fbpx

Hiša treh dreves: sanjska rezidenca na Ibizi

Foto: Germán Cabo

Španski arhitekturni biro Gallardo Llopis Arquitectos je zgradil linearno dvonadstropno rezidenco na španskem otoku Ibiza. Kot že samo ime pove, je hiša grajena okoli treh dreves. Hiša se ponaša s prostornimi in odprtimi prostori, ki brišejo meje delitvijo hiše na notranji in zunanji prostor.

Ker je parcela obdana z drugimi hišami in nima posebno lepega razgleda, so se arhitekti odločili, da mora hiša ustvariti svojo “notranjo pokrajino”. To so dosegli z vrsto teras, ki nudijo prijeten pogled na vrt in zelenico. Stavba je bila zasnovana tako, da zagotavlja zasebnost in ščiti pred pogledi sosedov.

Foto: Germán Cabo

Arhitekti so odstranili dele konstrukcije, da bi ustvarili terase na različnih nivojih. Zunanji prostori, značilni za mediteransko arhitekturo in življenjski slog, tvorijo rastlinsko območje treh dreves. Cipresa, oljka in vrba dajejo značilen karakter zunanjemu prostoru, pa tudi notranjim, ki jih obdajajo.

Foto: Germán Cabo

Na zadnjem delu hiše nad bazenom stoji dinamična, konzolna konstrukcija, ki zagotavlja zasebnost in zaščito pred vročim poletnim soncem. V prtljičju so bivalni prostori, tako je dnevni prostor blizu vhoda, kuhinja in jedilnica pa se zlivata na teraso na zadnji strani. Drsna steklena vrata omogočajo, da je v toplejših mesecih notranji prostor mogoče razširiti tako, da vključuje bazen in sosednjo dnevno sobo. Zgornja etaža pa je bolj zaprta in vključuje štiri spalnice. Stopnišče povezuje zgornja nadstropja s kletjo, kjer se nahaja garaža, telovadnica in pralnica.

Foto: Germán Cabo

Celoten projekt je zasnovan z mešanico grobih tekstur kamnitih zidov in gladkih belih površin, ki ju dopolnjujeta steklo in les. Tako hiša doseže ravnovesje med tradicijo in sodobnostjo.

Foto: Germán Cabo
Video: Alfonso Calza

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!