Nevroznanost je potrdila, da je bil Steve Jobs nekaj desetletij pred svojim časom!

Steve Jobs se je kot vodja ravnal po vodilih čuječnosti ... in to že nekaj desetletij pred tem, ko je te pozitivne aspekte čuječnosti, ki jo dosežemo z meditacijo, potrdila nevroznanost.

Pred tridesetimi leti je v poslovnem svetu veljala mantra “bodi pohlepen” (to so odlično ponazorili tudi v filmu Wall Street). Pohlep ni vodilo življenjske filozofije, vendar pa je vodilni motiv v teoriji upravljanja, kjer spodbuja, da tisti, ki so na vodstvenih položajih, sledijo lastnemu interesu in lastnemu bogatenju, vendar z višjim ciljem: za dobro človeštva.

Steve Jobs je razmišljal drugače. Zanj gonilo napredka človeštva ni bil pohlep, temveč čuječnost. Walter Isaacson, avtor biografije Steva Jobsa, čuječnost pojasni tako:

“Če se usedete in le opazujete, boste videli, kako nemiren je vaš um. Če ga boste poskušali umiriti, boste stanje še poslabšali. Vendar se um čez nekaj časa umiri, in ko se umiri, nastane prostor, kjer kar naenkrat vidite in slišite tudi bolj subtile stvari, ki nas obdajajo… In takrat se razživi vaša intuicija, stvari vidite veliko bolj jasno in ste prisotni v sedanjem trenutku. Takrat ste sposobni videti veliko več, kot ste lahko videli prej.”

Za Steva Jobsa gonilo napredka ni bil pohlep, temveč čuječnost.
Za Steva Jobsa gonilo napredka ni bil pohlep, temveč čuječnost.

V obdobju, ko je torej ves poslovni svet živel po načelu “pohlep je dober”, je Steve Jobs živel po popolnoma nasprotnem načelu, načelu čuječnosti. Čuječnost se osredotoča na notranje, na mistično; pohlep pa na zunanje, na materialno.

Devet let po smrti Steva Jobsa in tri desetletja po tem, ko se je ta veliki um začel ravnati po načelu čuječnosti, so nevroznanstveniki dokazali, da je bila njegova pot, na kateri je izbral, da ga bo vodila intuicija, prava. Slike možganov so pokazale, da meditacija pripomore k večji čuječnosti, zaradi katere so voditelji bistveno bolj učinkoviti in ustvarjalni.

V članku Nevroznanost meditacije, ki je bil objavljen v British Journal of Neuroscience Nursing, raziskovalci pravijo, da je čuječnost posledica nevroloških sprememb, ki lahko poveča pozornost, s čimer je sprednja prefrontalna skorja (območje, povezano s pozornostjo) pokazala spremembe v aktivnosti in strukturi kot odgovor na meditacijo.

Povedano drugače, meditacija čuječnosti lahko vodilnim pomaga, da:

  • so lahko dlje časa bolj osredotočeni;
  • ostanejo mirni, ko so pod pritiskom;
  • bolje prenašajo stres, povezan s službo. 

Raziskava, ki so jo naredili na Univerzi v Amsterdamu in je bila objavljena v znanstveni reviji Personal and Social Psychology Bulletin, pa razkriva še en aspekt čuječnosti: večjo ustvarjalnost.

Torej, kar je Steve Jobs ugotovil že dolgo nazaj, je sedaj potrdila tudi nevroznanost: pohlep ni pravi vir motivacije za voditelje. Voditelje naj vodi njihova zmožnost najti navdih v njih samih, in potem naj ta navdih prenesejo na ostale.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
PureME – Najbolj udobna maska za vsakodnevno uporabo