fbpx

81-letnica, ki programiranje obvlada bolje kot trikrat mlajši programerji

81-letna programerka Masaka Wakamiya

Marikateri programer je zrasel ob programiranju in ga ima v malem mezincu. Masako Wakamiya pač ne, a pri 81 letih se z njimi zlahka kosa. Spoznajte neverjetno zgodbo te neobičajne upokojenke.

Nikoli ni za nič prepozno. Zlajnana fraza, ki pa v primeru Masake Wakamiya še kako drži. 81-letnica namreč ni tipična upokojenka. Ne kvačka in ne benti nad današnjo mladino. Raje piše računalniške kode in mladim konkurira na področju, kjer dominirajo. In če večina starostnikov le nemočno bolšči v zaslon pametnega telefona, saj ne ve, kaj z njim zares početi, Masako po njem veselo in spretno podrsava.


Nedavno je s svojim znanjem programiranja izdelala svojo prvo aplikacijo za iPhone, s tem dejanjem pa želi spodbuditi druge starejše, da storijo enako. Aplikacija se imenuje Hinadan in je osnovana na tradicionalnem japonskem prazniku, namenjenem dekletom, ki vključuje oblačenje lutk. Gre za preprosto igro, v kateri mora uporabnik razporediti serijo lutk v pravilnem vrstnem redu.

PREBERITE ŠE: Pozor, babice s sprejem! Babice grafitarke, ki rušijo stereotipe o starih ljudeh!


Wakamiya je prvi računalnik kupila, ko je štela 60 let. Tedaj se je bila prisiljena upokojiti po 43 letih dela v banki. Ko je bila ena izmed govork na dogodku TEDxTokyo leta 2014, je občinstvu razlagala, kako je takrat v celoti sama usposobila računalnik in začela komunicirati prek spleta ter s tem našla nov smisel v življenju. Danes vodi tudi spletno stran za starejše uporabnike, polno nasvetov in navodil.

Galerija – 81-letna programerka Masako Wakamiya:

Dodatne Informacije

Več informacij:
itunes.apple.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!