Amazon Slovenija: Kako na Amazon kupovati, kot Slovenec?!

Zadnjič posodobljeno: :

Amazon Slovenija? Na žalost ne obstaja, a to ne pomeni, da kot Slovenci pri največjem trgovcu ne moremo nakupovati! Razkrili vam bomo odgovore na najpogostejša vprašanja, ki si jih zastavljamo slovenski kupci na Amazon. Torej tisti, ki bi radi nakupovali ceneje in varneje preko spleta in vemo, da je Amazon - edini pravi naslov.

Amazon (Slovenija), oziroma Amazon je največji spletni trgovec na svetu. In prav njegova velikost ima izjemno vrednost saj je ponudba na njemu izjemna, cene pa navadno krepko nižje od cen klasičnih trgovcev. V določenih kategorijah, kot si igrače, ter kuhinjski pripomočki pa je Amazon tako zelo cenovno dominanten (ugoden), da specializirane trgovine po vsem svetu “zapirajo” vrata. Amazon Slovenija ne obstaja, obstaja pa nemški Amazon kjer lahko Slovenski kupci kupujejo in imajo zagotovljene vse pravice v skladu z evropsko zakonodajo. (vračila, garancije, itd… ) Dostava blaga pa je ob izbiri hitre dostave velikokrat krajša od 24ur. Izdelek prejmete praktično naslednji dan! Tako, kot če bi Amazon Slovenija obstajal!

Bomo kmalu dobili tudi Amazon Slovenija? No, to je še vedno v zraku, a v luči novice, da lahko od zdaj svoje izdelke prek Amazona prodajajo tudi slovenski dobavitelji, torej zagonska podjetja ter proizvajalci izdelkov. Smo se odločili odgovoriti na osnovna vprašanja, kako Amazon deluje in zakaj tudi med Slovenci ne bi smel biti noben “bavbav”. Temveč stvarnost, ki jo je kot izjemno ugodnost enostavno potrebno sprejeti in uporabljati. Še posebno v času korona krize, kjer vsak evro pri nakupih šteje dosti več kot v preteklosti!

Čeprav je po spletnem nakupovanju pograbila že večina, se še vedno raje odločamo za nakupe prek slovenskih trgovcev. A hitra primerjava takoj pokaže, da so slednji neprimerljivo dražji v večini primerov! Stereotip, da kupovanje iz tujine ni varno in da bomo za izdelke morali odšteti več kot v Sloveniji, nikakor ne drži vode. Temveč je “marketinška” iluzija, ki so jo ustvarili prav nekonkurenčni slovenski trgovci, ki so za ustvarjanje iluzije izrabili slovenske medije. Če se za nakup odločimo prek tujih spletnih trgovin, kot je v tem primeru Amazon, bomo kot potrošniki deležni enakih pravic kot pri nakupih v Sloveniji. Za izdelke pa bomo praviloma plačali manj. V nekaterih kategorijah pa celo dosti manj kot pri domačih trgovcih.

Kako kot Slovenec kupovati na Amazon?!

Amazon Slovenija, kot smo ugotovili ne obstaja. Kot 2 milijonski trg na žalost nismo dosti zanimivi za celovito prilagoditev tako zelo velikega spletišča, kot je spletišče največjega trgovca na svetu. Izdelke pa popolnoma brez težav kupujemo na katerem koli evropskem Amazonu. A je najbolj varen ter siguren naslov je nemški Amazon.de. Slednji se kot slovenskemu spletnemu obiskovalcu primarno pojavi v angleškem prevodu. Tako je njegova uporaba povsem netežavna in brezskrbna. Nemški Amazon pa tudi izjemno “ekspeditivno” pošilja in dobavlja izdelke. To pomeni, da ob izbiri “hitre” dobave izdelek lahko pričakujete praktično naslednji delovni dan.

Zakaj so izdelki na Amazon velikokrat tako cenejši?!

Razprodaja na Amazon trajo praktično 365 dni na leto!
Razprodaja na Amazon trajo praktično 365 dni na leto!

Amazon je največja spletna trgovska mreža na svetu, kjer je praktično vsak izdelek vsakega svetovnega proizvajalca. Ker je ponudba tako močna, so navadno marže precej manjše kot pri lokalnih trgovcih in zato cene posledično nižje za precejšen odstotek. Prav tako so podjetja upravičena, do cen za podjetja, ki so ponavadi precej nižje od rednih cen izdelkov. A ne le to. Ker se na Amazon srečujejo ponudbe različnih ponudnikov, je med njimi konkurenca. Marže pa zato izjemno majhne. Zato so nakupi velikokrat tudi do 1/3 cenejši kot pri domačih specializiranih trgovcih.

Kako lahko slovenska podjetja kupujejo izdelke brez DDV?

Slovenska podjetja lahko pri največjem trgovcu na svetu – torej evropskem Amazonu – kupujejo brez davka na dodano vrednost, če so davčni zavezanci za DDV. To predvsem vpliva na manjše obremenitve denarnih tokov pri večjih podjetniških nakupih in investicijah. DDV je namreč pri slovenskih trgovcih obvezno plačati, kljub dejstvu, da si ga podjetje nato poračuna z odbitkom, pa je možnost “neplačila” za mnoge zelo zanimiva opcija, ki močno razbremeni finančno poslovanje podjetja, saj v štatru za vse plačamo ⅕ manj.

V današnjih časih, ko se podjetja soočajo z vedno večjimi težavami pri likvidnosti šteje vsak cent ali pravilno obrnjen evro. Zato je smotrno, da opravljamo nabave tam, kjer so obremenitve finančnih tokov najmanjše.

Največji trgovec na svetu Amazon, ki je zadnji dve leti z naskokom najbolj vredno podjetje na svetu, omogoča slovenskim podjetjem, da odprejo poslovni račun – Amazon Business. Vpis in ustvarjanje računa sta popolnoma brezplačna in ne gre za tako imenovano naročnino. Temveč le vpišete pravne podatke vašega podjetja – torej davčno številko, naziv in naslov podjetja. Amazon samodejno v okviru 24ur, ponavadi pa precej hitreje, potrdi vaš poslovni račun ter vam omogoči nakup brez obračunanega DDV – torej za neto vrednost izdelka.

Se splača članstvo Amazon Prime pri največjem spletnem trgovcu?!

Amazon Prime ni le članstvo v nakupovalenm klubu - temveč predstavlja dostop do ene največjih digitalnih knjižnic filmov, knjig in glasbe.
Amazon Prime ni le članstvo v nakupovalenm klubu – temveč predstavlja dostop do ene največjih digitalnih knjižnic filmov, knjig in glasbe.

Amazon Prime je članstvo pri največjem trgovcu na svetu, ki avtomatično omogoča izjemne nakupne priložnosti. Slednje so povezane z velikimi popusti (Amazon Prime Day) in velikokrat brezplačnim hitrim pošiljanjem izdelkov. Poleg tega obstajajo tudi posebne dnevne ponudbe (Lightning Deals), kjer se na dnevni ravni v vseh kategorijah pojavljajo ekskluzivne ponudbe z izjemnimi popusti, seveda rezervirane le za člane Amazon Prime. Vendar Amazon Prime ne pomeni le posebnih nakupnih ugodnosti. S članstvom v Amazon Prime dobite tudi dostop do ene največjih knjižnic filmov in serij na svetu, Amazon Prime Video. Če radi prebirate knjižne uspešnice, boste s članstvom pridobili še možnost dostopa do Prime Reading, ki predstavlja mesečno izbiro na največji svetovni knjižni polici.

Amazon Kinlde je najbolj razširjena "bralna" aplikacija na svetu, kjer so vse knjižne uspešnice. Tudi takšne v Slovenskem jeziku!
Amazon Kinlde je najbolj razširjena “bralna” aplikacija na svetu, kjer so vse knjižne uspešnice. Tudi takšne v Slovenskem jeziku!

Seveda je tu še Amazon Prime Music, s knjižnico glasbe po meri audiofilov. Zato je članstvo v Amazon Prime ena redkih naročnin, ki se zares splača. Ne le zaradi popustov in hitrega pošiljanja izdelkov, temveč ker vam odpira brezplačne digitalne vsebine. Da bo vaša odločitev lažja, lahko 30 dni brezplačno preizkušate, kaj vse vam ponuja Amazon Prime. V tem času boste vse ugodnosti pridobili popolnoma brezplačno!

Z Amazon Prime bodo takoj dobavljivi izdelki pri vas že naslednji dan po naročilu!
Članstvo v Amazon Prime sicer stane 7,99 € na mesec, a znesek se vam bo povrnil že z znižano ali brezplačno poštnino ob prvem nakupu (za izdelke z oznako Prime). Naročnino lahko prekinete kadarkoli. Zato prav nič ne tvegate s prijavo na Amazon Prime. S prijavo preko priložene povezave pridobite še dodatne bonbončke in odklenete kupone z ugodnostmi.

Skrivni nujen nasvet za Amazon Prime:

Članstvo Amazon Prime lahko delite s svojim partnerjem oziroma članom vašega gospodinjstva. Če ste študent, lahko vašega cimra obdarite s tem, ko ga povabite v svoj Amazon Prime račun. Tako tudi on prejme ugodnosti, kot so znižana ali morebitna brezplačna poštnina, brezplačno pretakanje video posnetkov, shranjevanje fotografij, zgodnji dostop do izjemnih ponudb in še več. Preprosto dodajte člana vašega gospodinjstva v razdelek svojega računa Amazon Household.

Amazon Slovenija še ne obstaja zaradi majhnosti trga, a Amazon tudi pri nas ponuja večino ugodnosti velikih trgov!

Kako je z dobavo izdelkov v Slovenijo in kakšne so izkušnje?

Amazon ponuja hitro odpošiljanje izdelkov. To pomeni, če je izdelek v Amazonovem skladišču, ga Amazon odpremi še isti dan. Kar posledično pomeni, da izdelek lahko prejmete že naslednje jutro s hitro pošto. A to velja le za izdelke, ki so v Amazon-ovih skladiščih, oziroma je prodajalec izdelka Amazon. Vsekakor ob izbiri hitre dostave ne boste čakali več kot 3 dni, medtem, ko redno pošiljanje pomeni med čakanje med 7 do 10 dni. A se dobava velikokrat zgodi dosti prej od načrtovane. In prav tu velikokrat Amazon presega samega sebe. In tako preseneča in navdušuje kupce!

Kako je z garancijo pri nakupih na Amazon?!

Z garancijo pri nakupih na Amazon je identično kot pri vseh spletnih nakupih. Hkrati pa se trgovci, tako kot Amazon zavedajo, da se potegujejo za oceno kupca od katere je odvisna njihova prodajna uspešnost v prihodnosti. Ker so tako trgovci, kot tudi proizvajalci pod stalnim monitoringom kupcev se reklamacije velikokrat rešujejo hitreje ter učinkoviteje kot pri klasičnih spletnih trgovinah. Izdelek pa se preprosto zamenja. Popravljeni izdelki – velikokrat pristanejo v Amazon Warehouse – posebnem oddelku Amazon, ki ponuja malo rabljene, obnovljene, oziroma izdelke s tovarniško napako. Za njih kakopak ponuja garancijo.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Cyber Monday 2020: navidezni dvojnik črnega petka, ki se ga letos moraš veseliti