fbpx

Če jeste, ker ste pod stresom, potem uživajte ta živila

Foto: envato

Nekateri v stresnih trenutkih pojedo vse, kar jim pride pod roke. Zakaj, če že, ne bi raje pojedli česa zdravega?

Kaj jesti, ko smo pod sresom? Stres je sprožilec številnih bolezni, če je kroničen, pa ogroža tudi bele krvne celice, kar pomeni, da je telo bolj dovzetno za viruse in bakterije. V boju proti stresu je pomemben zaveznik prehrana, torej živila, ki jih jeste.

Pravilna prehrana je velikega pomena v boju proti »bolezni sodobnega človeka« in to so živila, ki vam bodo pomagala absorbirati stres.

Jagode. Foto: Sabrina Wendl / Unsplash

Jagode

Jagode so polne vlaknin, vitaminov in mineralov. Jagode, borovnice, maline in robide vsebujejo antioksidante, imenovane antocianini, ki ščitijo živce in se dobro borijo proti stresu.

Mastne vrste rib

Mastne vrste rib, kot so sardele, skuša in losos, so bogate z omega-3 maščobnimi kislinami in vitaminom D, ki so prva obrambna linija pred stresom. Ne samo, da so pomembni za delovanje možganov, ampak vam lahko pomagajo tudi v boju proti kroničnemu stresu.

Brokoli. Foto: Louis-Hansel / Unsplash

Brokoli

Brokoli je zelo bogat z magnezijem, vitaminom C in folati, ki so dobri zavezniki v boju proti slabi volji.
Ta zelenjava je zelo zaželena na jedilniku, saj njena sestavina sulforafan znižuje slab holesterol in krvni tlak, dokazano pa ima močne antibakterijske, protivirusne in protiglivične lastnosti.

Blitva

Ocenjujejo, da približno 150 gramov blitve vsebuje okoli 36 odstotkov magnezija, ki ima zelo pomembno vlogo pri odzivu našega telesa na kronični stres. Nizke ravni tega minerala so bile povezane s stanji, kot so anksioznost in napadi panike. Vztrajni stres znižuje raven magnezija v našem telesu, juha iz mlade blitve pa bi lahko bila prava izbira po dolgem in stresnem dnevu.

Jajca. Foto: Anton Nikolov / Unsplash

Jajca

Jajca so naravni vir številnih vrst vitaminov, mineralov, aminokislin in antioksidantov, potrebnih za pravilen odziv na stres. Rumenjaki so še posebej bogati s holinom, hranilom, ki ga najdemo le v nekaj živilih. Domneva se, da holin pomaga nadzorovati nastajanje holesterola.
Pomaga tudi pri pošiljanju živčnih impulzov, zlasti tistih, ki se uporabljajo v možganih za oblikovanje spomina.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!