fbpx

7 znakov, da vajino prijateljstvo ni iskreno

Foto: Nastya Gepp / Pixabay

Imeti prijatelja je nekaj najlepšega, vendar le, če gre za tisto pravo, iskreno prijateljstvo. Če imaš občutek, da v tvojem primeru ni tako in te preživljanje časa z osebami, ki naj bi ti bile najbližje, prežema z negativnimi občutki, potem beri naprej. Sledi 7 znakov, ki kažejo, da tvoj prijatelj nima tako dobrih namenov, kot bi upala.

1. Dobivaš negativno intuicijo

Gotovo si se že kdaj znašla v situaciji, ko si dobila občutek, da nekaj “ni v redu”, čeprav za tako razmišljanje nisi našla pravega razloga, kasneje pa se je občutek izkazal za pravilnega. Velikokrat naša intuicija zazna tisto, česar sami še nismo, zato je najslabše, kar lahko narediš to, da jo ignoriraš.

Opazuj, kako se počutiš: ne le v prijateljevi družbi, ampak tudi po tem, ko se poslovita. Te prevzemajo negativna čustva in pomanjkanje energije? To je znak, da s prijateljstvom nekaj ni v redu, zato je dobro premisliti, od kje bi ti občutki lahko izhajali. Iskreno prijateljstvo te mora namreč navdati s harmonijo in zagonom za naprej.

Če te intuicija opozarja, da nekaj ni v redu, jo poslušaj. Foto: Joseph Frank / Unsplash

2. Prijatelj ne kaže zanimanja zate

Ali opažaš, da je tvoj prijatelj vedno tisti, ki razlaga o svojih težavah in uspehih, ko pa si na vrsti ti, sploh ne pokaže zanimanja? To je znak, da je nekaj narobe.
Vsi smo že doživeli trenutke, ko smo se lahko osredotočili le na svojo bolečino in nujno potrebovali pomoč prijateljev, ali pa smo bili navdušeni nad svojimi dosežki in želeli veselje deliti z najbližjimi, vendar pa te pravi prijatelj ne bo nikoli popolnoma postavil na stranski tir. Če opažaš, da je odnos enostranski in da si edina, ki kaže zanimanje, to kaže, da ga je najbolje prekiniti.

3. Prijatelj omalovažuje tvoje uspehe

Prijatelji morajo biti prvi, ki ti ob uspehih čestitajo in dajo vedeti, kako zelo ponosni so nate. Če ti tvoj prijatelj namesto tega s svojimi besedami in vedenjem daje občutek, da tvoji dosežki niso “nič takega” in se ob njem počutiš nepomembno, potem premisli, ali je to oseba, ki si jo želiš imeti ob strani.
Zaslužiš si namreč ljudi, ki bodo tvoje veselje delili in ob katerih se boš počutila vredno in uspešno. Največkrat so prav tisti, ki omalovažujejo dosežke drugih, nezadovoljni sami s seboj in njihovo vedenje sploh ni odvisno od tebe. V vsakem primeru pa je najbolje, da s takimi osebami ne preživljaš svojega časa.

Foto: Envato

4. Prijatelj svoje interese postavlja pred tvoje

Značilnost iskrenega prijateljstva je, da drug drugega poslušamo in se drug drugemu prilagajamo. Če se ti zdi, da prijatelj svoje želje in interese postavlja pred tvoje in da vajino druženje vedno poteka tako, kot si je zamislil on, to lahko kaže na neiskren odnos.
Ni pa vedno tako: morda je tvoj prijatelj dobil občutek, da ti njegove ideje ugajajo in ne ve, da se počutiš zapostavljeno. Zato najprej predlagamo iskren pogovor, po katerem je najbolje, da opazuješ, če se je prijateljevo obnašanje spremenilo in odnos zaključiš le, če situacija ostane enaka.

5. Prijatelj te pokliče samo, ko nekaj od tebe potrebuje

Ena najboljših lastnosti prijateljstva je to, da imamo vedno nekoga, na katerega se lahko obrnemo. Vendar pa mora pri iskrenem prijateljstvu to veljati obojestransko. Če opažaš, da te prijatelj pokliče le, ko od tebe potrebuje uslugo ali pogovor, medtem ko je nedosegljiv takrat, ko je situacija obrnjena, je čas, da premisliš, zakaj ostajaš v takem odnosu. Prijaznost in pripravljenost pomagati sta hvalevredni lastnosti, vendar pa na žalost obstaja veliko ljudi, ki ju bodo poskusili izkoristiti. Če je tvoj “prijatelj” eden od njih, je najbolje, da odnos čimprej prekineš.

Če prijatelja ni nikjer, ko bi ga potrebovala ti, je najbolje, da odnos prekineš. Foto: Nastya Gepp / Pixabay

6. Prijatelj ne upošteva vajinih dogovorov

Če ti je prijatelj že večkrat obljubil, da ti bo pri čem pomagal in se to ni zgodilo, je dobro premisliti, če te zares ceni in ima rad. V zdravih odnosih se bomo namreč potrudili, da najbližjih ne pustimo na cedilu, sploh takrat, ko nas najbolj potrebujejo. Da, včasih se zgodi, da “pride nekaj vmes” in na to ne moremo vplivati, vendar pa se v iskrenem prijateljstvu to ne bo dogajalo znova in znova.

7. Zdi se ti, da se moraš pred njim pretvarjati

Eden znakov, da je odnos- tako platonski kot tudi partnerski- zdrav in iskren, je, da si lahko brez sramu točno to, kar si. Če ti prijatelj daje občutek, da se moraš pred njim pretvarjati, če ne zanj ne boš dovolj dobra, potem premisli, od kje bi takšna čustva lahko izhajala.
Ali negativno reagira vsakič, ko mu zaupaš nekaj intimnega? Potem take osebe v življenju ne potrebuješ. Če pa si ti tista, ki te skrbi, da te prijatelj ne bi sprejel takšne kot si, potem je najboljša pot pogovor. Le tako boš namreč videla, če so tvoji občutki utemeljeni in tako odnos zaključila, ali pa se boš prijatelju lahko končno odprla in zaupala.

Pred pravimi prijatelji boš lahko točno taka, kakršna si Foto: Omar Lopez / Unsplash

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!