Avstralski študentje naredili električno vozilo, ki prekaša Teslo S

Zadnjič posodobljeno: :

Sunswift eVe je ime električnega vozila, ki so ga v celoti razvili Avstralski študentje, s katerim so postavili nov svetovni rekord v vožnji z najvišjo povprečno hitrostjo električnega vozila z enim polnjenjem baterij. Rekord pa so dobesedno iztrgali iz rok slavnemu Elon Musku in njegovi Tesli S.

Če vozilo stoji na močnem soncu za osem ur, se fotovoltaični sistem napolne dovolj za dve uri vožnje.
Če vozilo stoji na močnem soncu za osem ur, se fotovoltaični sistem napolne dovolj za dve uri vožnje.

EVe je za doseg rekorda prepotoval 500 kilometrov (ali 310 milj) s povprečno hitrostjo skoraj 100 km/h – 60 milj na uro. S tem pa so avstralski študentje dobesedno “posekali” sedaj že bivši rekord tesle S, ki je dosegla povprečno hitrost 45 milj na uro in dokazali, da imajo tudi električna vozila lahko znaten doseg.

Sunswift eVe potrebuje navadno vtičnico in osem ur da ponovno polno napolni baterije, na industrijski vtičnici pa se cikel polnjenja skrajša na 5 ur.

Posebnost eVe vozila predstavljajo sočni paneli, ki so postavljeni na večji del karoserije vozila, ki je iz enega kosa in izdelan iz karbonskih vlaken. Med preizkusom v katerem so tako očitno porazili Teslo pa omenjenih sončnih panelov niso uporabljali, saj so želeli popolnoma enake “igralne” pogoje. Sunswift eVe je peta generacija teg amodela, ki je plod dela in razvoja študentov iz Avstralskega Novega Južnega Walesa, prva generacija pa datira v daljno leto 1996. Pri tej univerzi pa so odgovorni tudi za razvoj legendarnega vozila Ivy, s katerim so leta 2011 podrli rekord za najhitrejše vozilo na sončni pogon.

PREBERITE ŠE: Saleen foursixteen – najbolj zmogljiva, a še vedno EKO, tesla do sedaj

Jeziček na tehtnici ob postavitvi eVe nanj, pokaže dobrih 317 kilogramov in je zmožen prepeljati dve odrasli osebi. Zanimivo dejstvo pri teži pa je de celotni eVe tehta manj, kolikor pri tesli S naprimer tehta celoten sklop baterij. Zanimivo bi bilo videti, kaj bi Elon Musk imel za povedati na to.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Rolls-Royce Ghost (2021): tehnološko najnaprednejši avtomobil kralja prestiža