Fujifilm X-S10: “mini”, a hkrati zelo velik

Super izbira za vlogerje!

Fujifilm X-S10 išče nišo v segmentu kamer pod 1.000 evri in ponuja boljše lastnosti od večine konkurentov. Gre namreč za tehnološkega in oblikovnega “križanca” med modeloma Fujifilm x-t30 in Fujifilm x-t4, ki išče ustvarjalce vsebine tudi v segmentu ustvarjalcev videa.

Gremo k bistvu fotoaparata Fujifilm X-S10. Gre torej za brezzrcalna kamero z dizajnom DSLR, ki v sebi skriva 26 MP senzor X-Trans BSI-CMOS. Za razliko od drugih fotoaparatov Fujifilm serije X, ima ta bolj “tradicionalno postavitev” nadzora programov, ki je sicer tipična za konkurente in nekoliko bolj poudarjen večji oprijem. Uporablja torej enak senzor, procesor in sistem avto fokusa kot X-T4 ter ima pomajšan 5-osni sistem za stabilizacijo slike. Fotoaparat lahko posname rafalne posnetke pri 30 sličicah na sekundo z obrezovanjem, ali 20 sličic na sekundo brez uporabe elektronskega zaklopa, ter 8 sličic na sekundo z mehanskim zaklopom.

Primer za videografe in t.i. vlogerje

Fujifilm trdi, da je na strani videa, posnetega v 4K, samih izhodnih podatkov v vrednosti 6K in s tem občutno zmanjšanega šuma. Na pomnilnik SD tako zapisuje 8-bitni videoposnetek 4K/30P 4:2:0 ali 10-bitni 4K/30P 4:2:2 prek vrat HDMI X-S10. Lahko pa tudi posname do 240 sličic na sekundo v načinu Full HD in tako za do 10-krat počasnejši video. Ob strani je tudi klasični vhod za mikrofon. Med snemanjem videoposnetka je aktivna elektronska stabilizacija slike, medtem ko je na zgornjem delu fotoaparata nameščen namenski gumb za zajem videa.

Če bi morali izolirati ključne lastnosti fotoaparata, sta to njegova “ročnost”, saj je le malenkostno večji od x-t30, in pa dejstvo, da ima stabilizacijo telesa, kar je pri tej velikosti kamere redkost. Za videografe je razveseljivo, da se lahko zaslon obrne proti ustvarjalcu in tako omogoči “selfi mode” ali kontrolo avto fokusa pri snemanju. Ker je upravljanje “bolj” tradicionalno od klasičnega sistema Fujifilm, pa se zdi, da je Fujifilm predstavil fotoaparat, ki se direktno spopada z modeli Nikon Z50, Olympus E-M5 III ter Sony a6600, in jih v praktično vseh tehničnih lastnostih prekosi. Tudi zaradi pregovorno trajnega “dizajna” ter odličnosti znamke Fujifilm.

Dodatne Informacije

Fujifilm Slovenija

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!