fbpx

Citroën C4 cactus: Ko filozofija avtomobilske blagovne znamke zopet postane zabavna

Se še spomnite spačka ali gs-a? Avtomobilov, ki so nekje v preteklosti pomenili drugačne izdelke te znamke. Ja tiste francoske, katerim prestavne ročice so silile iz armaturne plošče, luči so sledile prednjim kolesom ali pa hidravlično vzmetenje, ki je tako zelo aktualno v zadnjih letih. Dizajn in tehnologije, ki so bile vselej pred časom. Citroen s C4 cactus želi prav to. Želi se vrniti k svoji osnovni filozofiji blagovne znamke, ki je bila inovacija in drugačnost, zabavnost in provokativnost. Tudi cenovna dostopnost ter s tem pogojena kultnost med množicami. Nagovarja mlade in mlade po srcu. Nagovarja urbane in tiste, ki želijo biti drugačni. Citroen C4 cactus je predvsem drugačen izdelek! In to je tisto, kar je citroen vselej poizkušal biti.

Še pred leti bi tovrsten izdelek, kot je citroen C4 cactus, lahko občudovali le kot konceptno vozilo na kakšnem od avtomobilskih salonov. Danes, v časih, ko je trg vedno bolj težaven,  je potrebno kot avtomobilska znamka presegati konvencionalne pristope in si enostavno upati. Pri citroenu so naredili prav to. Pokazali so pogum in na ceste poslali drugačen avtomobil. Takšen, ki si želi kultnega statusa njegovih predhodnikov. Takšen, ki je zopet lahko zadosti ljudski in s tem dostopen, da bi lahko nosil kultni status avtomobila generacij ter stopil v velike čevlje svojih legendarnih predhodnikov.

Cactus – I am Amsterdam

S cactusom smo se srečali v Amsterdamu. V mestu, ki je nakako subtilno in na več načinov povezano s samo znamko. Če bi lahko parafrazirali, gre za epigenetski spomin blagovne znamke, rojstno mesto njenega ustanovitelja gospoda Citroena, ki je znamko ustanovil pred skoraj 100 leti. Je mesto, ki ima identičen karakter kot samo vozilo. Amsterdam je cactus in cactus je Amsterdam.

Cactus je nekonvencionalen izdelek iz vseh zornih kotov.
Cactus je nekonvencionalen izdelek iz vseh zornih kotov.

C4 cactus stopa v čevlje svojega resnejšega brata modela C4 in si z njim deli veliko “tehnike”. Vendar filozofijo postavlja na glavo. Na začetku je od svojega brata lažji za 200 kilogramov. Teža cactusa je tako padla pod 1000 kilogramov, kar vsekakor pripomore k boljši vozni dinamiki ter nižji porabi. Pri citroenu so se odpovedali klasičnim zadnjim oknom, ki se odpirajo le navzven in ne kot je v klasični navadi navzdol. Prav tako so se odpovedali klasični strehi, ki so jo zamenjali z ultralahko stekleno streho, ki je serijska ter postorili mnogo drugih malenkosti, da je na koncu številka na tehtnici pokazala zavidljiv rezultat za avtomobil cactusovih dimenzij.

Avtomobil na slikah in v živo izpade celo nekoliko večji, kot kažejo sami centimetri. Vsekakor pa je njegova pojava izjemno urbana. (C4 Cactus)
Avtomobil na slikah in v živo izpade celo nekoliko večji, kot kažejo sami centimetri. Vsekakor pa je njegova pojava izjemno urbana. (C4 Cactus)

Ta ni tako majhen, oziroma izpade večji, saj v dolžino meri 4.16 metra ima pa pri tej dimenziji “bogatomedosno razdaljo 2.6 metra, kar pomeni veliko prostora za potnike v kabini. Prostor v notranjosti je pridobljen tudi na račun čistega dizajna, ki se odpoveduje nepotrebnim dodatkom in tako s preprostostjo vzpostavlja volumen. AirBag sopotnika tako ni v armaturni plošči, temveč je prvič nameščen v streho nad sovoznikom. Na ta način so lahko inženirji armaturno ploščo pomaknili nekoliko bolj navznoter in s tem pridobili prostor. Tudi za ogromen predal, ki kraljuje na mestu, kjer ponavadi najdemo air bag. Simpatičnih malekosti je ogromno, tako boste vrata “zaloputnili” z v usnje oblečenim ročajem, ki deluje kot iz nekega drugega časa, a kljub temu zadosti drugače, da ta avtomobil pridobiva na karakterju.

Armaturna plošča C4 catus je prečiščena nepotrebnega kiča ter tako subtilno dodaja volumen prostora.
Armaturna plošča C4 catus je prečiščena nepotrebnega kiča ter tako subtilno dodaja volumen prostora.

Občutek prostora in zračnosti je tisto, čemur so namenili največ pozornosti. Tako serijska steklena streha veliko pripomore k občutku zračnosti, pri tem pa naj poudarimo, da je ena redkih z odlično toplotno izolacijo.  Streha poleg “zračnosti” in vedno odličnih luksov v kabini, manjša težo avtomobila, saj je del shujševalnega programa cactusa.

Citroen C4 Cactus - Zanimivo oblikovan ročaj vrat, ki doda k posebnemu karakterju tega avtomobila.
Citroen C4 Cactus – Zanimivo oblikovan ročaj vrat, ki doda k posebnemu karakterju tega avtomobila.

Oblikovno C4 cactus izstopa tudi zaradi tako imenovanih “AirBumps”, ki so nameščene na najbolj občutljivih delih vozila, vratih in odbijačih, le ti preprečujejo prepogost obisk ličarskih delavnic. Ta zaščita predstavlja seveda tudi izjemen oblikovni detajl, saj je del sistema večbarvnih kombinacij vozila, kjer kupec lahko kombinira osnovno barvo z dodatki. Ter si tako ustvari vozilo po svojem okusu.

Zaščitni element - Airbump-  iz termoplatičnega poliuretana je nameščen na vratih in odbijačih.  Avto pa tako zaščiten na najbolj poškodbam izpostavljenih delih.
Zaščitni element – Airbump- iz termoplatičnega poliuretana je nameščen na vratih in odbijačih. Avto pa je tako zaščiten na najbolj poškodbam izpostavljenih delih.

Z mislijo na mlade in urbane

Čuti se, da je Citroen želel ustvariti vozilo, ki je po okusu mladih. Streha, ki omogoča zasanjano opazovanje zvezd v dvoje, zanimiva prednja klop, ki pri avtomatskem menjalniku omogoča več “bližine” med voznikom in sopotnikom. Sododni info-tainment sistem z visoko stopnjo povezljivosti in “zabave”. Varčni in čisti motorji, ki omogočajo izjemno nizko porabo tudi od le 3.1 litra dizelskega goriva dalje.

Citroen C4 Cactus - Z mislijo na mlade in urbane kupce.
Citroen C4 Cactus – Z mislijo na mlade in urbane kupce.

Posebni sistemi lastništva in financiranja vozila z možnostjo najema vozila z vsemi vključenimi stroški naj bi pripomogli k občutnem znižanju stroškov lastništva za približno 25 odstotkov.

Prvi občutki za volanom

So pozitivni, saj se vozilu lepo podajo vsi testni motorji, ki smo jih preizkusili. Zaradi manjše teže in relativno dimaničnega podvozja, bo zadovoljil široko paleto “voznih” okusov. Poudariti je potrebno nizko porabo in tako zelene izpuste. Ti lahko znašajo tudi do le 82 g/km CO2 na prevožen kilometer v dizelski različici. Večino testnega časa smo preživeli v družbi 1.2 literskim trivaljnika, ki je pod pokrovom krival 110 konjev, ki s “shujšanim” cactusom ni imel veliko dela. Pri obmestnem testnem krogu je dosegel porabo 5.5 litra, sestavljenim iz obmestnih cest, obvoznic in striktnega držanja omejitev. Rezultat, ki je več kot pozitiven in verjamemo, da bistvenega skoka navzgor pri povprečnih voznikih ne bo.

Manjši križanec in mestni posebnež

Cactus bo v družbi renault capturja, nissana juka, peugeota 2008 in opla mokka izjemno dobro pretresel segment, ki je bil ustvarjen pred časom. V njega vnaša več dizajna, več tehnologij in na drugi strani sklepa razumne kompromise, da bi ostal cenovno zanimiv. Je zanimiva alternativa za vse tiste, ki hrepenijo po določeni meri drugačnosti. Citroen C4 cactus boste lahko kupili od 13.900 evrov dalje že v mesecu septembru, ko uradno zapelje tudi na naše ceste.

Dodatne Informacije

Več informacij:
http://www.citroen.si/

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!