Bel jezik: kaj so vzroki, kako ga preprečiti in kako ga pozdraviti

Zakaj imam bel jezik?

Foto: Freepik
Zadnjič posodobljeno: :

Najprej je treba poudariti, da bel jezik ne pomeni nujno, da je z vašim zdravjem kaj narobe – bel jezik v večini primerov ni zaskrbljujoč. Lahko pa je pokazatelj drugih težav, zato ga nikakor ne smete ignorirati, ne da bi najprej preverili, za kaj gre.

Bel jezik je pravzaprav simptom, ki se lahko pojavi zaradi drugih težav. Že samo ime vam pove, kako ga lahko prepoznate – ko je površina jezika prekrita z gosto, belo plastjo. Pokriva lahko celotno površino, lahko pa zajema le nekatere dele jezika. Bel jezik se pogosto pojavi skupaj z zadahom ali neprijetnim okusom v ustih.

Kaj povzroča bel jezik?

Bel jezik najpogosteje povzročajo bakterije, ostanki hrane ali odmrle celice, ki se kopičijo med jezičnimi papilami na površini jezika. Zaradi teh odmrlih celic lahko papile nabreknejo, nakar na vašem jeziku nastane bela plast.

Bel jezik je najpogosteje simptom drugih težav, ki lahko vključujejo:

Levkoplakija

Pogosto stanje, ki nastane zaradi različnih anomalij na površini sluznice, največkrat gre za čezmerno nenevarno poroževanje. To se najpogosteje zgodi zaradi draženja ust s snovmi, kot sta alkohol in cigarete, včasih pa se levkoplakija pojavi sama od sebe. Levkoplakija ni bolezen sama po sebi, pač pa so belkasti madeži sindrom, zato je treba postaviti natančno diagnostiko.

Lichen planus v ustih

Kronično vnetje, ki ga povzroča motnja imunskega sistema. To vnetje ni nalezljivo.

Bel jezik je pravzaprav simptom, ki se lahko pojavi zaradi drugih težav.
Foto: Freepik

Geografski jezik (oz. benigni migrirajoči glositis)

Je dokaj pogosto nenevarno stanje, ki primarno prizadane jezik. Na jeziku se pojavljajo rdečkasta področja brez okušalnih brbončic in so obkrožena z rahlo dvignjenim belkastim robom. Izraz “geografski” prihaja iz dejstva, da se lezije razporedijo po tkivu tako, da spominjajo na zemljevid.

Oralna kandidoza

Belo barvo jezika lahko povzroči tudi glivica Candida, ki jo imamo vsi v ustih, vendar lahko postane problematična, če se je nabere preveč.

Sifilis

Ta spolno prenosljiva okužba lahko povzroči rane v ustih. Če sifilisa ne zdravite, se na vašem jeziku lahko pojavijo beli madeži, imenovani sifilitična levkoplakija.

Bel jezik se najpogosteje pojavlja pri teh skupinah

 • starejši ljudje in otroci
 • diabetiki
 • ljudje, ki se zdravijo z antibiotiki
 • bolni ljudje in tisti s šibkim imunskim sistemom
 • ljudje, ki ne skrbijo za ustno higieno
 • kadilci in ljudje, ki pogosto uživajo alkohol
 • ljudje, ki dihajo skozi usta ali so dehidrirani

Zdravljenje belega jezika

Na srečo v večini primerov ne bo potrebe po terapiji ali zdravljenju belega jezika – običajno mine samo od sebe. Če pa je bel jezik simptom resnejše težave, bo zdravljenje odvisno od narave težave. Morda boste potrebovali antibiotike, protiglivična zdravila ali v primeru raka ustne votline (zelo malo možnosti) operacijo. Zdravnika morate obiskati, če je bel jezik boleč ali se vam zdi, da vas peče, če imate v ustih odprte rane, če imate težave z žvečenjem, požiranjem ali govorom in imate druge simptome, kot so vročina, izguba teže ali kožni izpuščaj.

Preprečevanje belega jezika

Ker je verjetneje, da bel jezik ni povezan s hujšo boleznijo, upoštevate teh nekaj nasvetov, da se izognete pojavu belega jezika.

 • pijte več vode;
 • zamenjajte zobno ščetko;
 • uporabite ustno vodicoo;
 • očistite jezik;
 • izogibajte se cigaretam in alkoholu;
 • če pijete hladne napitke, uporabite slamico.

Te nasvete spremljajo t.i. “brezčasni” nasveti, kot so: dvakrat na dan si umijte zobe, uporabite zobno nitko, pazite na prehrano (jejte več zelenjave) in vsaj vsakih 6 mesecev obiščite zobozdravnika.

Kako očistiti jezik?

Oglejte si spodnji video in se naučite, kako si pravilno očistiti jezik!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!