fbpx

Čari vadbe: znaki, da je bil tvoj trening dober!

Boleče mišice ali količina znoja niso pokazatelj, da je bila vadba dobra in uspešna ter da resnično napredujete.

Da se prepričate, da vadba ni pripomogla le k vašemu zdravju, temveč tudi ciljem, ki jih želite z njo doseči, se ne bi smeli zanašati na znake, kot so bolečine v mišicah ali količina znoja, ki ste ga prelili med vadbo. Namesto tega se raje osredotočite na konkretne kazalnike, ki vam bodo razkrili, kako daleč ste že napredovali, so zapisali na portalu Lifehacker.

Ali lahko naredite več, kot ste prejšnji mesec?

Ne primerjate današnje vadbe z vadbo včeraj, temveč jo primerjate s tem, kar ste počeli pred tedni, meseci ali celo leti. Vaša moč namreč ni vsak dan enaka in je odvisna od tega, koliko ste spali, koliko pojedli, koliko ste pod stresom in kako ste razpoloženi. Poleg tega, čeprav se tega ne zavedate, vsako naporna vadba prinese nekaj utrujenosti, ki traja še naslednje dni. Morda ste v prejšnjem tednu brez težav dvignili 20 kilogramov teže, danes pa komaj dvignete 15 kilogramov. To je povsem v redu in nikakor ne pomeni, da ste oslabeli.

Namesto tega primerjajte rezultate s tistimi, ki ste jih dosegli pred nekaj dnevi. Zdaj dvigujete 15 kilogramov, prejšnji mesec ste jih komaj kaj 10. Zdaj lahko neprekinjeno tečete pol ure, prejšnji mesec pa ste morali narediti več krajših odmorov. No, to je napredek!

Svoje rezultate primerjate s tem, kar ste počeli pred tedni, meseci ali celo leti.

Ste dosledni?

Rezultatov morda ne boste mogli primerjati z rezultati iz prejšnjega meseca, ker ste takrat izvajali drugačne vaje ali pa jih sploh niste. Vendar ne pozabite, da je skrivnost napredka v vztrajnosti in doslednosti. Če si vzamete čas za vadbo, je to zmaga sama po sebi. To je najpomembnejši dosežek, saj le če ste vztrajni, boste napredovali. Vztrajnost lahko primerjajte s prejšnjim mesecem, zato se vprašajte, ali ste danes tudi tako dosledni, kot ste bili takrat.

Ali se je vaš minimum zvišal?

Dviganje uteži je vadba, ki poleg moči zahteva tudi tehniko in osredotočenost, dobri dnevi pa so lahko tako odlični kot tudi redki. Prvi znak napredka je doseganje novih osebnih ciljev in premikanje meja minimuma. Prejšnji teden ste dvignili 40 kilogramov, zdaj pa lahko brez težav dvignete 48 ali 49 kilogramov. To je velik napredek in hkrati še en način, kako mu slediti. Če vadite dlje časa, je to tudi eden najbolj koristnih načinov opazovanja uspeha, ki ste ga dosegli.

Če tečete, ste morda opazili, da čas, ki ste ga prej porabili za en kilometer, zdaj zadostuje za pet kilometrov. Če vadite z ročkami, ste sprva lahko vajo komaj kaj izvajali s kilogram težko ročko, zdaj pa vam to uspe v celoti in z veliko večjo obremenitvijo. Zato naj vas ne skrbi, kaj vam lahko uspe doseči v najboljšem dnevu, ampak se osredotočite na tisto, kar vam je postalo enostavno vsak dan.

Se je vaš minimum zvišal?

Ste v boljši formi?

Če neke stvari počnete danes bolje, kot ste jih prej, gre za napredek, četudi to ni vplivalo na številke. Lahko globlje počepnete? Napredek. Vsaka vrsta vadbe, ki zahteva tehniko in jo s časom izpopolnite, je uspeh. Tudi če ste se ravnokar začeli rekreirati, se lahko pohvalite – če so rezultati majhni, to še ne pomeni, da niso nepomembni. Malenkosti se seštevajo!

Se dobro počutite?

Ste že kdaj zaključili z vadbo in imeli več energije kot pa takrat, ko ste začeli? To ni redkost. Še posebej, če sprejmete dejstvo, da lahko z vadbo izboljšate razpoloženje, ne pa da morate ob njej trpeti.

Vadba lahko polepša vsak trenutek. To je tudi čudovit občutek dosežka, ki pride po vadbi, še posebej, če ste podrli osebni rekord ali opazili napredek. Pozitivni učinki vadbe lahko trajajo ves dan. Vadba tako vodi do boljšega spanca, boljšega razpoloženja in ima moč zmanjšati simptome depresije in tesnobe. Izboljšanje razpoloženja in mentalnega zdravja je posebej koristen odziv telesa na vadbo in kaže, da ste svoj čas dobro izkoristili!

Pozitivni učinki vadbe lahko trajajo ves dan!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!