Kako se izogniti gripi in prehladu? 9 zdravih navad, ki nam pri tem resnično pomagajo!

Vas zanima, kako se izogniti gripi in prehladu? Sezona gripe, viroz in prehlada je trenutno namreč na vrhuncu. Okrepite svoj imunski sistem in se tem zimskim nadlogam izognite s pomočjo teh 9 zdravih navad!

Če vas zanima, kako se izogniti gripi in prehladu in ostati zdravi, si preberite, katerih 9 zdravih navad je treba upoštevati!

Prehlad in gripa lahko v tem letnem času doletita kogarkoli. Ker sta obe zimski nadlogi zelo nalezljivi, se hitro razširita v pravo epidemijo. Vendar pa obstajajo načini, ki nam pomagajo, da se obranimo simptomov, kot so zamašen nos, vneto grlo, vročina … In če jih dosledno upoštevamo, se nam bo morda uspelo v celoti izogniti gripi in prehladu.

Kako se izogniti gripi in prehladu?

Pogosto si umivajte roke

Umivanje rok pred vsakim obrokom in po njem, ko kihnemo ali kašljamo, ko se zadržujemo na javnih površinah, predvsem na javnih prevoznih sredstvih, bistveno pripomore k temu, da se obranimo virusov in bakterij. Ker nimamo vedno na voljo mila in vode, je pametno s seboj nositi antibakterijski sprejček ali gel. Vsekakor pa se izogibajte pretiranemu dotikanju obraza. 

Pazite se stresa

Če ste daljši čas podvrženi stresu, to bistveno oslabi vaš imunski sistem. Z oslabljenim imunskim sistemom pa predstavljate lahko tarčo za bakterije in viruse. Torej bodite aktivni pri uravnavanju stresa: sprostitvene aktivnosti, kot so joga, meditacija, tek, sprehod, poslušanje najljubše glasbe ali gledanje filmov, vam lahko zelo pomagajo. Zato v zimskih mesecih nikar ne podcenjujte pomembnosti časa, ki si ga morate vzeti zase!

Mavrična dieta

Sveže sadje in zelenjava v vseh barvnih odtenkih so polni osnovnih hranil, ki podpirajo vaš imunski sistem, in bistveno pripomorejo k dobremu počutju celotnega telesa. Izogibajte se tudi pitju alkohola. 

Uživajte veliko svežega sadja in zelenjave
Uživajte veliko svežega sadja in zelenjave. 

Hidrirajte se

In s tem ne mislimo, da pijte razne sokove. Za pravo hidracijo so najboljši naravna voda, zeliščni čaji in zmerna količina naravne gazirane vode. Če se vam zdi navadna voda preveč dolgočasna, jo lahko začinite z rezinami svežega sadja (limone, pomaranče, jagodičevje, celo kumara …).

Dovolj spite in počivajte

Vaše telo potrebuje počitek, in pika. Kadar vaše telo ne dobi zadostne količine spanca (od 7 do 9 ur), je utrujeno in zato postane lahka tarča za viruse in bakterije. 

Telovadite

Svoje dihalne poti boste najlažje ohranjali zdrave in čiste z redno fizično vadbo. Podobno, kot se telo bori proti virusom, tudi pri vadbi v telesu naraste vročina, ki mu pomaga v boju proti slabim bakterijam. Poleg tega pa redna vadba zniža raven stresnih hormonov. Manj stresa = boljši imunski sistem. 

Opustite kajenje

Nobena skrivnost ni, da je kajenje zdravju škodljivo, še posebej škodljivo pa je za vaš imunski sistem. Kemične snovi v cigaretih (katran in radioaktivne snovi) močno ovirajo vašo sposobnost boja proti okužbam. 

Redna vadba krepi imunski sistem.
Redna vadba krepi imunski sistem.

Kaj pa če ste že zboleli?

Ostanite doma!

Če se ne počutite dobro, poslušajte svoje telo. Bodite pozorni na znake, ki vam pravijo, da je čas, da si vzamete vsaj en prost dan. Da se ne nalezete, pa se poiskušajte izogibati vašim bližnjim ali sodelavcem.

Obiščite zdravnika

Če slabo počutje traja vsaj 7 dni (temperatura se ne spusti, počutje je vedno slabše), ne odlašajte z obiskom svojega zdravnika. Pomagal vam bo najti vir vaših težav in vam svetoval, kako čim prej ozdraveti.

Ne bojte se gripe in virusnih obolenj. S temi enostavnimi, majhnimi ukrepi lahko okrepite svoj imunski sistem in se izognete bolezni. In ne pozabite: majhne, vsakodnevne pozornosti lahko vašemu zdravju zelo pomagajo. Ostanite dobro!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
To je 10 najhujših bolečin, ki jih lahko izkusi človek