fbpx

Barcelona skozi oči mobilnega posebneža #smartfortwo #smartforfour

V kolikor smo v preteklosti že spoznali Barcelono na klasičen način, nas bo presenetil drugačen zorni kot, ki ga ponudi odkrivanje mesta z lastnim prevozom. Le-ta nam odpre popolnoma drugačno perspektivo mesta in njegovih prebivalcev. Barcelono smo tokrat spoznavali za volanom novega smarta fortwo in forfour, ki sta rojena za moderne urbane mestne avanture, ter odkrivali popolnoma nov obraz Barcelone in njene magične neposredne okolice.

“Pametno” mesto s smartom

Koncept modernih urbanih avantur fly & drive v zadnjih letih strmo narašča, saj poleg odkrivanja mesta ponudi tudi neposredno doživljanje le-tega skozi perspektivo prebivalca mesta. Načeloma nadležni zastoji postanejo priložnost, da se ozremo naokoli in opazimo detajle, ki bi nam drugače ostali neopaženi. Ena takšnih, prav posebnih izkušenj je vožnja okoli najslavnejše med slavnimi – Sagrade Familie, od koder skozi okno avtomobila lahko opazujemo množice. Kroženje okoli te svetovne znamenitosti kaj kmalu postane kroženje v nedogled. Ne preseneti le njena pisanost, temveč tudi magnetni značaj tega arhitekturnega čudesa, ki v vsakem letnem času privlači trume turistov. Le pet minut vožnje stran najdemo park Guel, spomenik “odbiti” arhitekturi, ki se je prav tu nesluteno zlila z umetnostjo in naravo. Seveda se lahko z avtomobilom prebijemo do slavne tržnice v središču mesta – Mercat Santa Caterina, kjer bomo v najbolj avtentični atmosferi spoznali nekatere avtohtone kulinarične specialitete Katalonije. Le nekaj metrov stran se začne staro mestno jedro “El Born”, ki ga na obronku zaključuje naslavnejša promenada Sredozemlja La Rambla. Ko se nam zahoče sonca in sredozemske ležernosti, bomo po le nekaj minutah vožnje uživali na opevanih plažah katalonske prestolnice v bližini Parc del Port Olimpic. Drugo največje špansko mesto že desetletja opravičuje sloves odprtega in trendovskega mesta. In prav ob obali je začutiti njegov posebni značaj v enem od množice barov in restavracij. Pri tem pa bomo zagotovo uživali ob opazovanju domačinov, ki se zbirajo za špansko tipično velikimi mizami ob še večjem pladnju tradicionalne paelle. Konec leta, ko v našem podnebnem pasu že vladajo zimski plašči, bomo v Barceloni, z nekaj sreče, poležavali na toplem popoldanskem soncu tudi v kratkih rokavih. Nepozabno!

Sagrado Famílio je arhitekturno zasnoval znameniti španski arhitekt Antoni Gaudí.
Sagrado Famílio je arhitekturno zasnoval znameniti španski arhitekt Antoni Gaudí.

Smart in urbana mobilnost

Smart je doma v mestu in ne čudi nas, da so Nemci za predstavitev novega modela izbrali prav Barcelono. Tu so namreč davnega leta 1998 predstavili tudi prvo generacijo tega avtomobila, ki je konceptualno in karakterno poosebljala, kar predstavlja to mesto. Barcelona se namreč uvršča med deset mest, kjer je urbana mobilnost najbolje razvita. In smart se in se je na ulicah Barcelone počutil izjemno domače. Vse po zaslugi koncepta, ki je takšnim mestom pisan na kožo. V mestu je privlačil poglede Špancev, ki so novega smarta takoj vzeli za svojega, saj so mu mimoidoči namenjali zavidljivo veliko radovednih pogledov.

Smart fortwo in forfour, v ozadju nebotičnik Torre Agbar, ki je delo francoskega arhitekta Jeana Nouvela.
Smart fortwo in forfour, v ozadju nebotičnik Torre Agbar, ki je delo francoskega arhitekta Jeana Nouvela.

Magični dnevni izleti v okolico

Če Barcelona navduši s svojo mobilnostjo, vsekakor več kot navduši tudi kot odlična izhodiščna točka za odkrivanje magične Katalonije. Le-ta urbanim popotnikom pravzaprav v radiju enourne vožnje ponudi množico izletniških točk, ki ena za drugo očarajo s svojo drugačnostjo in naravnimi lepotami. Nekaj med njimi je takšnih, ki jih zagotovo moramo umestiti na “nujni” seznam tistih, ki jih je vredno obiskati. Na pot smo se odpravili s smartom forfour, ki se je na romantičnih, zavitih cestah obmestja počutil odlično in nam ponudil odlično orodje za odkrivanje novega. Vožnja s panoramsko streho je razkrivala poglede v vse smeri in tako omogočala doživljanje narave na drugačen način.

Montserrat – naravne lepote in dediščina

Le dobro uro vožnje iz središča mesta, dobrih 63 kilometrov severno od Barcelone, leži benediktinski samostan Montserrat, ki ga obdajajo magični gorski masivi, ki se zdijo kot iz pravljice. Vsekakor ena tistih točk za vse, ki se navdušujemo nad zgodovino in kulturnimi spomeniki. Do samostana se bomo lahko zapeljali z gondolo, ki obratuje že vse od leta 1930. Ta destinacija je odlična tudi za krajše pohode po okoliških hribih, ki omogočajo spektakularne razgledne točke za opazovanje pokrajine. Za vse, ki ljubimo kulturo, je nujen obisk bazilike, kjer lahko vsak dan od 13. ure dalje poslušamo enega bolj znanih cerkvenih zborov – Monteserraški deški zbor. Le-ta je posnel že več kot sto albumov, njegova slava pa je svetovnega formata.

Naravni park Montserrat
Naravni park Montserrat

Sitges – mediteranska romantika

V osnovi staro ribiško mesto Sitges, od Barcelone oddaljeno le dobrih 35 kilometrov, obkroža kar enajst peščenih plaž in nekaj manjših krajev, ki ponujajo celo paleto možnosti za navtične aktivnosti. Vožnja od Barcelone proti Sitgesu poteka po eni najbolj romantičnih cest, ob kateri se odpirajo raznovrstni razgledi na izjemno obmorsko pokrajino. Sitges je posebej znan po svojem nočnem življenju in številnih festivalih, ki se odvijajo skozi celotno leto. Tu je doma tudi ena najboljših mediteranskih kuhinj, pri kateri izstopa lokalno tipična jed Xato, vsekakor vredna naše kulinarične pozornosti. Posebej zanimiva urbana postojanka je Fosbury Cafe v neposredni bližini Sitgesa v manjšem kraju Castelldefels. Tu nam bodo ponudili odlično kuhinjo, ki jo kombinirajo z modernimi okusi in tehnikami priprave na samosvoj način.

Pisane ulice romantičnega obmorskega mesta Sitges.
Pisane ulice romantičnega obmorskega mesta Sitges.

PREBERITE ŠE: Novi Smart fortwo & forfour

Montseny – pravljični naravni rezervat

Montseny, ki je pod zaščito UNESCA, se nahaja le dobrih 40 kilometrov severovzhodno od Barcelone in ponuja urbani pobeg v magične katalonske gozdove, ki jih obkrožajo gorski masivi z vrhovi, višjimi od 1.700 metrov. Lega tega naravnega rezervata s svojo specifiko omogoča, da tu najdemo floro in favno, ki je tipična le za to območje in predstavlja neverjetno mešanico mediteranskega in celinskega podnebja. Park ponuja tudi možnost prenočitve z množico manjših hotelov in urejenih kampov. V središču je zopet kulinarika v množici gorskih postojank, kjer nam bodo ponudili tipične lokalne jedi.

V družbi mestne legende …

… nam ne bo nikoli dolgčas. Novi smart se je izkazal ne le za odlično mestno vozilo, temveč tudi kot avtomobil, ki navdušuje s svojo večplastno funkcionalnostjo. Medtem ko je manjši, trivratni, smart fortwo kot narejen po meri urbanega nomada, smart forfour z dodatnim parom vrat dodaja pri funkcionalnosti, pri tem pa ne izgublja svojega šarma. Izkazal se je tako v mestu, kjer je doma, kot na dinamičnih katalonskih cestah. Priznati je potrebno, da je drugačen, kar je verjetno njegov glavni adut, s katerim bo prepričal mlajše in urbane kupce. Predvsem pa tiste, ki želijo izstopati in so željni zapeljivih pogledov, ko se spuščajo novim avanturam naproti.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!