intercontinental-shanghai-5803546653-2x1
Utrip mesta · destinacija

Hoteli goste privabljajo na različne načine. Nekateri se zanašajo na edinstven dizajn, drugi so zgrajeni na dobrih lokacijah, spet tretji prepričujejo z nizkimi cenami. Le redki pa vam ponujajo možnost življenja v podzemlju.

InterContinental Shanghai Wonderland se lahko pohvali z nazivom prvega hotela, ki se v celoti nahaja pod zemljo. Kitajski hotel, ki je za javnost odprt od 20. novembra lani, goste razvaja v pravem pomenu besede.

Katerih 10 stvari o prvem podzemnem hotelu na svetu preprosto morate vedeti?

1. Nahaja se zelo blizu Šanghaja.

Turisti lokaciji hotela običajno posvečajo veliko pozornosti. Podzemni hotel služi kot odlična začetna točka za raziskovanje Šanghaja ‒ največjega kitajskega mesta z več kot 25 milijoni prebivalcev. Nahaja se približno 30 kilometrov jugozahodno od središča velemesta.

2. Cena nočitve v najcenejši sobi znaša 520 evrov.

Če boste želeli preživeti noč v edinstvenem hotelu, boste morali seči globoko v denarnico. Za nočitev v najcenejši sobi je potrebno odšteti približno 4000 kitajskih juanov, kar preračunano znaša 520 evrov.

3. Na mestu, kjer stoji hotel, je nekoč obratoval kamnolom.

Ob pogledu na hotel je takoj razvidno, da so ustvarjalci v gradnjo vložili veliko truda in časa. Še bolj navdušujoče je dejstvo, da se je na lokaciji nekoč nahajal kamnolom, o katerem pa danes ni več ne duha ne sluha.

4. Zasnovalo ga je podjetje, ki je zgradilo hotel Burj Al Arab.

Pod kitajski hotel se je podpisalo britansko arhitekturno podjetje Atkins ‒ slednje je znano po tem, da je zgradilo slavni hotel Burj Al Arab, ki ima obliko jadra in ga najdemo na umetnem otoku v Dubaju.

5. Gradnja je potekala 10 let.

Gradnja večine hotelov običajno traja med dvema in tremi leti, ‘šanghajska pravljična dežela’ pa je bila dokončana šele po 10 letih. Za projektom je sicer stalo kar 5000 arhitektov, inženirjev, oblikovalcev in delavcev. Ti so več časa potrebovali predvsem zato, ker v preteklosti še ni bil zgrajen noben kompleks, po katerem se bi lahko zgledovali.

6. Umetno jezero, akvarij in umetni slap

Hotel ob umetnem jezeru in akvariju vključuje tudi umetni slap. Ta se poslužuje vode iz reke, ki teče v neposredni bližini nekdanjega kamnoloma.

7. Uporablja geotermalno in sončno energijo.

Arhitektura se v zadnjem času trudi biti kar se da okolju prijazna. Tehnološki napredek omogoča, da izkoriščanje alternativnih virov energije postaja vse bolj dostopno. Zelo učinkoviti sta zlasti geotermalna in sončna energija, ki jo uporablja tudi kitajski hotel.

8. Vodni športi, skok z elastiko in plezanje

Obiskovalci bodo lahko uživali v številnih športnih aktivnosti. Kompleks se namreč ponaša z lastnim centrom za vodne športe, obenem pa ponuja tudi možnost skakanja z elastično vrvjo in skalnega plezanja.

9. Ob hotelu je zgrajena steklena pešpot.

Poleg atrakcij, ki vključujejo skok z elastiko in plezanje po kamnitih stenah, je na voljo tudi steklena pešpot. Ta naj bi bila zgrajena za lažji prehod med spodnjimi in zgornjimi nadstropji hotela.

10. Pod zemljo je 16 nadstropij.

Kamnolom je oblikovalcem priskrbel odličen prostor za izgradnjo hotela. V želji, da zgradijo še nekaj dodatnih etaž in umetno jezero, so nadaljevali s kopanjem. Najvišje nadstropje hotela se nahaja v pritličju, medtem ko kar 16 nadstropij najdemo pod tlemi.

11. Vsaka soba ima balkon.

Pred obiskom hotela se je vsekakor potrebno pozanimati, ali ima vaša soba balkon. Če se odločite, da se boste odpravili v šanghajski podzemni hotel, boste prihranili nekaj časa, saj prav vse sobe vključujejo balkon.

Vas zanima, kako izgleda hotel od znotraj? Več izveste v spodnji galeriji.

Galerija – InterContinental Shanghai Wonderland: prvi podzemni hotel na svetu

InterContinental Shanghai WonderlandOdpri galerijo

157773301 Kudadoo Maldives: resort za odrasle s 15 vilami je najboljši luksuzni hotel 2019 Mystique, Santorini, Grčija Top 10: Najlepši hoteli v Evropi shutterstock_708523717 Pozabite na klasičen glamping, letos je “in” glamping na morju shutterstock_1208483062 To je top destinacija 2019, kamor si želijo vsi ·