fbpx

8 stvari, v katerih so ženske prepričljivo boljše od moških

Foto: Mellamed/Pexels

Moški spol ob tem naslovu prvo pomisli na nakupovanje in klepetanje, a glede na številne raziskave, ženske v številnih stvareh prekašajo svoje moške. V prispevku si preberite osem dokazov, v katerih ženske prepričljivo zmagujejo.

1. Večopravilnost

Najbolj znan ženski talent je združevanje več služb hkrati. Verjetno ste se že kdaj znašli v situaciji, ko pišete domače naloge, kuhate kosilo, likate in s kotičkom očesa gledate svojo najljubšo serijo.

Raziskave so pokazale, da ima vsaka druga ženska sposobnost večopravilnosti, medtem ko je to pri moških veliko manj pogosto. Samo dva moška od desetih se lahko pohvalita s takšnimi sposobnostmi. Ženske pa so veliko bolje znajdejo v sodobnem delovnem okolju, saj se soočajo s številnimi nalogami hkrati.

via GIPHY

2. Vožnja

Čeprav je splošno razširjeno napačno prepričanje, da so moški boljši vozniki, raziskava, ki so jo izvedli v Veliki Britaniji, pravi, da temu ni tako. Ženske so 12-krat boljše voznice kot moški, še posebej, ko gre za varnost. Edina zasluga, ki jim jo lahko pripišemo, je boljša sposobnost parkiranja, ki je povezana z njihovo boljšo orientacijo v prostoru in samim občutkom za prostor, v katerem se nahajajo.

3. Komunikacija

Umetnosti dobre komunikacije se je mogoče naučiti, vendar imajo ženske že v osnovi naravni talent za njo. Teorija pravi, da sta razumevanje in empatija ključna za uspešno komunikacijo in ravno zato se moški včasih v njej izgubijo.

via GIPHY

4. Učenje tujih jezikov

Kot smo že omenili, imajo ženske prirojene komunikacijske sposobnosti. To pomeni, da so boljše poslušalke, govorke. Da bi se naučili jezika, moramo poslušati, brati, govoriti in pisati. Poleg boljše sposobnosti učenja jezikov pri tem pomaga tudi analitična struktura možganov. Moški se učijo vizualno, zato imajo večjo težavo z obvladovanjem tujega jezika.

5. Stres

Čeprav je spopadanje s stresom zelo individualno vprašanje, ga lahko vseeno posplošimo. Moški možgani delujejo po principu boja ali bega, medtem ko so ženske bolj nagnjene k analiziranju in sklepanju kompromisov. Tako bodo ženske pogosteje globoko zadihale, prepoznale problem in delale na njem, moški pa bodo negativna čustva pometli pod preprogo. Prav tako bodo ženske pogosteje kazale čustva, torej jokale, moške pa že od malih nog učijo, da se morajo pogumno in možato soočiti s težavami, ki jih pestijo.

6. Toleranca na bolečino

Vemo, da imajo ženske višji prag bolečine kot moški. Žensko telo je zasnovano tako, da sprošča hormone, ki blokirajo bolečino, zato je dojemanje ženske bolečine pravzaprav drugačno od njihove.

via GIPHY

7. Razlikovanje barv

Ženske na splošno vidijo več barvnih odtenkov kot moški. Še posebej se to nanaša na rdečo barvo, ki jo omogoča omogoča X-kromosom. Glede na to, da imajo ženske dva kromosoma X, moški pa samo enega, lahko bolje ločijo različne odtenke rdeče.

8. Boljši spomin

Raziskava, ki so jo opravili v Amsterdamu pravi, da si ženske veliko bolje in hitreje zapomnijo datume, številke, imena, podrobnosti in trače. Vemo, da se z leti izgubljajo kognitivne funkcije, a raziskave so potrdile, da so si ženske te informacije v starosti zapomnile veliko bolje kot mlajši moški.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.