fbpx

Butan: magična azijska dežela, ki za številne turiste ostaja skrivnost

Foto: Unsplash/Aaron Santelices

Potovanje v Butan se vsekakor ne uvršča med »budget« potovanja, a vsakdo, ki je obiskal to prekrasno azijsko državico meni, da je vredno. Tudi število turistov v državi iz leta v leto narašča, k temu pa prispeva tudi Gross National Happiness, bruto sreča naroda, s katero merijo napredek v državi.

Če ne prihajate iz držav, kakršne so Indija, Bangladeš ali Maldivi, potem boste imeli z vstopnimi pogoji za Butan nekaj težav. Da ne omenimo še letalskih povezav, za katere boste odšteli pravcato premoženje. Majhna državica, ki se nahaja med političnima velesilama Kitajsko in Indijo ima vsega skupaj manj kot milijon prebivalcev.

Za razliko od drugih držav, ki napredek merijo z bruto domačim proizvodom, pa se v Butanu zanašajo na splošno srečo naroda. Ta koncept je 1972 vpeljal četrti butanski kralj Jigme Singye Wangchuck, prepričan, da je smotrno meriti blaginjo v državi na podlagi trajnostnega in pravičnega družbeno-ekonomskega razvoja, ohranjanja okolja in spodbujanja kulture. Ha, ko bi bilo takšnih le več!

Foto: Unsplash/Prateek Katyal

V Butanu ne boste deležni klasičnih potovanj po Aziji, ko se s skuterjem ležerno prevažate med riževimi polji in domujete v ugodnih namestitvah pod palmami. Samostojna potovanja po državi so šele v povojih, zato lahko v državo vstopate le, če je vaše potovanje vnaprej načrtovano in vodeno. Ob tem vam bo država zaračunala “Minimum Daily Package”, vsoto, ki jo boste morali plačati za vsak dan vašega obiska. Cene variirajo glede na sezono in vključujejo vse, od prehrane, do nastanitve ter prevoze in vodiča. V glavni sezoni /marec-maj in september-november) boste odšteli od 250 do 290 dolarjev na dan, v nizki sezoni pa kakšnih 50 dolarjev manj.

Kdaj v Butan?

Najboljši čas za obisk Butana je pomlad. Med marcem in majem divje cvetlice zacvetijo, nebo pa se zjasni in razkrije veličastne himalajske vrhove.

Foto: Unsplash/Karun Giri

Kaj naj si ogledam v Butanu?

Največja znamenitost je Tiger’s Nest Monastery (op. samostan Tigrovo gnezdo) oz. Taktsang Monastery, ki se nahaja v bližini Para. Do samostana potrebujete nekaj kondicije, saj vzpon traja dobri dve uri, v katerih premagata 1000m višinske razlike. Samostan stoji tri tisoč metrov nad morjem, ob koncu pa ste poplačani s prekrasnim razgledom na veličasten samostan, »pritrjen« na strmino klifa. V njem še dandanes prebivajo menihi, kljub temu pa si lahko ogledate tudi notranjost samostana.

Veliko podatkov o zgodovini Butana boste dobili tudi ob obisku Trongsa Dzong, nekdanje rezidence butanske kraljeve družine. Zgrajena je bila pred pol stoletja, utrdba pa nudi dober vpogled v dogodke, ki so zaznamovali zgodovino države. Med obiskom te prekrasne azijske države si oglejte tudi tamkajšnje lokostrelce. Lokostrelstvo je namreč paradni šport te male državice, skoraj v vsakem kotičku države pa najdete skupine moških v tradicionalnih oblačilih, ki z gorečimi puščicami streljajo v oddaljene tarče. Spremljajo jih skupine žensk, ki šport pospremijo s plesom, petjem in rajanjem. Vsaka vas v Butanu ima polje za lokostrelske boje.

Foto: Unsplash/Jermy Bezanger

Turnirja Coronation National Archery in Yangphel sta največja dogodka na koledarju butanskega lokostrelstva. Da pa ne boste le opazovalec pri športnih aktivnostih, obujte gorske čevlje in se podajte na katerega izmed priljubljenih trekingov. Eden najlepših je brez dvoma Trashiyangtse, ki je med drugim tudi odlično izhodišče za obisk samostanov in bujnega gozda. Nekateri turisti pravijo, da je energije v tamkajšnji okolici prav neverjetna. Nič manj navdušeni pa niso nad Memorial Stupo, ki je zgrajena v spomin na kralja Dorji Wangchucka. Če ste bolj avanturističnega duha, potem se lahko sprehodite tudi po visečem mostu, ki povezuje Phunaka Dzong z majceno vasico Phunaka. Most velja za najdaljšega v Butanu, za številne turiste pa predstavlja nujno znamenitost ob obisku te dežele. Tako kot rafting po rekah Mo Chu in Po Chu, ki je najbolj atraktiven med oktobrom in novembrom.

Po rekah se lahko podate tudi s kajakom. Vrhunec leta v Butanu predstavlja festival Tshechu, ki se praznuje deseti dan vsakega tibetanskega lunarnega meseca. To je eden najživahnejših festivalov v državi, z obrednimi plesi, živahno trgovino in nekaterimi družinskimi in skupnostnimi srečanji. Vrhunec vsakega tsechuja je ples Cham, kjer menihi nadenejo strašne maske in dovršene kostume ter izvajajo energične rutine ob hrupni tradicionalni glasbi. Vsak ples ima moralno sporočilo, zlasti glede izkazovanja sočutja do čutečih bitij, in velja za obliko živahne meditacije. Ob obisku Butana nikakor ne pozabite na Gross National Happiness, ki upošteva kakovost življenja prebivalcev, ne ekonomsko rast. Izkoristite redko priložnost za odkrivanje novih konceptov in pristopov k skupnosti in življenju, kjer sta dobro počutje in sreča ljudi najpomembnejši in edini cilj.

Foto: Unsplash/Raimond Klavins

Kako raziskovati Butan?

Po Butanu lahko potujete le z registriranim vodnikom, kar pomeni, da vas bo na poti spremljal domačin. Če se za odkrivanje dežele odločite izbrati avtomobil, bodite pozorni. Nesreče s ov Butanu izjemno pogoste. Da bi se izognili večjim poškodbam, uporabljajte varnostni pas in se izogibajte vožnji ponoči, saj so gorske ceste slabo osvetljene.

Koliko stane letalska karta za Butan?

Druk Air je edina letalska družba, ki nudi lete v Butan, ti pa so vse prej kot ugodni. V Butan lahko poletite le iz letališč v Indiji, Singapurju, s Tajske in Nepala. Vozovnica iz Indije do Butana pa vas bo stala nekaj sto evrov, v času pisanja članka kar 700 evrov. Letalske vozovnice glede na vaš termin počitnic lahko poiščete TUKAJ.

Foto: Unsplash/Bradford Zak

Covid-19 omejitve v Butanu

Ob vstopu v državo morate predložiti potrdilo o negativnem PCR testu. Vse aktualne informacije o Covid-19 omejitvah preverite TUKAJ.

Nastanitve v Butanu

Dzi Pema

V mestu Paro se nahaja nastanitev, ki predstavlja dobro izhodišče za okoliške izlete in ogledovanje znamenitosti. Pohvali se lahko s prijetnim vrtom in neposredno bližino letališča. Sobe so opremljene s predelom za druženje in televizorjem, balkoni pa odpirajo pogled na mesto.

Gakyil Thimphu

V Thimphuju se nahaja zanimiva nastanitev, ki se pohvali z okusno kulinarično ponudbo. Vse sobe so opremljene tudi s televizorjem in kozmetičnimi pripomočki, letališče pa se nahaja 50 km stran.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!