tudi pospešila vašo pot do izgube teže. S pomočjo prehranskih strokovnjakov vam predstavljamo ta super živila.

Živila, ki jih morate vključiti v vaš dnevni režim prehrane, saj lahko spremenijo vaše prizadevanje za bolj zdravo in bolj mišičasto postavo. Ne glede na to, ali ste izkušen navdušenec nad fitnesom ali se šele podajate na pot, bodo ta superživila spodbudila vaše vadbe, spodbudila rast mišic in pospešila izgubo teže. Ne pozabite, da ključ do uspeha ni le v vadbi, temveč tudi v modri izbiri prehrane, ki podpira vaš aktiven življenjski slog.

1. Brokoli

Brokoli se ponaša z višjo vsebnostjo vitamina C kot pomaranče in je zakladnica antioksidantov. Pomaga pri okrevanju mišic in krepi imunski sistem. Vsebuje fitokemikalije z antiestrogenskimi lastnostmi, ki pomagajo uravnavati hormone in se boriti proti kopičenju maščob.

Za superživila velja, da so prehransko bogata in tako dobra za zdravje ljudi. Foto: Southstore/Pexels

2. Losos

Najboljša izbira za tiste, ki želijo shujšati in hkrati zgraditi mišice je losos. Gre za izjemno bogato živilo z beljakovinami, saj ena porcija vsebuje do 30 gramov. Zdrave maščobe v lososu spodbujajo splošno dobro počutje, za razliko od tistih v mesu.

3. Arašidovo maslo

Čudež, poln beljakovin in hranil, ki podpira rast mišic, saj je poln esencialnih maščobnih kislin, vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin. Maslo je učinkovita pomoč pri okrevanju mišic po vadbi, zaradi česar je idealna sestavina napitkov.

Arašidovo maslo ni samo izjemno zdravo, temveč je tudi nadvse okusno, hranljiv. Foto: Grabowska/Pexels

4. Jajca

Gre za sestavino, ki je hitro in enostavno pripravljena dietna sestavina za športnike. Srednje velika jajca vsebujejo približno 5-6 gramov beljakovin in merijo 60 kalorij. Bogata so z aminokislinami, ki so bistvenega pomena za rast mišic in sintezo beljakovin med in po vadbi.

5. Sveža skuta

Glavni vir skute kazein in sirotkine beljakovine, ključne za izgradnjo mišic in izgorevanje maščob. Sirotkine beljakovine omogočajo hitro prebavo, medtem, ko kazein več ur vzdržuje anabolično stanje telesa, zaradi česar je idealna izbira večernega obroka.

6. Piščanec

Piščanec, zlasti pusto meso prsi, je vir beljakovin saj 200-gramska porcija zagotavlja približno 40 gramov beljakovin z minimalno vsebnostjo maščob (samo 2 grama). Meso je vsestransko uporaben in ga lahko vključite v sendviče, solate in različne jed.

Foto: Ruslan/Pexels

7. Tuna

Tuna je ultimativno superživilo za tiste, ki stremijo k odličnosti. Ena pločevinka tune vsebuje neverjetnih 41 gramov beljakovin, medtem ko vsebuje le 5 gramov maščobe. Zaradi možne vsebnosti živega srebra tuno uživajte zmerno – omejite se na eno pločevinko na teden.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.