fbpx

Če si zastavljate ta vprašanja – je čas, da končate razmerje!

Foto: envato

Razhod se običajno ne zgodi naenkrat. Po navadi ni posledica prepira, čeprav je konflikt lahko sprožilec ali kapljica čez rob, ki vas pripelje do te odločitve, o kateri ste razmišljali že dolgo časa.

Čeprav ne želite razmišljati o razhodu, se zavedate mešanih občutkov, nezadovoljstva, strahu, tega, da ostanete sami, negotovosti, malodušja…

Poskušate ohraniti odnos, na način, da ne dovolite, predvsem iz čiste trme, da se tisto, kar ste zgradili ali vzdrževali, ne razpade.

Nočete zavreči truda in časa, kakor, da nista pomembna in se soočiti z dejstvom, da ta odnos ne vodi nikamor. Nočete se spet znajti na začetku poti.

Če si postavljate spodaj navedena vprašanja, je čas, da spremenite svoj odnos do razmerja in spoznate, da si zaslužite biti ljubljeni in cenjeni.

Ali ostajam v razmerju samo zaradi strahu pred osamljenostjo?

Če ste se spraševali, je verjetno tako. Gotovo je, da imate še vedno občutke in da ste se sčasoma zelo navezali na partnerja in si ustvarili navade, katerih moči in pomembnosti ne smete podcenjevati. Vendar ste iz razmerja ustvarili tudi cono udobja z vsemi omejitvami in vzorci, ki vam grenijo življenje.

Vzemite samoto kakor vašo o največji dogodivščino, ki vam bo vzela dih, ne glede na to, da je hkrati strašljiva in vznemirljiva. V njej lahko doživite nekaj novega, nekaj drugačnega. Navsezadnje biti sam ni niti približno tako slabo kot se počutiti osamljenega v razmerju.

Se bo spremenil zaradi mene? Foto: Milan Popovic / Unsplash

Se bo moj partner kdaj spremenil? Ga lahko k temu spodbudim, se bo zaradi mene spremenil?

Nihče nikoli ne more spremeniti druge osebe, niti se nihče nikoli ne spremeni za nekoga drugega. Res je, da ljubezen prinaša osupljive spremembe in da se ljudje spreminjajo v ljubečem odnosu, da dovolijo in sprejmejo vpliv partnerjev, vendar tega ne počnejo zato, ker se od njih zahteva, ampak zato, ker čutijo, da se v tem razvijajo.

Na takšen način postanejo boljši ljudje. To počnejo zase, za svoj osebni razvoj. Partner je le kanal, po katerem nanje deluje ljubezen. Odgovori na ta vprašanja so torej ne, ne in ne. Vaš partner se lahko spremeni zaradi ljubezni, a če se to do zdaj ni zgodilo, se to ne bo zgodilo.

Ne, ne morete mu pomagati, niti ga prisili, da se spremeni. Postavite si raje vprašanja, na katera res potrebujete odgovore. Ali lahko sprejmete partnerja takšnega, kot je? Boste ostati z njim, tudi če se nikoli ne spremeni?

Zakaj ni vse tako kakor je bilo na začetku?

Če se vaš film vedno znova vrača v začetno obdobje vajine zveze, ko je bilo vse čudovito in se ves čas sprašujete, zakaj ni več tako, ste v razmerju, ki ne raste. Ne razumete, da kar je bilo prej, je zaljubljenost in zaljubljenost mine. Ste v fazi odnosa, ki se še naprej razvija ali pa se vajine poti razhajajo.

Ljubezen je veliko bolj kompleksna in popolnoma drugačna od zaljubljenosti, odnos, v katerem se ljubezen uvaja v vsakdanjo prakso, pa je odnos dveh zrelih ljudi, ki se razvijata in se pri tem podpirata. Nikoli ne bo tako kot prej, saj koncept vračanja na staro ne obstaja.

Ali ostajate v razmerju samo zaradi intimnih odnosov?

Takoj ko pomislite, da je lahko tako, nekaj v vas ve, da je tako. Spolnost je lahko močno lepilo med dvema osebama, in ju povezuje na organski ravni. Lahko imate leta in leta odlične spolne odnose z partnerjem, a na drugih področjih nikakor ne funkcionirata.

Ko imava intimne odnose je vse popolno, potem pa… Foto: Jakob Owens / Unsplash

Če je tako se morate vprašati, ali je to za vas dovolj? Je spolnost vredna vseh drugih frustracij, razočaranj, nezadovoljstva, nepremostljivih razlik, občutkov osamljenosti in nerazumevanja?

Kako ga naj prepričam, da mi izkaže ljubezen, ki si jo zaslužim?

Ni mogoče. In to ni vprašanje. Raje se vprašajte, zakaj ste z osebo, ki vam ne pokaže, da vas ljubi. Nehajte nekoga prepričevati, da naj vas ima rad, dokažite mu, da ste vredni ljubezni in začnite ljubiti sebe in nekoga, ki vas ima rad.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!