fbpx

Bližamo se koncu desetletja: to so dogodki, ki so ga zaznamovali (2010–2019)

Pridite in si malce osvežite spomin. Prav presenečeni boste, kaj vse se je zgodilo v tem desetletju.

Prihajajoče novo leto ne pomeni samo konca leta 2019, temveč tudi konec desetletja. Kot vsako desetletje je tudi tokratno zaznamovalo veliko pomembnih dogodkov. Vsak drugače zaznava čas, zato bo marsikdo nad našim seznamom presenečen, saj se mu bo kakšen dogodek zdel, kot bi se zgodil včeraj. Ali pa bo osupel, da od dogodka ni minilo še več let. Tokrat se bomo poskušali osredotočiti na dogodke, ki smo jih v nekem trenutku burno spremljali, a nanje hitro pozabili. Pojdimo si malce osvežit spomin na drugo desetletje 21. stoletja.

26. januar 2010

Prvi Apple iPad

Le nekaj tednov v začetku novega desetletja je tedaj še vedno živeči direktor podjetja Apple Steve Jobs predstavil prvi tablični računalnik iPad. Čeprav je bil noviteta, je iPad požel velik uspeh in bistveno spremenil navade ljudi, saj so lahko od takrat naprej vsebine spremljali na večjem zaslonu.

14. marec 2011

Rebecca Black predstavi videospot za pesem “Friday”

Takrat še 13-letna pevka Rebecca Black postane viralna senzacija po tem, ko njen videospot postane eden izmed najbolj gledanih na platformi YouTube. A iz povsem napačnih razlogov, saj je bila pesem skoraj kolektivno posmehovana, tako s strani poslušalcev kot kritikov, ki so jo označili za “najslabšo pesem v zgodovini”.

29. april 2011

Kraljeva poroka princa Williama Waleškega in Catherine (Kate) Middleton

Gre za izjemno pomemben dogodek za Veliko Britanijo, ki ga je z navdušenjem spremljal tudi preostali svet. O poroki so izčrpno pisali vsi mogoči mediji, televizijski prenos poroke pa si je ogledalo približno 22,8 milijona ljudi. Po osmih letih zakona sta povila že tri kraljeve potomce.

7. julij 2011

Zaključek filmske sage o Harryju Potterju

Parni vlak Hogwarts Express
Parni vlak Hogwarts Express

Na ta datum je v kinodvorane prispel zadnji del zelo priljubljene filmske sage o Harryju Potter z naslovom Svetinje smrti, 2. del. S tem so gledalci, ki sicer za knjigo niso poprijeli (ta je izšla že leta 2007), ugotovili, kako in kje je končala druščina treh čarovnikov iz Bradavičarke. Za ljubitelje tega fantazijskega sveta pa je še vedno lepo poskrbljeno, saj lahko čarovniške prigode še naprej spremljajo v filmih Magične zveri.

15. julij 2012

Korejec Psy predstavi pesem “Gangnam Style”

Pesem ni nikakršen glasbeni presežek, a ljudem je tako všečna postala iz treh razlogov. Njen ritem je preprost, a te hitro zasvoji. Refren pesmi je preprost, zato si si ga lahko pel, četudi korejščine ne obvladaš. Veliko piko na i pa je dodal videospot, ki je pokazal, kako se na to pesem pravilno pleše. Pesem je tako postala spletna senzacija in kot prva presegla magično mejo eno milijardo ogledov na platformi YouTube.

21. december 2012

Dan, ko naj bi bilo sveta neizogibno konec

Majevski piramide
Majevske piramide

Raziskovalci so med raziskovanjem majevske kulture odkrili, da se njihov koledar konča točno 10 dni pred novim letom 2013. Ljudje so se skrivali v kleti pod hišo in se pripravljali na neizogibno apokalipso. O prihajajoči katastrofi je Roland Emmerich posnel celo film z nedvoumnim naslovom »2012«. No, še vedno smo živi in zdravi.

2. februar 2013

Viralni ples “Harlem Shake”

Ko je izvajalec Baauer 22. maja 2012 izdal svojo pesem “Harlem Shake”, se ni zavedal, kako popularna bo postala šele naslednje leto. Oziroma manjši košček pesmi. Tako imenovani “meme” se je začel s posnetkom iz YouTube kanala FilthyFrankTV, ki je prvi uporabil njegov koncept. Torej, v prvi polovici posnetka je oseba, ljudje ali predmet pri miru, čisto na koncu pa vse skupaj preide v nenadzorovan, a zelo zabaven kaos.

3. september 2013

Dvojica Ylvis predstavi pesem “What Does the Fox Say”

Ko se je vsa zmešnjava “Harlem Shaka” končala, je že prišla naslednja. Natančneje v podobi norveške dvojice Ylvis, ki sta se skozi vso pesem spraševala, kako neki se oglaša lisica. Pesem je tako nedolžno trapasta, da so jo ljudje resnično vzljubili. Videospot je postal eden izmed najbolj gledanih leta 2013.

8. marec 2014

Letalo družbe Malaysia Airlines izgine iz obličja Zemlje

Potniško letalo
Potniško letalo

Usoda leta 370 malezijskega letalskega prevoznika po vseh teh letih še vedno ni znana. Neznano kam je izginilo celotno letalo z 239 potniki in člani posadke na krovu. Kljub obsežni iskalni akciji so našli le nekaj kosov razbitin. Tako ostaja izginotje tega letala ena izmed največjih skrivnosti v letalstvu. To je sprožilo veliko različnih ugibanj, celo teorij zarote. Glede na okoliščine izginotja je med najbolj verjetnimi teorijami ta, da je pilot letalo strmoglavil kar sam, a pravega odgovora verjetno ne bomo vedeli nikoli.

Julij–avgust 2014

Izziv “Ice Bucket Challenge”

Polivanje z mrzlo vodo se ni začelo s točno tem izzivom, je pa od nekdaj imelo še neko dobrodelno noto. V manjših razsežnostih so se ljudje polivali v znak podpore zbolelim za rakom, nekateri so izkupiček denarja podarili celo dobrodelnim organizacijam za hišne ljubljenčke. Leta 2014 pa je pozornost celotnega sveta dobil izziv, pri katerem ljudje s polivanjem ledeno mrzle vode opozorijo na bolnike, ki trpijo za nevrološko boleznijo ALS (amiotrofična lateralna skleroza).

V sklopu izziva so leta 2014 zbrali kar 220 milijonov dolarjev za raziskave za zdravljenje te smrtonosne bolezni. Zgodba je še toliko bolj navdihujoča, saj so znanstveniki leta 2016 ravno s pomočjo doniranega denarja odkrili nov, tretji gen, ki je odgovoren na nastanek bolezni. S tem so naredili pomemben korak bliže težko pričakovanemu zdravilu.

8. april 2015

Apple v nov iOS doda emotikone različnih ras

Apple emotikoni
Apple emotikoni

Apple je naredil pomemben korak v smeri enakosti med različnimi rasami in pravici do njihovega izražanja. Vse od posodobitve iOS 8.3 do danes lahko izbiramo med emotikoni v 6 barvah kože. Pozneje so k repertoarju emotikonov dodali tudi istospolne pare in družine z istospolnimi starši.

29. februar 2016

Igralec Leonardo DiCaprio (končno) osvoji oskarja

Včasih nas igra kakšnega filmskega igralca ali igralke tako prevzame, da mu/ji resnično privoščimo oskarja. Tako je bilo tudi z Leonardom DiCapriom, ki si je prestižne nagrade močno želel tudi sam. Več let zapored je blestel v različnih vlogah, proti koncu pa sprejemal že takšne, ki bi lahko zanj bile pogubne v zdravstvenem smislu (kot je vloga v filmu Povratnik). Njegovo ravsanje s pravim medvedom in plavanje v ledeno mrzlih rekah se je obrestovalo. Osvojil je svojega prvega oskarja za najboljšo glavno vlogo.

6. julij 2016

Svet je prevzela Pokémon GO manija

Mobilna igra Pokémon GO
Mobilna igra Pokémon GO

Točno 1. aprila leta 1997 smo v animirani seriji prvič uzrli Asha Ketchuma in njegovo druščino. Spremljali smo jih na razburljivi pustolovščini, v kateri so morali uloviti vse pokémone (kar je ljubkovalna okrajšava za “pocket monster” ali žepne zverinice). Ravno zato so vsi oboževalci serije naravnost ponoreli od navdušenja, ko je razvijalec iger Niantic naznanil, da bomo lahko pokémone lovili tudi sami. In to kar v bližnjem parku, na ulici, trgu, ob znamenitostih … Gre za eno izmed prvih iger, ki je iz hiš potegnila na milijone igralcev.

Maj–avgust 2017

Fidget Spinner postane najbolj zaželena otroška igrača

Igrača Fidget Spinner
Igrača Fidget Spinner

Vrteča se igrača je med nami obstajala že v 90. letih 20. stoletja, svojo eksplozijo popularnosti pa doživela šele leta 2017. Številni za njen razcvet »krivijo« platformo YouTube, saj se je na njej z njo igralo vedno več ljudi. Ker je bila igrača v osnovi poceni, si jo je lahko privoščil vsak. Kar naenkrat jo je bilo mogoče kupiti prav povsod. Vsak otrok si je želel vsaj ene. A tako hitro kot je igrača prišla, tako hitro je tudi potihnila.

Najzanimivejši pa je njen izvor, saj se pravzaprav sploh ne ve, kdo je njen uradni izumitelj. Ve pa se, da naj bi v osnovi pomagala pri zmanjševanju stresa, tesnobe in nekaterih nevroloških motenj, kot je motnja pozornosti in hiperaktivnosti.

Oktober 2017

Začetek gibanja #MeToo

Gibanje #MeToo
Gibanje #MeToo

Besedna zveza “Me Too” se je na družbenem omrežju MySpace pojavljala že v letu 2006, pobudnica gibanja pa je bila žrtev spolnega nadlegovanja in aktivistka Tarana Burke. Šele po obtožbah zoper filmskega producenta Harveyja Weinsteina je gibanje dobilo nov, globalni zagon. Gibanju #MeToo se je pridružilo ogromno žensk, njihov namen pa je opogumiti ženske in jim dati vedeti, da niso edine, ki so žrtve spolnega nasilja.

19. maj 2018

Kraljeva poroka princa Harryja, vojvode Susseškega, in Meghan Markle

To desetletje je bilo za britansko kraljevo družino zares pestro, saj so gostili kar dve kraljevi poroki. Prenos poroke si je ogledalo še več ljudi kot prej. Kar 29,2 milijona gledalcev so našteli. Kot zanimivost: Meghanina poročna tančica je bila dolga dobrih 5 metrov.

5. oktober 2018

Umetnik Banksy sredi dražbe uniči lastno sliko

Poleg letošnje prilepljene banane smo bili lani deležni še enega osupljivega dogodka v svetu umetnosti. Skrivnostni grafitar Banksy je med dražbo njegove slike pred daljinskega upravljalnika potegnil znamenito sliko skozi rezalnik papirja. Izdelavo le tega je pozneje prikazal na svojem Instagram profilu. Slika je bila še pred uničenjem prodana za 1,4 milijona dolarjev. Banksy, ki sicer svoja dela “objavlja” na dejanskih zidovih, je bil namreč zelo proti temu, da se njegova umetnost in njeno sporočilo prodaja.

Slika je pozneje kljub uničenju še bolj pridobila na vrednosti. V originalno izrezljani obliki si jo lahko ogledamo v muzeju Staatsgalerie v Nemčiji.

10. april 2019

Prva fotografija črne luknje

Prva fotografija črne luknje
Prva fotografija črne luknje

Letos smo bili deležni prav posebnega odkritja. O črnih luknjah se je veliko govorilo, a le v teoriji. Ta fotografija je torej dokončno potrdila njihov obstoj. Črne luknje so namreč tako masivne, da zaradi proizvedene gravitacije vase posrkajo celo svetlobo, zato jih je s prostim očesom nemogoče videti. Ljudje so se na odkritje kakopak odzvali s kopico zabavnih “meme” fotomontaž.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!