fbpx

CES 2017 – najboljše z največjega svetovnega sejma elektronike

CES 2017

CES 2017 je denavno zapr svoja vrata. Na največjem sejmu zabavne elektronike na svetu je bilo letos več kot 3800 razstavljavcev. Podrobno smo spremljali dogajanje in v nadaljevanju vam predstavljamo zanimive novosti, ki so pritegnile našo pozornost.

Najboljše z največjega svetovnega sejma elektronike CES:

Whirlpool Zera Food Recycler

Whirlpool Zera Food Recycler
Whirlpool Zera Food Recycler

Kar so za nekoga smeti, je za nekoga drugega gnojilo. Na svetu letno zavržemo 1,3 milijarde ton hrane. Samo v Sloveniji letni odpadek postane 150 tisoč ton hrane, kar 48 odstotkov od tega zavržejo gospodinjstva. Da ta hrana ne bi šla v nič, je Whirlpool razvil gospodinjski aparat za domačo rabo Zera Food Recycler, ki zavrženo hrano v 24 urah spremeni v naravno gnojilo. Zavoljo rastlinskega dodatka se odpadki (v aparat ne smete odlagati zgolj kosti in koščic) skrčijo na tretjino prvotne prostornine.

Asus ZenFone AR

Asus ZenFone AR
Asus ZenFone AR

Prav potihem smo morda dobili najboljši pametni telefon do zdaj. ZenFone AR se lahko pohvali s kar 8 GB sistemskega pomnilnika. Ta pa ni namenjen zgolj klasični rabi, saj telefon podpira najnaprednejše tehnologije. Izpostaviti gre tehnologijo za razširjeno resničnost (Tango), ki ji asistira trojica Sonyjevih digitalnih fotoaparatov IMX318 ločljivosti 23 milijonov slikovnih točk, in podporo tehnologiji za navidezno resničnost. Z njim lahko postavljamo virtualne predmete, okolje nadgrajujemo s podatki ali se prepustimo brezmejnemu svetu navidezne resničnosti.

HTC U Ultra

HTC U Ultra
HTC U Ultra

HTC U je nova družina HTC-jevih telefonov, U Ultra pa njen novi paradni konj, ki bo nasledil model HTC 10. Družino poleg omenjenega modela dopolnjuje še U Play, manjši brat Ultre. Tako kot iPhone 7, Lenovo Moto Z in HTC Bolt nima priključka za slušalke. V nasprotju s HTC 10, ki je bil oblikovno zelo zadržan, je simpatično igriva. Krasi jo ‘tekoči’ videz (Liquid Surface), zato se nam obetajo zanimivi odsevi. 5,7-palčni LCD 5 zaslon QHD-ločljivosti (1440 x 2560 slikovnih točk) ima sekundarni zaslon, prek katerega dostopamo tudi do na novo razvitega asistenta AI assistant, ki se od nas uči.

Super Retro Boy

Super Retro Boy
Super Retro Boy

Legendarni Game Boy, preprosta 8-bitna prenosna igralna konzola z LCD-zaslonom ločljivosti 160 x 144 slikovnih točk, ki je leta 2014 praznoval četrt stoletja, se vrača na sceno. Njegova reinkarnacija sliši na ime Super Retro Boy, obudil pa ga ni Nintendo – ta je prodal skoraj 119 milijonov enot –, ampak Retro Bit. Ta je naredil nekaj izboljšav. Zaslon replike je osvetljen od zadaj, zato boste lahko Super Retro Boy uporabljali tudi v temi. GameBoyevo reinkarnacijo polnite prek kabla, nič več menjave baterij AA kot nekoč. Je tudi precej lažji od svojega prednika. Zanj boste morali odšteti 75 evrov, kar je okoli 10 evrov manj kot za original.

Polaroid Pop

Polaroid Pop
Polaroid Pop

Ta izdelek bo navdušil tako nostalgične duše kot zaprisežence moderne tehnologije. Nastal je v spomin polaroidnemu fotoaparatu, ki letos praznuje 80-letnico, ter kot hvalnica tehnološkemu napredku v fotografiji. V majhni škatlici je namreč ikonični polaroidni fotoaparat združen z napredkom sodobnih odkritij. Prek brezžičnega omrežja ga povežete s svojim pametnim telefonom ali računalnikom ter v trenutku natisnete fotografije. Kamera je tudi preprosta za uporabo, hkrati pa dovolj zmogljiva za zahtevnejše uporabnike. Dizajn sledi preprosti in izčiščeni estetiki.

LG Signature W7

LG  Signature W7
LG Signature W7

Gre za najtanjši LG-jev televizor v zgodovini. Na steni skupaj z nosilcem v debelino meri pičle 4 milimetre. Sam k temu doda 2,57 mm. Zavoljo tankosti Korejci svojemu dizajnu pravijo kar ‘slika na steni’. Ker je televizorja sama kost in koža, LG seveda vanj ni mogel stlačiti vse potrebne elektronike, ki se tako nahaja v ločeni enoti. Lični dodatek je poleg vezja in procesorja pod streho vzel tudi zvočnike (podpora formatu Dolby Atmos). LG obljublja najbolj realistično sliko do zdaj (tehnologija ULTRA Luminance). Podpira štiri HDR-formate. Najprej bo na voljo 65-palčna različica, pozneje pa se ji bo pridružila še 77-palčna.

L’Oreal Kératase Hair Coach

L’Oreal Kératase Hair Coach
L’Oreal Kératase Hair Coach

Kartača za lase je zadnja ‘žrtev’ sodobne tehnologije, ki je postala pametna. ‘Možgane’ sta ji podarila znamki L’Oreal in Withings. Prek povezave Wi-Fi se poveže s pametnim telefonom, kjer lahko spremljate zbrane informacije. Namenska aplikacija vam svetuje, kako lahko bolje ravnate s svojimi lasmi. Opremljena je namreč z žiroskopom, merilnikom pospeška, mikrofonom, merilnimi celicami in senzorjem prevodnosti. Prva dva zaznavata gibanje (smer česanja), senzor prevodnosti zazna, ali so lasje suhi in ali imajo kaj na sebi, merilne celice pa ugotavljajo, kako močno stiskate krtačo. S pomočjo mikrofon sporoča, kako zdravi so lasje.

Razer Project Valerie

Razer Project Valerie
Razer Project Valerie

Prenosnik Razer Project Valerie je kot papir tanek koncept igričarskega prenosnika. Tehta pet kilogramov, njegova posebnost pa so trije 17,3-palčni zasloni ločljivosti 4K. Na prvi pogled deluje kot Razerjev model Blade Pro – to je zato, ker iz njega izhaja –, a pod ogrodjem glavnega 4K IGZO-zaslona skriva dva pomožna zaslona, ki v nekaj sekunda skočita na plan in razširita sliko. Za usklajeno delovanje zaslonov, ki nudijo 180-stopinjsko vidni kot, skrbi tehnologija Nvidia G-Sync, za grafiko pa grafična kartica NVIDIA GeForce GTX 1080. Ima enak hladilni sistem, kot ga ima Blade Pro, ali bo kdaj postal serijski model, pa (še) ni znano.

Garmin Fenix 5

Garmin Fenix 5
Garmin Fenix 5

Garmin je predstavil novo generacijo pametnih ur Garmin Fenix. Nova robustna, zmogljiva, športna, a uglajena pametna ura z GPS-om sliši na ime Garmin Fenix 5. Je tanjša, lažja in še bolj vsestranska kot predhodnice. Na voljo bodo trije modeli GPS-ur, in sicer 5, 5S in 5X. 47-milimetrski model Fenix 5S je izdelana posebej za ženske s pustolovsko žilico. Na voljo bo tudi s steklom iz safirja. 5X ima že naložene topografske, kolesarske in pohodniške karte. Zaslon se ponaša z ločljivostjo 240 × 240 slikovnih točk. Model Garmin Fenix 5 na polnjenje zdrži do dva tedna in 24 ur z vklopljenim GPS-om.

NanoSkin

NanoSkin
NanoSkin

Gre za nalepko za telefon iz revolucionarnega grafena, ki zagotavlja daljšo avtonomijo baterije. Njena skrivnost je izboljšanje hlajenja telefona, s čimer zmanjša porabo energije zaradi pregrevanja baterije. Za grafen, ki je močnejši od jekla in tanjši od dlake, je namreč značilno, da je odličen prevodnik toplote. Na voljo je v dveh različicah. Kot NanoSticker, ki je ovalne oblike in je univerzalen, ter kot NanoSkin, ki je ukrojena po meri določenih telefonov (Samsung Galaxy S7, Huawei Honor 8 in iPhone 5, 6 in 7). Švedsko podjetje napoveduje tudi ovitek NanoCase, ki bo dosegal podoben učinek kot nalepki.

Samsung QLED

Samsung QLED
Samsung QLED

OLED je mrtev, naj živi QLED! Samsung je predstavil televizor Samsung QLED TV z ločljivostjo 4K in uporabo kvantnih točk. Tehnologija Quantum Dot Light Emitting Diode prinaša najbolj realistično sliko do zdaj in to ne glede na to, kako svetlo je v prostoru. Kvantne točke veljajo za prihodnost slike. Medtem ko je ločljivost praktično dosegla limit (mejo, ki jo je človeško oko še sposobno zaznati), se je bitka preselila na področje barv. Prinaša od 1500 do 2000 nitov svetilnosti. V nasprotju z LCD- in LED-zasloni ustvarja in meša zgolj potrebne valovne dolžine, zaradi česar je slika lepša kot pri omenjenem paru.

Hyundai Health + Mobility Cockpit

Hyundai Health + Mobility Cockpit
Hyundai Health + Mobility Cockpit

Vožnja je lahko stresna, še posebno, kadar se nam mudi, kadar smo v gneči ali je slabo vreme. Hyundai želi s potniško kabino Health + Mobility Cockpit temu narediti konec. Ta spremlja počutje potnikov ter jih razbremeni stresa in drugih negativnih posledic vožnje. Ima senzorje, ki spremljajo stanje potnikov in zaznajo, ali voznik izgublja koncentracijo. Če je temu tako, med drugim prilagodi naklon sedeža. Če zazna, da je voznik pod stresom, ga pomiri s kombiniranjem ambientalne svetlobe, sproščanjem vonjav, temperaturo in zvoki. Z namenskim gumbom se lahko voznik med vožnjo posname in zabeleži svoje misli.

Dell UltraSharp 32 Ultra HD 8K

 

Dell UltraSharp 32 Ultra HD 8K3
Dell UltraSharp 32 Ultra HD 8K3

Medtem ko se je v zadnjem času dodobra udomačila ločljivost 4K, je razvoj že korak dlje. Naslednja logična stopnička je štirikrat več točk oziroma format, znan kot 8K. Ima ga tudi UltraSharp 32 Ultra HD 8K, 32-palčni računalniški zaslon ločljivosti 7680 x 4320 slikovnih s 33,2 milijona točk (toliko, kot ji skupaj premore 16 zaslonov Full HD) in gostoto 280 ppi. Zmožen je prikazovanja 1,07 milijarde barv. Dell z njim cilja na poslovne uporabnike, ki so imeli do zdaj najboljšo izbiro v Applovem zaslonu 5K Retina za iMaca.

Samsung Odyssey

Samsung Odyssey
Samsung Odyssey

Samsung je zaplaval v igričarske vode. Družino igričarskih prenosnikov je poimenoval Odyssey, ki za zdaj šteje dva člana. En se lahko pohvali s 15,6-palčnim (280 nt), drugi pa s 17,3-palčnim zaslonom (300 nt). Oba krasi ločljivost 1920 x 1080 slikovnih točk in Intelov štirijedrni procesor sedme generacije, ki temelji na arhitekturi Kaby Lake. Na voljo bo z belim in črnim ohišjem. Manjši Samsung Odyssey tehta 2,53 kilograma, večjemu pa tehtnica nameri 3,79 kilograma. Slednji ima pogon SSD z 512 GB in 64 GB sistemskega pomnilnika, manjši pa pogon z 256 GB in 32 GB sistemskega pomnilnika. Za maksimalen izkoristek strojne opreme ima močnejši model namenski gumb, ki iz mašine iztisne vse atome moči.

Hushme

Hushme
Hushme

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste brali ali se učili v knjižnici, ko vas je zmotil telefonski klic in ste morali na hitro skočiti ven? Zdaj vam ne bo več treba. Ta naglavni set je verjetno ena od najbolj bizarnih inovacij, na katere smo naleteli v zadnjem času, a tudi daleč najbolj uporabna. Tehnološka maska za usta s slušalkami omogoča, da v javnosti uživate v zasebnem pogovoru in hkrati ne motite ostalih. Glas namreč zaduši in utiša do te mere, da lahko uživate v zasebnem telefonskem pogovoru tudi v gneči na avtobusu, hkrati pa čebljate tam, kjer vam to do zdaj ni bilo dovoljeno.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.