fbpx

Božični sejmi v Evropi: najlepši adventni sejmi 2022

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Božični sejmi po Evropi nas vsako leto navdušijo. Vonj po tortah, cimetu in kuhanem vinu, ki se širi po mestu, lesketanje lučk in božičnih okraskov na najlepših lesenih hišah, medtem ko se družimo z družino in prijatelji – vse to ustvarja praznično vzdušje, ki ga imamo tako radi. Klasične adventne destinacije so nemška in avstrijska mesta, ki so z leti božične sejme tako izpopolnila, da se vanje vedno z veseljem vračamo.

Poleg njih so v zadnjih nekaj letih izstopala še druga mesta, kot so Budimpešta, Bruselj, Strasbourg in celo Talin.

1. Budimpešta, Madžarska

Advent v Budimpešti je iz leta v leto bolj priljubljen, bralci portala European Best Destinations pa so jo že dvakrat razglasili za najlepšo v Evropi. Na božični tržnici pred baziliko boste našli okusne madžarske in mednarodne specialitete ter zanimivosti, kot je otroško drsališče, obdano s čudovitim božičnim drevesom. Sejem je znan tudi po spektakularni razsvetljavi in ​​projekcijah, ki se vsak dan sejma prikazujejo na pročelju bazilike.

2. Dunaj, Avstrija

Dunaj je verjetno ena najlepših božičnih destinacij, kjer lahko z družino, prijatelji ali najdražjimi uživate v praznični čarovniji. Dunaj kot mesto kulture in tradicije vsako leto zasije v najlepših barvah božiča. Božični sejem je kraj gastronomskega hedonizma, kjer lahko uživate v vonjavah in okusih božičnega peciva, medenjakov, punča in kuhanega vina. Ob koncih tedna pred mestno hišo potekajo koncerti, na katerih sodelujejo mednarodni pevski zbori.

3. Basel, Švica

Po izboru portala European Best Destinations je bil Basel razglašen za najboljše adventno mesto leta 2021. To prikupno mesto ima največji adventni sejem v Švici in poteka na dveh lokacijah, in sicer na dveh mestnih trgih, Barfüsserplatz in Münsterplatz. Obiskovalci bodo letos lahko uživali na 130 adventnih stojnicah, gastronomska ponudba pa je nadvse zanimiva, saj boste našli vse od kuhanega vina in vafljev do medenjakov, slovitega švicarskega rakleta in klobas na žaru.

4. Leipzig, Nemčija

Najstarejši božični sejmi se nahajajo v Nemčiji, tržnica v Leipzigu pa svojo tradicijo neguje že od leta 1458. Vsak december se zgodovinsko središče mesta odene v božično obleko. Sejem se razprostira na kar 6 sklopih in več kot 200 hišicah, kjer lahko kupite dobrote, darila in igrate družabne igre.

5. Berlin, Nemčija

Čeprav Berlin ni pogosto na vrhu seznama najlepših božičnih sejmov, je zadnja leta tamkajšnji advent vse bolj poseben in čaroben. Središče Berlina krasi preko 80 okrašenih sejmov, od katerih je vsak drugačen, zato ne poskušajte obiskati vseh, ampak uživajte v sprehodu skozi mesto in kulinaričnih dobrotah, dokler ne najdete kraja, ki vas bo očaral.

Božični sejem Spandau je največji, medtem ko je Weihnachtszauber na veličastnem trgu Gendarmenmarkt najlepši z veliko ponudbe umetnosti in obrti. Odpravite se v zimski svet na Potsdamer Platz – kjer lahko uživate v zimskih športih; poleg sankanja, curlinga in drsališča imajo za otroke brezplačne tečaje.

6. Strasbourg, Francija

Božični sejem v Strasbourgu je najbolj znan sejem v Franciji in eden najstarejših v Evropi. V središču mesta je okoli 300 lesenih hišk, v katerih najdete vse od dobrot do božičnih okraskov. Posebnost je 30 metrov visoko božično drevo, ki s svojo višino presega vrhove hišic, množica lučk in kroglic pa ustvarja posebno svetlobo.

7. London, Anglija

V londonski Hyde Park se to zimo vrača najlepši božični sejem Winter Wonderland. Posebnost tega čudovitega sejma so tako ledene skulpture kot tudi delavnice izdelave ledenih skulptur, največje odprto drsališče z živo glasbo, cirkuškimi in akrobatskimi predstavami, ledeni bar, kjer so šank in mize iz ledu, pa tudi klasične stojnice z peščica unikatnih daril, umetnin, nakita in okraskov. Adventne sprehode si obvezno privoščite ob vroči čokoladi ali kuhanem vinu. Zimska pravljica je odprta do 3. januarja. Pomembni božični sejmi, ki jih lahko obiščete tudi v Londonu, so Southbank Center Winter Market, Selfridges Christmas Market, Covent Garden Christmas Village, Greenwich Christmas Marke, Kingston Christmas Market.

8. Talin, Estonija

Advent v Talinu je bil po raziskavi portala European Best Destinations pred leti razglašen za najlepšega v Evropi. Pozimi trg mestne hiše postane čarobni božični sejem z veličastnim božičnim drevesom. Tradicija praznovanja božičnih praznikov sega v leto 1441, ko so prvo božično drevo v Evropi postavili prav na tem trgu. Na sejmu lahko uživate v tradicionalni estonski božični kuhinji, od črnega pudinga in kislega zelja do medenjakov in toplih božičnih napitkov, pa tudi brskate in kupujete lokalne obrti in darila za svoje najdražje.

9. Erfurt, Nemčija

Srednjeveško nemško mesto Erfurt je dom enega najlepših božičnih sejmov v Evropi. Nahaja se na trgu pred katedralo, kjer se nahajajo hiške s slastnimi dobrotami, specialitetami in božičnimi okraski. K doživetju zagotovo pripomoreta ogromno božično drevo, osvetljeno s svečkami, in 12 metrov visoka piramida.

10. Praga, Češka

Praga je lepa v vsakem letnem času, v božičnem času pa je v tem mestu posebno vzdušje. Med turisti je zelo priljubljen božični sejem na Staro mestnem trgu. Čeprav boste v kočah našli tipično ponudbo hrane, sladkarij in spominkov, bodite prepričani, da boste uživali v počitniškem vzdušju.

11. Bruselj, Belgija

Advent v Bruslju se imenuje Winter Wonders in res je videti čudovito. Glavni božični sejem se nahaja na Place Sainte-Catherine, a po mestu je okoli 250 lesenih hišic, kjer boste našli različne specialitete, izvirna darila in najboljše čokolade ter druge zanimivosti in zabavne aktivnosti.

12. Hallstatt, Avstrija

Hallstatt je mestece ob avstrijskih jezerih in res se je težko odločiti, kdaj je lepše – spomladi ali pozimi. Je pa nekako še posebej čarobno v predbožičnem času. To prelepo mestece z ozkimi ulicami vas bo navdušilo na prvi pogled. V Hallstatt se lahko odpravite na enodnevni izlet ali pa si ga izberete za vikend destinacijo. Če se odločite za to drugo možnost, vam predlagamo, da obiščete še druga slikovita mesta v bližini, kot je St. Gilgen in St. Wolfganga, lahko pa »skočite« še do Salzburga, ki se ponaša z enim najstarejših božičnih sejmov v Evropi.

13. Köln, Nemčija

Božični sejmi v Kölnu vsako leto privabijo milijone obiskovalcev z vsega sveta. Božični sejmi v Kölnu so eni najlepših v Nemčiji, njegovo čudovito božično drevo pa uvrščajo med najlepša božična drevesca v Evropi. Našli boste vse od drsališča, Miklavževe vasi z atrakcijami za otroke, daril in ročno izdelanih izdelkov do kulinaričnih specialitet.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.