fbpx

Ali vas ves čas zebe? 5 razlogov, zakaj se nikakor ne morete ogreti

Foto: envato

Se vam zdi, da ste tudi sredi poletja vedno zaviti v odeje, stisnjeni pod plastmi oblačil in v rokah stiskate skodelico toplega čaja? Mnogi ljudje doživljajo frustrirajoč občutek, saj jih lahko nenehno zebe. V prispevku vam razkrivamo dejavnike, zaradi katerih vas ves čas zebe in vam razkrili, zakaj se, po mnenju strokovnjakov, ne morete ogreti.

Zakaj vas ves čas zebe? Občutek stalnega mraza je lahko frustrirajoča in neprijetna izkušnja, vendar vam lahko razumevanje temeljnih vzrokov pomaga ukrepati, da odpravite težavo. Ne glede na to, ali gre za osnovno zdravstveno stanje, slabo cirkulacijo, prehranske pomanjkljivosti, stres ali telesno sestavo, obstajajo načini za boj proti mrazu in povrnitev udobja. Če mrzlica kljub vašim prizadevanjem vztraja, se morate nujno posvetovati z zdravstvnikom, da izključite kakršne koli resne osnovne težave.

Foto: envato

1. Težave s ščitnico

Eden najpogostejših krivcev za vztrajen mraz je premajhno delovanje ščitnice, stanje, znano kot hipotiroidizem. Vaša ščitnica ima ključno vlogo pri uravnavanju metabolizma vašega telesa in ko ne proizvaja dovolj ščitničnega hormona, lahko upočasni vaš metabolizem, zaradi česar vas ves čas zebe. Če doživljate intoleranco na mraz poleg simptomov, kot so utrujenost, pridobivanje telesne teže in suha koža, je morda čas, da se posvetujete z zdravstvenim delavcem za oceno ščitnice.

2. Slaba prekrvavitev

Neustrezna prekrvavitev je lahko še en razlog, zakaj vas nenehno zebe. Ko vaša kri ne teče učinkovito v vaše okončine, kot so prsti na rokah in nogah, so lahko vztrajno hladne. To je lahko posledica različnih dejavnikov, vključno z dolgotrajnim sedenjem, kajenjem ali osnovnimi zdravstvenimi težavami, kot je sladkorna bolezen. Redna vadba, hidracija in topla oblačila lahko pomagajo izboljšati cirkulacijo in ublažiti občutek mraza.

3. Prehranske pomanjkljivosti

Verjeli ali ne, to, kar jeste, lahko pomembno vpliva na sposobnost vašega telesa, da ostane toplo. Pomanjkanje osnovnih hranil, zlasti železa in vitamina B12, lahko povzroči anemijo, stanje, za katero je značilna zmanjšana sposobnost krvi za prenos kisika. Anemični posamezniki imajo pogosto mrzle roke in noge, utrujenost in šibkost. Zagotavljanje uravnotežene prehrane z veliko živil, bogatih z železom, kot so špinača, pusto meso in obogateni kosmiči, lahko pomaga v boju proti tej težavi.

Foto: kaboompics/Pexels

4. Stres in tesnoba

Stres in tesnoba lahko opustošita vaše telo, eden od manj znanih stranskih učinkov pa je stalen občutek mraza. Ko je vaše telo v nenehnem stanju pripravljenosti, da prednost pretoku krvi v organe, zaradi česar so vaše okončine hladne. Če je stres za vas ponavljajoča se težava, razmislite o vadbi sprostitvenih tehnik, kot so globoko dihanje, meditacija ali joga, da boste umirili živčni sistem in izboljšali cirkulacijo.

5. Nizek odstotek telesne maščobe

Medtem, ko je vitkost pogosto povezana z dobrim zdravjem, vas lahko zaradi izjemno nizkega odstotka telesne maščobe ves čas zebe. Maščoba deluje kot izolacija in pomaga ohranjati telo toplo. Če ste navdušen športnik ali imate naravno nizek odstotek telesne maščobe, boste morda morali sprejeti dodatne ukrepe, da boste ostali topli, na primer nositi več plasti oblačil in zaužiti dovolj kalorij za vzdrževanje zdrave telesne temperature.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.