shutterstock_465915020
V zraku · buzz buzz

Pregovor pravi, da je zgodovina učiteljica življenja. In kaj nas bo naučila iz teh strašljivih, grozljivih dejstev, ob katerih vam zaledeni kri in zaradi katerih danes ne boste spali?

10 strašljivih zgodovinskih dejstev, zaradi katerih danes ne boste spali:

Rainbow Valley

Na Mount Everestu boste našli pokopališče, ki je tam popolnoma naključno. Ime je dobilo po večbarvnih jopičih in plezalni opremi, pritrjeni na številna trupla, ki so ležala na pobočju. Tisti, ki se želijo povzpeti na Mount Everest, morajo mimo teh barvitih trupel. Sčasoma so ta mumificirana trupla postala cilj za nekatere plezalce.

Mali Albert

S poskusom ‘Mali Albert’ je John Watson poskušal ugotoviti, ali je strah podedovan ali pa se ga priučimo. Da bi prišel do zaključka, je travmatiziral bolnega otroka, ki ga je brez vednosti matere vsak dan ugrabil iz bolnice. Kazal mu je mehke, puhaste igračke, medtem pa za zaveso udaril po gongu, da se je otrok prestrašil. Otrok je razvil fobijo pred belimi, puhastimi stvarmi, eksperiment pa se je končal, ker je zanj izvedela Albertova mama in se z otrokom nato preselila. Po poročanju sorodnikov se mali Albert nikoli ni naučil hoditi ali govoriti. Umrl je star 6 let.
Več: en.wikipedia.org

Masaker Jonestown

Jonestown ali ‘ljudski tempeljski kmetijski projekt’ se je končal, ko je vodja kulta častiti Jim Jones 981 ljudi prisilil, da so pili Kool-Aid, pomešan s cianidom, kloralhidratom, diazepamom in prometazinom. Dogodek se pogosto imenujejo masovni samomor, čeprav je bil bližje masovnemu umoru, saj so vsi, ki so pili strup, to storili pod prisilo. Tretjina žrtev je bila mladoletnih.
Več: en.wikipedia.org

The Baby Farmer

Minnie Dean, znana kot The Baby Farmer, je edina ženska, ki je bila na Novi Zelandiji obsojena na smrt. Minnie je namreč sprejemala nezaželene dojenčke, večina teh pa je skrivnostno zbolela, umrla ali izginila. Sčasoma so odkrili, da jih je Minnie ubila, ostanke pa hranila v škatlah za klobuke. Ko je bila spoznana za krivo, so jo obesili.
Več: en.wikipedia.org

Živeti večno

Čin Ši Huangdi, ustanovitelj dinastije Ying in prvi kitajski cesar, je bil obseden z večnim življenjem. Zato je svojim zdravnikom ukazal, naj najdejo eliksir nesmrtnosti ali pa jih bo ubil. Zdravniki so hitro ‘odkrili’ čarobni napoj, ki ga je cesar pil dnevno. Na žalost je pil živo srebro in sčasoma zaradi zastrupitve umrl.
Več: sl.wikipedia.org

Grozljive želje

Na ekspediciji v Afriko v poznem 19. stoletju je James Jameson, dedič imperija Jameson Irish Whiskey, zahteval uprizoritev kanibalizma v živo. Da bi se njegova grozljiva želja uresničila, je kupil sužnjo in jo dal moškim, da so jo ubili in nato uživali njeno meso. Jameson naj bi grozljivo sceno tudi ilustriral, nato pa te ilustracije uporabil za serijo akvarelov.
Več: query.nytimes.com

Stanfordski zaporniški eksperiment

Eden najbolj znanih psiholoških eksperimentov vseh časov, Stanfordski zaporniški eksperiment, je poskušal raziskati psihološke učinke moči in avtoritete. Pazniki in zaporniki so bili izbrani naključno med prostovoljci, poskus pa je kmalu prešel na ‘temno stran’, ko so pazniki začeli mučiti zapornike. Zaporniki so to sprejeli, nekateri pa so začeli izgubljati pamet. Celoten eksperiment je bil čez 6 dni opuščen zaradi vprašljive moralnosti. Še danes pa je merilo za to, kako hitro lahko ‘normalni’ ljudje postanejo kruti, ko dobijo avtoriteto.
Več: sl.wikipedia.org

Zeleni mož

Raymond Robinson ali Zeleni mož je kot majhen deček izgubil obraz. Kljub temu je živel do 74. leta, čeprav ni imel oči, ust, nosa in samo eno uho. Zaradi hude iznakaženosti je čez dan ostajal doma, njegova navada dolgih nočnih sprehodov pa ga je spremenila v urbano legendo.
Več: en.wikipedia.org

Umori na kmetiji Hinterkaifeck

Vseh 6 prebivalcev na kmetiji je bilo leta 1922 ubitih s krampom. Nekaj dni pred napadom je ena izmed žrtev videla stopinje v snegu, ki so vodile od gozda to kmetije, a stopinj, ki bi vodile nazaj, ni bilo. Prav tako se je pojavil časopis, ki ga nihče ni kupil. Šest mesecev pred napadom je kmetijo zapustila služkinja, saj je bila prepričana, da v hiši straši. Umor ostaja nerešen še danes.
Več: en.wikipedia.org

Živa zakopana

V Kentuckyju je živela Octavia Hatcher. Ko je izgubila svojega otroka, je padla v depresijo in sčasoma zbolela. To je povzročilo komo in navidezno smrt. Čez nekaj dni so zboleli še drugi someščani, ki so imeli enake simptome kot Octavia, sčasoma pa so se pobrali. Takrat so pomislili, da bi lahko imela Octavia enako bolezen, a je bilo prepozno: Octavio so živo pokopali. Ko so odprli krsto, so videli strgano tkanino in krvave nohte Octavie, ki je poskušal splezati iz krste. Sčasoma je umrla zaradi pomanjkanja kisika. Mož ji je postavil spomenik v naravni velikosti.
Več: appalachianhistory.net

27878388_208307563054338_3136248057989955584_n Brada mu je spremenila življenje: ne boste verjeli, da je to ena in ista oseba! shutterstock_1090318067 12 najbolj privlačnih ženskih poklicev po mnenju moških Utrinki s snemanja serije Fly Guys Dunking Devils posneli TV serijo za Marka Zuckerberga 11 znanstveno dokazanih lastnosti 'popolnega' moškega. Če ga imaš ob sebi, si srečnica: znanstveno dokazane lastnosti ‘popolnega’ moškega ·