Alpski vrt Golte: odprt najvišje ležeč gorski vrt v Evropi

Na Golteh so otvorili Alpski vrt, ki spada med najvišje ležeče gorske vrtove v Evropi. Vrt ponuja na ogled preko 70 gorskih rastlin, ki čudovito uspevajo v neizprosnem gorskem okolju. Sprehod po vrtu ponuja obiskovalcem poleg vodenega ogleda gorskih rastlin, ki so značilne za našo pokrajino, tudi sprostitev na energetskih točkah, točkah za meditacijo in užitek v čudovitem razgledu na Savinjsko dolino in okoliške vrhove.

Na Golte, ki ležijo na zahodnem robu Kamniško Savinjskih Alp, se najlažje dostopa z nihalko ali gondolo, kot ji pravijo domačini. Prenovljen Alpski vrt leži na južnem pobočju Okenc blizu Mozirske koče in se razteza na 1,4 hektarjih. Nadmorska višina 1380 metrov daje temu območju značilnost subalpskega pasu. Značilna je izrazita razgibanost terena in živahnost pokrajine: ostri vrhovi, narezani ozki grebeni, naravni stolpi in prepadi. Obdobje vegetacije traja dobrih 6 mesecev, tla pa so sestavljena iz grebenskih apnencev in dolomitov.

Golte
Golte

To območje je leta 1950 zajel gozdni požar, zato je znano pod imenom Požganija. Širše področje obsega krajinski park, ki je bil razglašen leta 1986, del alpskega vrta pa se nahaja v bližini gozdnega rezervata, ki ga proučuje biotehniška fakulteta. Krajinski park predstavljajo pašniki, ki so nastali z izsekavanjem. S počasnim širjenjem mej pašnikov za pašo goveda in konj ter začasnimi napajališči v obliki jezerc, se je ta del preoblikoval v idlilični predalpski svet, ki ga še posebej oblikujejo slikoviti prehodi in enkratni svet planinskega cvetja. To želijo na Golteh ohraniti in del tega predstaviti obiskovalcem, gostom planinskega sveta. Raznovrstnost rastlinskega sveta se tako ohranja in je prikazana v Alpskem vrtu. Danes lahko občudujete lepoto preko 70 gorskih rastlin, ki čudovito uspevajo v neizprosnih gorskih pogojih. Med njimi najdete planiko, encijan, avrikelj in druge.

Dodatne Informacije

Več informacij:
golte.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!