fbpx

Bokashi Organko 2 Ocean: kompostnik iz recikliranih ribiških mrež ugledal luč sveta

Del sredstev od prodaje kompostnika Bokashi Organko 2 Ocean bo Skaza namenila neprofitni organizaciji Ocean Voyages Institute.

Pričenja se redna prodaja kuhinjskega kompostnika Bokashi Organko 2 Ocean, ki je izdelan iz recikliranih odpadnih ribiških mrež. Skaza s svojo najnovejšo trajnostno inovacijo prispeva k čistejšim oceanom na dveh nivojih. Prvi je uporaba materiala, ki bi sicer prosto plavajoč ogrožal celoten ekosistem, drugi pa odločitev, da del sredstev od prodaje namenijo čiščenju oceanov. V ta namen so se povezali z neprofitno organizacijo Ocean Voyages Institute, ki je zgolj v letošnjem letu iz Pacifika odstranila več kot 100 ton plastičnih odpadkov in s tem postavila nov svetovni rekord.

Kako nastane Bokashi Organko 2 Ocean?

Proces se prične z ročnim zbiranjem ribiških mrež v pristaniščih, pri ribičih in v ladjedelnicah, kjer potekajo obnove starejših ladij. Zbrane mreže v posebnem obratu zmeljejo v drobne delce, nato sledi implementacija postopkov frakcij. Tam jih očistijo, depolimerizirajo in dodajo dodatke, ki material osvežijo. Nastane predelan granulat, ki ga z brizgalnimi stroji predelajo v nov izdelek. Ta je skoraj v celoti reciklat. Certificiran material se lahko docela kosa z novimi, ravnokar nastalimi materiali iz surove nafte, saj so mu vrnjene vse njegove mehanske, kemijske in termične lastnosti.

Pri Skazi so odpadnim ribiškim mrežam vdahnili novo življenje in ustvarili edinstven kuhinjski kompostnik Bokashi Organko 2 Ocean.

Kompostiranje za trajnostni življenjski stil

Kompostiranje je najboljši način ravnanja z biološkimi odpadki, pri čemer ima postopek kompostiranja z Bokashi Organkom in posipom iz efektivnih mikroorganizmov številne prednosti v primerjavi s tradicionalno metodo. Omogoča kar 43 odstotkov boljši izkoristek hranljivih snovi, razgrajuje herbicide in pesticide ter je prijaznejši do narave, saj preprečuje gnitje bioloških odpadkov in posledično nastajanje ogljikovega dioksida. Vse generacije Skazinega kuhinjskega kompostnika odpadke spreminjajo v kakovostno osnovo za kompost, fermentacijsko tekočino za gnojenje rastlin in biološko čistilo za odtoke ter s tem spodbujajo krožno gospodarjenje.

Majhen, a pomemben korak k ohranitvi našega planeta je moč narediti že sedaj, saj je slovenska inovacija iz recikliranih ribiških mrež od danes naprej na voljo v redni prodaji na Skazini spletni strani.

Dodatne Informacije

skaza.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!