fbpx

Prvo samooskrbno plavajoče mesto na svetu

Mesto prihodnosti

Foto: oceanixcity.com

Pri južnokorejskem mestu Busan naj bi v štirih letih zraslo mesto na vodi, ki bo prvo tovrstno na svetu. Projekt je v sodelovanju Oceanixom načrtoval arhitekt Bjarke Ingels, sam načrt pa potrjujejo tudi Združeni narodi.

Mesto naj bi obsegalo 75 hektarjev površine in bo sprejelo 10.000 prebivalcev. Sestavljale ga bodo šesterokotne ploščadi – otoki, pri čemer bo vsaka soseska na dveh hektarjih, ki bo dom za 300 ljudi.

Foto: oceanixcity.com

Vse zgradbe na otokih in soseskah bodo imele največ šest nadstropij, da bodo lažje kljubovale vetru. Mesto naj bi se dvigovalo z morjem in bo zato odporno tudi proti poplavam, orkanom in cunamijem.

Foto: oceanixcity.com

Vse skupnosti mesta, ne glede na velikost, bodo dajale prednost materialom za gradnjo stavb lokalnega izvora, vključno z bambusom, ki ima večjo natezno trdnost kot jeklo. Mesto bo zasnovano tako, da bo organsko raslo, se preoblikovalo in razvijalo.

Foto: oceanixcity.com Mesto naj bi bilo samooskrbno.

Drugi ključni del te samooskrbne avtonomije je razvoj oceanskega kmetovanja – z uporabo kletk pod ploščadmi bi lahko nabirali pokrovače, alge in druge morske sadeže. Mesto pa naj bi proizvajalo tudi lastno energijo, sladko vodo in ostalo hrano. Stroški plavajočega mesta so ocenjeni na 200 milijonov dolarjev, dokončali naj bi ga do leta 2025.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!