fbpx

5 vrst hrane, ki naj bi pomagale izboljšati spomin in koncentracijo

Foto: envato

Nobenega dvoma ni, da je naš spomin zelo pomemben. Ne samo, da nam omogoča uspeh v šoli in na kariernem področju, pač pa je zelo uporaben tudi v vsakdanjem življenju. Zato vam predstavljamo 5 vrst hrane, ki po mnenju strokovnjakov naj bi pomagale izboljšati spomin, hkrati pa pozitivno vpliva tudi na sposobnost koncentracije.

1. Bučna semena

Bučna semena se zaradi visoke vsebnosti beljakovin in vlaknin uvrščajo med takoimenovana superživila. Prav te hranilne snovi vplivajo na našo sposobnost razmišljanja, pomnjenja in koncentracije.

Slastna bučna semena si lahko privoščite ob bučni juhi Foto: Polina Tankilevitch / Pexels

2. Temna čokolada

Tudi temna čokolada vsebuje veliko vlaknin in antioksidantov, ki pozitivno vplivajo na možganske funkcije, med katere se uvršča tudi spomin.
Po podatkih ene od raziskav naj bi uživanje temne čokolade izboljšalo predvsem epizodični spomin, torej spomin za dogodke.

3. Kava

Mnenja o tem, ali naj bi se kava uvrščala med zdrave napitke, so deljena, vendar pa večina strokovnjakov meni, da naj bi s pitjem kave pridobili veliko zdravju koristnih učinkov. Mednje se uvršajo zmanjšanje tveganja za sladkorno bolezen, bolezni srca in ožilja in celo depresije. Poleg tega pa naj bi kava izboljšala tudi spomin.

Kavo si ob učenju lahko privoščite brez slabe vesti Foto: Daria Obymaha / Pexels

4. Borovnice

Borovnice, ki so bogat vir vlaknin, veljajo za sadje, ki krepi naš imunski sistem, kar je sploh v zimskih mesecih zelo pomembno.
Poleg tega pa po mnenju strokovnjakov pozitivno vplivajo tudi na naše možgane: izboljšale naj bi naš spomin in kognitivne funkcije, zmanjšale pa naj bi tudi tveganje za razvoj demence.

5. Orehi

Orehi vsebujejo številne hranilne snovi, ki prispevajo k zaščiti naših kognitivnih funkcij. Poleg antioksidantov in kombinacije vitaminov in mineralov v njih najdemo tudi alfa-linolenske kisline in rastlinske omega-3 maščobne kisline. Strokovnjaki priporočajo, da vsak dan pojeste nekaj orehov in tako zmanjšate tudi tveganje za bolezni srca in ožilja in različna vnetja.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!