fbpx

A je to! Pat in Mat praznujeta 40 let!

Utrinki iz serije A je to!

Junaka češke animirane serije A je to!, Pat in Mat, praznujeta 40 let! Ob sedemminutnih prigodah Lubomírja Beneša in Vladimírja Jiránka o dveh domačih mojstrih so odraščale številne slovenske generacije. Prvi del je bil predvajan že davnega 12. avgusta 1976, v letu častitljivega jubileja pa sta priljubljena lika dobila tudi svoj celovečerni film z naslovom A je to! Pat in Mat (Pat a Mat ve filmu).

Češka animirana serija A je to! praznuje že 40 let! A je to! je zgodba o Patu in Matu, nerazdružljivih prijateljih in samooklicanih domačih mojstrih, ki vedno vse poskušata narediti po svoje. Čeprav so njune ideje naravnost briljantne, pa se jima stvari običajno sfižijo. Optimistično se lotita izziva in poskušata pri tem kar najbolj poenostaviti zadeve, toda s tem v resnici ustvarjata vedno nove zagate. In ko sta že prepričana, da jima je uspelo …, no, saj veste, kako gre. Toda na koncu, po več komičnih in včasih naravnost obupnih poskusih, rumeno-rdeči dvojici z značilno čepico vedno nekako uspe. Če ne zlepa, pa zgrda. In potem sledi še značilna gesta.

PREBERITE ŠE: Najboljše klasične risanke, ob katerih smo odraščali

Serije A je to! je zaznamovala številne genereracije.
Serije A je to! je zaznamovala številne genereracije.

Imeni Pat in Mat so si ustvarjalci sposodili iz šahovskega žargona – poimenovali so ju šele konec osemdesetih, potem ko sta dosegla mednarodna slavo. Prvi del serije so na tedaj še češkoslovaških malih zaslonih prvič predvajali 12. avgusta 1976. Namenjena je bila zabavanju odraslih (bili so težki časi), a sta se Pat in Mat s svojimi komičnimi hišnimi popravili hitro priljubila vsem generacijam.


Od tedaj je nastalo prek 90 animiranih kratkometražnih risank, ki so jih pred nekaj leti nadgradili z gledališko predstavo, v spomin na čase pravih risank pa sta Pat in Mat letos dobila tudi celovečerni film A je to! Pat in Mat s povsem novimi dogodivščinami. Avtorji še vedno prisegajo na ročno premikanje likov, pri čemer uporabljajo klešče, ščipalke, pincete ipd., prav tako po vse teh letih ostaja enaka premisa. Tako kot sama serija A je to! je znana tudi spremljevalna melodija Petra Skoumala.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!