8 načinov, kako premagati izgovore in prebuditi športnika v sebi

Foto: Envato

Zagotovo vsi poznamo občutek, ko vedno najdemo izgovor, zakaj se nečesa nismo lotili. Ko pa pride do telesne aktivnosti, je pa teh izgovorov lahko še več. Zato je pomembno, da premagamo ta občutek in v sebi prebudimo športnega entuziasta. To vam bo zagotovo uspelo s spodnjimi osmimi koraki.

1. Izbira pravega športa

Vsako leto pridejo na plano neke modne muhe in če niste oseba, ki razmišlja s svojo glavo in sledi svojim željam, vas to lahko hitro pelje v razočaranje. Seveda to ne pomeni, da ne smete poskusiti novih reči, a vseeno ne silite v nekaj, če vidite, da to ni za vas. Ko gre za športno aktivnost, obvezno izberite tisto, h kateri se ne boste spravili z muko.

Foto: Unsplash

2. Zastavite si jasne cilje

Dobro je vedeti, kakšni so vaši cilji, saj boste le tako lahko vedeli kaj delati, kako se motivirati in kje sploh začeti. Če je vaš namen večja gibljivost v spodnjem delu, verjetno ne boste v fitnesu dvigovali 70 kilogramov, saj boste s tem zadeve verjetno le še poslabšali. Ko imate zastavljene cilje, je priporočljivo znanje pridobiti iz ustreznih literatur in ljudi, ki so o tem podučeni.

3. Sprostitev po športu

Tako kot rekreacija je pomembna tudi sprostitev po njej. Naj bo to dolga peneča kopel, savna, bazen, branje knjige, Netflix pod mehko odejo, meditacija, masaža in še bi lahko naštevali.

4. Ustvarite navade

Ne razmišljajte preveč, enostavno le naredite to. Za ustvarjanje novih navad je prej potrebno narediti načrt. Navadno je to tedenski spored in urnik aktivnosti, ki jih boste imeli. Če želite te cilje doseči, si nastavite budilko, ne razmišljajte in samo pojdite ter naredite, kar imate za narediti. Če se po mesecu ali dveh še vedno ne morete navaditi na spremembe, je priporočljivo ustvariti nove navade.

Foto: Unsplash

5. Povabite prijatelja

Če se stvari ne morete lotiti sami, vam priporočamo, da se odločite za vadbo v paru, naj bo to starš, brat/sestra, prijatel ali pa partner. Pravijo, da gre v dvoje vse lažje, zato nikar ne obupajte, saj boste imeli dodatno motivacijo.

Foto: Unsplash

6. Ustrezen čas

Pomemben dejavnik, ki bo vplival na vašo športno aktivnost je tudi čas, ki si boste izbrali za športno aktivnost. Če veste, da niste jutranji tip osebe, nikakor ne vstajajte prezgodaj, ampak se odločite za vadbo popoldne ali zvečer, če vam seveda urnik to omogoča. V nasprotnem primeru je potrebna večja disciplina, da se navadite na nov ritual.

7. Začnite počasi

Če ste začetnik, se ne prenaglite prehitro in pojdite lepo počasi. Delajte majhne korake. Izberite vadbo ali omejite čas, katerega bo telo lahko preneslo in ne pretiravajte, saj lahko pride do prevelikih bolečin v mišicah, zaradi česar lahko izgubite voljo in vztrajnost. Počasi stopnjujte in dodajajte čas, vedite pa, da je to počasen proces, na katerega se more telo navaditi.

8. Oprema

Če ste v nekem športu novinec, ne pozabite preveriti, kakšne pripomočke in opremo potrebujete. Za začetek je že lastna teža dovolj, počasi dodajajte uteži in trakove. Če ste se odločili za šport v naravi, pa bodite pripravljeni z ustrezno obutvijo in oblačili.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!