fbpx

Ta živila moraš pred zaužitjem nujno oprati!

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Velika večina sadja in zelenjave, kupljene v hipermarketih ali na tržnici, je večkrat poškropljena s kemičnimi sredstvi – s tem izboljšajo njihov videz in zaščitijo pred napadi žuželk, ličink in polžev. Pesticidi se uporabljajo predvsem za zaščito sadja, pa tudi zelenjave, zelišč in žit.

Te vrste snovi so največkrat škodljive za človeka, zato je pomembno, da zelenjavo in sadje pred uživanjem temeljito operemo.

Ne pozabite, da to storite tudi z zelenjavo ali sadjem, ki ga boste kasneje olupili – banane, jabolka, ananas, mango ali avokado.

Zavedati se morate, da med lupljenjem izdelka bakterije in kemikalije v meso sadeža vstopajo skozi roke in celo nož, s katerim se lupina odstrani.

Kaj in kako umiti?

Hitro spiranje zelenjave in sadja pod hladno vodo je lahko dovolj, da odstranite umazanijo z jabolk ali češenj, nabranih v dvoriščnem sadovnjaku. Vendar pa takšen postopek ne zadošča za izdelke, ki so bili kupljeni v trgovini.

Operete sadje pred uporabo? Foto: Miriam Alonso / Pexels

Uporabite kis ali sodo bikarbono. V posodi zmešajte pet žlic jabolčnega kisa in liter tople vode. Sadje in zelenjavo v njej očistite s čisto krtačo. Za povečanje učinka lahko izdelke pustite v raztopini 2-3 minute in nato temeljito sprati pod tekočo vodo.

Pri sadju z debelo lupino, kot so limone, pomaranče, avokado, hruške ali grenivke, jih prelijete z vrelo vodo in počakate približno 2 minuti. Po tem jih sčistite s krtačo in ponovno sperite pod tekočo vodo.

Ali operemo tudi predpakirano solato?

Pakirana solata ima pogosto na embalaži pripis, da so listi že oprani in pripravljeni za uživanje. Čeprav se na prvi pogled morda zdi zelo priročna rešitev, zahvaljujoč kateri boste prihranili čas in porabo vode, je na žalost treba tovrstne izdelke tudi izpirati.

Solata, rukola ali ledenka so že po nekaj dneh v foliji izpostavljene razvoju nevarnih mikroorganizmov in plesni. Njihovo širjenje dodatno pospešuje uporaba neustreznega materiala proizvajalcev. Številne plastične vrečke ali posode so idealno okolje za rast bakterij salmonele

Kaj pa jajca? Foto: Wenping Wang / Unsplash

Ali je treba jajce pred kuhanjem oprati?

Tako kupljene v trgovinah, kot tiste neposredno s kmetije so pogosto umazane s ptičjimi iztrebki, perjem in zemljo. Ni vam jih treba predhodno oprati, če jih ne nameravate kuhati.

Za pripravo omlete, umešanega jajca, trdo kuhanega jajca ali mehko kuhanega jajca pa je najbolje, da jih potopite v skledo tople vode in jim očistite lupino.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.