fbpx

Barbados: preživite zimo v kopalkah in ob srkanju koktajlov na plaži

Foto: Unsplash/Tom Jur

Barbados nikoli ne razočara. Vsak kotiček koralnega otoka nosi svojo zgodbo, prijazni domačini pa se bodo z vami skoraj zagotovo zapletli v klepet. Obstaja kopica razlogov, zakaj se turisti vedno znova radi vračajo na ta rajski otok, med njimi pa so brez dvoma božanske plaže in čudovita atmosfera.

Barbados je otoška državica, ki leži med Karibskim morjem in Atlantskim oceanom ter vse skupaj meri le 432 km2. Konec novembra je država prekinila še zadnje kolonialne vezi s Združenim kraljestvom in postala republika, s predsednico Sandro Manson na čelu. Čeprav so ostanki kolonializma vidni na vsakem koraku in se odražajo tako v arhitekturi, kot kulinariki, pa na odnosu otočanov tega ni opaziti. Prijazni domačini vas sprejmejo odprtih rok, s ponosom pa vam povedo kaj o Barbadoški glasbeni matadorki Rihanni ali kriket legendi Siru Garfieldu Sobersu.

Poleg imenovane dvojice, pa otok slovi predvsem po dih jemajočih plažah, ki se redno uvrščajo v vrh najlepših na svetu. Tudi ljubiteljem vodnih športov tu ne bo dolgčas, saj Barbados ponuja tako valove za surfanje, kot možnosti za kitesurfanje, izposojo kajakov in potapljanje. Pokramljajte z lokalnimi ribiči, ki vam bodo izdali nekaj najboljših kotičkov za lovljenje rib. V vodi vam družbo delajo tropske ribice in želve, ki jih lahko opazujete ob kratkih vožnjah s čolnom.

Foto: Unsplash/Patrick Lalonde

Pravo doživetje pa vas čaka tudi na trdnih tleh, kjer lahko v Barbados Wildlife rezervatu občudujete široko paleto tropskih rastlin in živih bitij. Prisluhnite petju malih žabic ali pa se zabavajte ob opazovanju opic, ki glodajo palico sladkornega trsa. Če vam je ljubše dogajanje pod zemljo se lahko odpravite na avanturo v Harrisonovo jamo, kjer uživate v igri stalaktitov in stalagmitov.

Za ljubitelje živahnega urbanega dogajanja je prestolnica Bridgetown pravi naslov, saj se ponaša z bogato kulturno dediščino in številnimi predeli za nakupovanje. Kot spomenik kolonialne dediščine lahko obiščete področje poimenovano The Garrison, kjer najdete veliko progo za konjske dirke iz 18. in 19. stoletja ter številne stavbe zgrajene za britanske kolonialiste. The Garrison se je skupaj z zgodovinskim delom Bridgetowna uvrstilo tudi na seznam UNESCO svetovne dediščine.

Foto: Unsplash/Tom Jur

Kdaj na Barbados?

Najboljša sezona za obisk Barbadosa je med decembrom in aprilom, ko se temperature gibljejo okrog 30 °C. Takrat je na vrsti sušno obdobje, čeprav lahko otok obiščete skozi vse leto, saj tudi po še tako obilnem deževju vedno posije sonce.

Kako lahko pripomorem k ohranjanju okolja?

Vsak mesec neprofitne organizacije na Barbadosu organizirajo celovite čistilne akcije, v kateri očistijo plaže nesnage, ki jo prinese morje ali pa puščajo nevedni obiskovalci. S tem skrbijo tudi za ohranjanje posamičnih vrt želv, ki bivajo ob obalah Barbadosa, vsako sezono pa na peščenih plažah izležejo jajca. Barbados Sea Turtle Project pa vas vabi, da se jim pridružite kot prostovoljci in pomagate želvam. Če imate namen ostati manj kot mesec dni, pa ste vabljeni, da z njimi preživite dan ali noč ter opazujete želve med odlaganjem jajčec.

Foto: Unsplash/Tom Jur

Koliko stane letalska karta za Barbados?

Letalska družba KLM nudi ugodne lete iz Benetk, z enim samim prestopom na poti tja in dvema na poti nazaj. Cene letalskih kart se pričenjajo že pri 445 €. Letalske vozovnice glede na vaš termin počitnic lahko poiščete TUKAJ.

Covid-19 omejitve na Barbadosu

Če ste polno cepljeni morate ob pristanku na Barbadosu pokazati dokument z negativnim rezultatom PCR testa, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Če niste cepljeni, vas napotijo v sedem dnevno karanteno, ki jo preživite kar v izbranem hotelu. Po petih dneh opravite PCR test, v kolikor je negativen, je vaša karantena zaključena. Vse aktualne informacije o Covid-19 omejitvah preverite TUKAJ.

Nastanitve na Barbadosu

Iskreno, če želite dobro, bo cena vse prej kot denarnici prijazna. Sploh če za noč niste pripravljeni odšteti več kot 50 eur/osebo. Kljub velikemu števili nastanitev, katerih cene se gibljejo tudi nekaj tisoč evrov, pa smo izbrskali dve, ki za svojo ceno ponujata največ.

Santosha Barbados

Ljubki apartmaji se nahajajo v podeželskem predelu otoka, 300 metrov od plaže Walkers. Pred apartmaji se lesketa velik zunanji bazen, ob katerem se lahko zleknete na ležalnikih. Sobe so klimatizirane in obljubljajo pogled na morje. V nastanitvi vam ponujajo pakete z osnovnimi živili, v kolikor se vam ne ljubi v trgovino, ki je 20 minut oddaljena od apartmajev. Do letališča je 35 minut vožnje, do glavnega mesta pa 45 minut.

Bellevue plantation & Polo Club

Malce dražja različica počitnic, ki pa je v primerjavi z drugo ponudbo, še vedno precej prijazna denarnici. Ima velik zunanji bazen, ob katerem sta tudi bar in prostor za poležavanje. Štirizvezdična nastanitev se nahaja na velikanskem posestvu, kjer gostom ponujajo tudi programe joge in wellness. Ob jutrih vas razvajajo z bogatim zajtrkom. Bridgetown je 7 kilometrov stran, letališče pa 11 kilometrov.

 

 

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!