fbpx

Bilbao: prekrasno baskijsko mesto, ki vas bo navdušilo s svojim šarmom

Foto: envato

Leta 1997, ko je v Bilbau vrata odprl Guggenheimov muzej, je baskijsko mesto v hipu postalo ena najbolj atraktivnih arhitekturnih destinacij. Muzej izpod rok Franka Gehryja je še danes ena največjih znamenitosti, a še zdaleč edina.

Guggenheimova osupljiva moderna arhitektura ter obsežna zbirka umetnostnih del, vsakoletno privabljata množice turistov v umirjeno baskijsko mesto na severu Španije. A to je šele začetek kulturnih znamenitosti. Živahno mestece se namreč lahko pohvali z vrsto muzejev in očarljivim starim mestnim jedrom ter odlično kulinarično ponudbo. Bilbao kot največje mesto avtonomne skupnosti Baskija ohranja tradicijo gastronomske odličnosti regije. Mesto se ponaša s kar šestimi restavracijami z Michelinovimi zvezdicami, ki slovijo po izvrstni vrhunski kuhinji

Kdaj v Bilbao?

Največ turistov mesto obišče med junijem in septembrom, torej v obdobju največje poletne vročine. Jeseni se namreč nad Bilbao lahko zgrne meglena zavesa, kljub temu pa mesto s svojimi prijetnimi temperaturami nudi dobre pogoje tudi v drugih letnih časih.

Foto: Unsplash/Mostapha Abidour

Kaj naj si ogledam v Bilbau?

Kot omenjeno, prva znamenitost, h kateri se namenijo turisti je Guggenheimov muzej. Že sama stavba je naravnost spektakularna, saj velja za pomemben mejnik arhitekture 20. stoletja. Zasnoval jo je slavni arhitekt Frank Gehry, vrtinčasta struktura pa je bila dokončana 1997. Znotraj stavbe je 24.000 kvadratnih metrov prostora namenjenih umetnosti. Vrhunec umetniških del muzeja predstavljajo abstraktno delo slikarja Marka Rothka z imenom Villa Borghese, pa slika »Samo z vetrom, časom in zvokom« avtorja Willema de Kooninga ter Sončnice Anselma Kieferja.

Med kiparskimi instalacijami muzeja sta najbolj omembe vredni devetmetrska skulptura pajka, imenovana Maman, ki jo je izdelala Louise Bourgeois, in velikanska skulptura psa imenovana »Puppy«, ki je delo Jeffa Koonsa. Bilbao je dom številnim muzejem. Museum of Fine Arts vabi s svojo pestro zbirko nastanjeno v kar dveh ločenih objektih. V zgodovinski stavbi so razstavljena dela evropskih mojstrov od 14. do 17. stoletja. Tu najdete dela slovitih slikarjev kakršni so El Greco, Dirk Bouts, Jaime Huguet, Quentin Matsys in drugi.

Foto: Unsplash/Jorge Fernandez

Nadvse očarljivo je staro mestno jedro Bilbaoa – Casco Viejo, na desnem bregu reke, ki se razteza med mostom San Antón in cerkvijo San Nicolás. Njegovo jedro predstavlja sedem ulic oz. Siete Calles: Somera, Artecalle, Tendería, Belosticalle, Carnicería Vieja, Barrencalle in Barrencalle Barena. Vzemite si čas ij se podajte po simpatičnih tlakovanih uličicah, ki jih sestavljajo očarljive kavarne in trgovinice. Na Plaza de Arriaga najdete Teatro Arriaga, elegantno neobaročno gledališče, ki ga je navdihnila pariška operna hiša Palais Garnier. Pomembna znamenitost Casca Viejo je Iglesia de San Nicolás de Bari. Cerkev z baročno fasado in edinstveno osmerokotno oblikovano notranjostjo iz 14. stoletja je bila v celoti obnovljena 1756. Središče dogajanja v starem emstnem središču je Plaza Nueva, neoklasicistični trg iz sredine 19. stoletja. Trg obdajajo elegantne arkadne stavbe, v katerih so restavracije, kavarne in prijetni tapas bari.

Plaza Nueva je priljubljeno zbirališče domačinov, v sončnih dneh pa trg postane središče družabnega življenja, nekakšna dnevna soba na prostem. Nikakor ne spreglejte niti Cathedral of Santiago, baročne katedrale iz 15. stoletja, ki je gotsko podobo dobila šele v štiri stoletja kasneje. Katedrala z veličastno notranjostjo in s tremi ladjami ter rebrasto obokanimi stropi je prava paša za oči. Osrednja ladja se dviguje 22 metrov visoko in daje osupljiv videz veličine. Nedaleč stran je park Doña Casilda, poln palm in čudovitih listnatih dreves ter pisanega cvetja, ki ponuja dobrodošel oddih od mestnega vrveža. Ta obsežna zelena površina je lepo urejena v romantičnem slogu in okrašena z neoklasicističnimi kipi in fontanami.

Foto: Unsplash/Kamila Macijewska

Kako raziskovati Bilbao?

Stari del mesta je dosegljiv kar peš, saj med znamenitostmi ni razdalj, ki jih s hojo ne bi bilo mogoče premagati. Ob daljših poteh si pomagajte s podzemno železnico pa tudi tramvaji.

Koliko stane letalska karta za Bilbao?

Z letalsko družbo Volotea lahko iz Benetk v Bibao poletite že za 47 evrov. Letalske vozovnice glede na vaš termin počitnic lahko poiščete TUKAJ.

Foto: Unsplash/Inaki del Olmo

Covid-19 omejitve v Španiji

S sredino septembra so Španci sprostili vse omejitve v povezavi z novim koronavirusom, tako za vstop v državo ne potrebujete ne testiranj, ne cepljenja. Vse aktualne informacije o Covid-19 omejitvah preverite TUKAJ.

Nastanitve v Bilbau

Irala by Pillow

Butični hotel v osrčju slikovite soseske Iralabarri je prava paša za oči. Nahaja se 20 minut stran od Guggenheimovega muzeja in nudi okusno opremljene sobe s sodobnim pohištvom.

 

Hotel Tayko Bilbao

Hotel Tayko Bilbao je bil zgrajen že davnega leta 1924, a je po temeljiti prenovi postal eden najbolj priljubljenih hotelov v mestu. Nudi namreč odlično izhodišče za odkrivanje mesta, le 200 metrov od katedrale Santiago. V sklopu hotela je tudi restavracija z Michelinovo zvezdico.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!