fbpx

Bodite pozorni, to so znaki odvisnosti od telefona!

Moški, ki uporablja telefon

Kakšni so znaki odvisnosti od telefona? Pametni telefon ima že praktično vsak, tablične računalnike pa se v roke podaja že majhnim otrokom. Dobro je vedeti, kakšni so znaki odvisnosti od telefona ter kako do telefona vzpostaviti bolj zdrav odnos.

V nadaljevanju si preberite, kateri so znaki odvisnosti od telefona in kako to odvisnost odpraviti oziroma jo vsaj zmanjšati!

Tako kot svetovni splet so tudi pametni telefoni izum, ki nam lahko izjemno pomaga, a ga moramo znati uporabljati. Tako tu kot tam se namreč najdejo pasti, ki nas počasi in nevede pogoltnejo vase. Življenje pred pametnim telefonom je potekalo povsem običajno, sedaj pa se nam zdi, kot da bi to brez pametnega telefona bilo nemogoče. Občutek, da se dandanes vse dogaja prek interneta in da smo kot del razvite družbe nekaj manj, če pametnega telefona nimamo, privede do njegove pretirane uporabe. Tu pa se začnejo znaki odvisnosti od telefona.

Po telefonu posežemo takoj, ko nam postane dolgčas
Po telefonu posežemo takoj, ko nam postane dolgčas. 

Telefon je postala izjemno zanimiva naprava, na kateri lahko počnemo vse, izvemo vse ter prek katere se danes tudi ljudje najraje pogovarjajo. Nedvomno smo od nje postali malce preveč odvisni. Ko je govor o odvisnosti, ta za telefone (še) ni znanstveno potrjena, ima pa ogromno povezav z drugo obliko odvisnosti: odvisnost od iger na srečo. Všečke in komentarje si lahko predstavljamo kot nekakšno nagrado, ki v nas sprošča hormon sreče. Večjega odobravanja smo prek spleta deležni, večja je verjetnost, da nas bo ta potegnil v svoj virtualni svet.

Družabna omrežja so narejena, da nas na njih stalno privabljajo
Družbena omrežja so narejena, da nas na njih stalno privabljajo. 

V veliki meri so za to odgovorni tudi razvijalci aplikacij sami, ki z določenimi mehanikami (kot npr. omenjeni všečki, komentarji) privabljajo nove in nove uporabnike. Uporabniki, ki bodo najverjetneje začeli kazati znake odvisnosti od telefona, so tisti, ki trpijo za nizko samopodobo, tesnobo, depresijo, slabo samokontrolo ter so zaprti vase (introvertirani). Pri tem se ne gre čuditi, da so med najbolj ogroženimi ravno najstniki, ki zaradi nihanja hormonov v puberteti pogosto občutijo lažjo obliko podobnih težav. Raziskave naj bi med drugim pokazale tudi, da prej ko je otrok izpostavljen uporabi pametne naprave, večja je verjetnost, da bo postal od nje odvisen.

Mlajši kot je uporabnik telefona, večja je verjetnost za odvisnost
Mlajši ko je uporabnik telefona, večja je verjetnost za odvisnost. 

Ker odvisnost od pametnega telefona ni znanstveno podprta, zanjo ne boste šli k zdravniku na pregled. Lahko si pa pomagate z vprašanji, ki si jih zastavite, ter ugotovite, ali bi bilo mogoče pametno vaš pametni telefon malce odložiti. Če sumite, da na telefonu preživite preveč časa, se vprašajte naslednje stvari:

 • Se ponoči pogosto zbudim zato, da preverim svoj pametni telefon?
 • Posežem po pametnem telefonu takoj, ko ostanem sam/-a oziroma ko mi je dolgčas?
 • Občutim tesnobo in razdraženost, ko ne morem uporabljati pametnega telefona?
 • Ali zaradi uporabe pametnega telefona odlašam z opravili, ki bi se jih moral/-a lotiti že zdavnaj?
 • Je bil kdaj pametni telefon vzrok za mojo poškodbo?
 • Pametni telefon uporabljam vedno več?
 • So ljudje okoli mene zaskrbljeni zaradi moje stalne rabe pametnega telefona?
 • Ne zdržim veliko časa brez telefona, četudi si zadam, da ga bom uporabljal/-a manj?
 • Je moja služba, šola ali razmerje nazadovalo zaradi moje uporabe pametnega telefona?

Vse to so lahko znaki odvisnosti od telefona. Najhuje je, ko zaradi tega trpijo odnosi, tako v družini, med prijatelji ali v ljubezenskem razmerju. Ali pa ko se zaradi uporabe pametnega telefona zgodi prometna nesreča. Drugi znaki odvisnosti od telefona so še bolj poglobljena depresija, občutek tesnobe in motnje spanca, če telefon uporabljamo v postelji. Tudi osredotočenost pri delu nam začne pehati, saj smo vedno v pripravljenosti na novo obvestilo. Ljudje včasih celo čutijo vibracije telefona, čeprav jih v resnici sploh ni bilo.

Smo v stalni pripravljenosti na novo obvestilo
Smo v stalni pripravljenosti na novo obvestilo. 

Če sumimo, da smo od pametnega telefona odvisni, si do določene mere lahko pomagamo tudi sami:

 • Na telefon si lahko namestimo določene aplikacije, ki nas bodo opozarjale ali v določenih primerih celo prisilile, da bomo telefon uporabljali manj.
 • V nastavitvah najbolj motečih aplikacij lahko omejimo pošiljanje potisnih obvestil.
 • Imejmo telefon nekje zunaj vidnega polja. Tako nas bo težje premamil.
 • Imejmo kakšen hobi, ki ne zadeva uporabe pametnih naprav. Ali pa se enostavno srečajmo s prijatelji.
 • Zavedajmo se, da se ne bo vse zgodilo čez noč. Vsak potek odvajanja od neke stvari zahteva svoj čas. Dajmo si priložnost in bodimo vztrajni.

Interakcija prek telefona ne bi smela imeti prednosti pred pristnim fizičnim stikom s sočlovekom. Prav tako ne bi smelo imeti tistih nekaj sto ali tisoč prijateljev na družbenem omrežju prednosti pred prijatelji, s katerimi se dobimo na kavi. Pa vendar takrat skoraj vsi brkljamo po telefonu. Svet postaja vedno bolj napreden, a hkrati tudi vedno bolj odtujen in razčlovečen. Opozorila o pretirani uporabi te ali one pametne naprave se mogoče res ponavljajo kot pokvarjena plošča, a zaradi tega niso nič manj resnična. Dobro je, da se težav, če jih imamo, zavedamo, in da jih poskušamo reševati.

Po telefonu posežemo tudi takrat, ko smo v družbi prijateljev
Po telefonu posežemo tudi takrat, ko smo v družbi prijateljev. 

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!