slovenska dozivetja
Utrip mesta · destinacija

Katera so resnično edinstvena in neverjetna butična doživetja v Sloveniji, ki so si prav zaradi tega prislužila celo znak Slovenia Unique Experiences? Več v nadaljevanju.

Slovenska turistična organizacija (STO), je do zdaj izbrala 12 doživetij, ki se ponašajo z znakom Slovenia Unique Experiences (edinstvene izkušnje v Sloveniji). Gre za 5-zvezdična doživetja, ki so zbirka edinstvenih avtentičnih doživetij premium kakovosti.

Vsak nosilec znaka zagotavlja, da je njegova ponudba lokalna, avtentična, edinstvena, izkustvena, butična, trajnostno zelena in premium kakovosti. Gostje se lahko tako zanesejo, da bodo zgodbo doživeli zelo osebno, na izvirnem prizorišču, v stiku z domačini, na način, ki ni bil prenesen od drugod in ki je v skladu s trajnostnimi načeli delovanja v turizmu.

Pa si poglejmo, kje v Sloveniji vam ponujajo vse našteto!

Doživite Dolino Soče – od vode do kruha in mleka

Butični hotel Dobra vila, Bovec

To doživetje vas bo usmerilo na turistično manj oblegane poti, kjer se skozi zgodovino prostora okuša vodo manj znanih rek, ki tečejo skozi Dolino Soče. Hodi se po pet kilometrov dolgi Soški poti, ki ponuja poglede na najbolj skrite predele reke Soče s številnimi tolmuni in brzicami. Med drugim boste deležnitudi razgleda na znamenita korita reke Koritnice ali pa na slap Boka, ki velja za enega najmogočnejših in najbolj vodnatih evropskih slapov. Poslastica za fotografe bo pogled na Slap Virje, ki se ponaša z naravnost očarljivim smaragdnim tolmunom zelenih odtenkov. Okušanje voda se prepleta z občutenjem energetskih točk na mestu izvira, kjer je nekoč stalo svetišče starovercev in z obiskom skrivnostne gotske cerkvice, katere gradnja vse danes ostaja neznanka.

Vsako od omenjenih voda boste lahko pili, ocenili njen okus in jo vzeli s seboj v hotel, kjer boste ob pomoči kuhinjskega osebja zamesili kruh z drožmi ter mu dodali zelišča, nabrana na poti ogleda.
dobra-vila-bovec.si

Po poti najlepših vinskih zgodb do najstarejše trte na svetu

Maribor

To je nedvomno ultimativno doživetje za vsakega pravega vinoljuba. Vinsko romanje po eni najlepših vinskih cest Slovenije – skozi vinske katakombe, mimo najstarejše trte na svetu, v znamenito srce med vinogradi v Svečini, kot enega najlepših in najpogosteje fotografiranih razgledov. Z vami bo lokalni vodnik in strastni sommelier, ki vas bo popeljal v svet barv, vonjav in okusov vrhunskih vin. Dodano vrednost predstavlja oseben stik z gospodarji družinskih kmetij, ki spadajo v samo špico evropskih biodinamičnih vinarjev. V njihovih stoletnih kleteh, pri čemer imajo nekatera celo lasten laboratorij, boste okušali vina iz lesenih sodov, betonskih jajc ter gruzijskih amfor. Prav tako boste imeli priložnost, da se spustite v podzemlje ene največjih in najstarejših klasičnih vinskih kleti v Evropi, kjer je imel svoj lasten sod celo predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito.

Vrhunec vinskega romanja predstavlja srečanje z najstarejšo trto na svetu, ki je preživela srednjeveške požare, turške napade, trtno uš, poplave in bombardiranje zavezniških letal. Kot epilog izleta pa še ogled Hiše Stare trte in zaključek s strokovno degustacijo vzorcev izbranih med 190 vini Podravja.
visitmaribor.si

Velenje Underground – kulinarična pustolovščina 160 metrov pod zemljo

Velenje

Ne samo, da se boste pod zemljo sprehajali v časovni kapsuli največjega slovenskega nahajališča premoga, še več – kulinarično doživetje boste izkusili v geološki preteklosti, na eni od najdebelejših znanih plasti premoga na svetu in v najgloblje ležeči jedilnici v Sloveniji! Tja se boste spustili z najstarejšim delujočim dvigalom v Sloveniji, stolp, po katerem se boste spuščali, pa je bil zgrajen istega leta kot pariški Eifflov stolp.

Toda vse to je samo uvertura k boljšemu razumevanju podzemne izkušnje vrhunske kulinarike kot sodobne reinterpretacije knapovske dediščine. Krožniki te kulinarične pustolovščine namreč predstavljajo svojevrstne kulinarične rokopise z izrazito lokalno noto. Kulinarična ekipa vas s svojo animacijo ne bo izpustila vse do zadnjega inovativnega hoda večerje, ki predstavlja vožnjo po najgloblje speljani železniški progi v Sloveniji, vse do legendarne “črne garderobe”.
visitsaleska.si

Aktivni oddih v krošnjah dreves – Garden Village Bled

Bled

V resortu Garden Village vas čaka drugačen svet. Med krošnjami dreves se skriva pet različnih tipov namestitev, ki vam bodo približale luksuz narave. Na voljo je hiška na drevesu, tradicionalna hiška iz slovenskega lesa, ki vam bo ponudila toplino in udobje, ki ga na oddihu potrebujete. Najbolj unikatna hiška je za mladoporočence, v kateri si ustvarijo svoj mali zasebni raj. V razkošnih šotorih s sodobno opremo boste lahko preživeli noč na jasi, obdani s sadnim drevjem ob pomirjujočih zvokih bližnjega potočka. Za romantike je tukaj šotor na pomolu, ki je tudi najbližje vodi. Edinstvena izkušnja, idilično umeščena med krošnje dreves, vas čaka v šotoru na drevesu. Seveda pa sta tukaj še dva svetla in luksuzno opremljena apartmaja z masažno kadjo, pripravljena, da vas razvajata.

V resortu si boste lahko napolnili baterije tudi na majhni plaži ob potoku ali pa v masažnem paviljonu in savni. Ne pozabite, da vas tukaj čaka še restavracija Garden Restaurant, kjer pri ustvarjanju jedi sledijo vodilu: lokalno, kakovostno, domače.

Doživetje predstavlja antipod uniformiranega bivanja v hotelih in je hkrati odraz časa in kolektivne zavesti sodobnega turista, ki prosto po Rousseauju potuje nazaj k naravi v izrazito osebno izkušnjo.

Kratke naravoslovne počitnice v Sloveniji

Bloke

View this post on Instagram

With all my recent posts about forests, you would almost forget that the best part of Slovenia is the high diversity of different landscapes, on a close driving distance. This is where we were yesterday: in the Dry Karst region which is situated in the south of the country. Here, you can feel Mediterranean influences. It is clearly warmer, which we often use to relax on a winter day. It is also drier. Even now, at the end of October, there were butterflies flying around and grasshoppers jumped away in front of our feet. This particular place is very spectacular because of these big, weathered limestone cliffs. They are the »ears » of Slovenia because they reflect and amplify sounds in funny ways. When you stand underneath, you can hear all kinds of sounds from far away in the valley :) In summer, this is a place where you can see Red-rumped swallows and Blue rock thrushes. Once, while we were here with one of our guests, a Short-toed eagle flew past at a very close distance. But even when there are no special birds, the landscape is spectacular enough to go here. When you like this post, please click »like« and don't forget to subscribe to »Sloveniawildlifetours«, so you won't miss our posts about nature in Slovenia. #greenslovenia #natureincolour #iloveslovenia #loveslovenia #karst #europeannature #cliffs #ecotourism #ecotourisme #ecotravel

A post shared by Nature in colour (@sloveniawildlifetours) on

Ali se želite za nekaj dni umakniti mestnemu vrvežu in uživati v opazovanju narave ali popestriti dopust v Sloveniji? V tem primeru je program štiridnevnega potovanja, Naravoslovne počitnice v Sloveniji, pravi za vas. V spremstvu naravoslovnega vodnika boste obiskali nekatera najlepša naravna območja v južni Sloveniji. Prenočevali boste na turistični kmetiji, proč od mestnega hrupa, kjer vas bodo razvajali z okusno, lokalno pridelano hrano. Od trenutka, ko vas bodo pobrali na dogovorjeni točki, pa do konca potovanja, vas bo spremljal vodnik.

Izrazito butično in segmenitrano doživetje, namenjeno točno določeni ciljni skupini gostov, dokazuje, da ohranjena narava ni ovira za razvoj, temveč možnost za zaslužek in kakovostno bivanje lokalne skupnosti. Za 5-zvezdično doživetje se šteje trenutek, ko srečamo medveda v njegovem naravnem okolju, ali pa si zvarimo svoj gin sredi najsevernejše neposeljene mediteranske doline.
natureincolour.eu

Pripoved vojaka s Soške fronte

Kobarid

Ciljno naravnano doživetje nagovarja raziskovalce zgodovinskega spomina, ki želijo razumeti identiteto prostora in njegovo zgodbo, predvsem pa človeško ozadje velike vojne, ki je spremenila svet in življenje v naših krajih.

Ekskluzivno voden poldnevni program vsebuje ogled Kobariškega muzeja, muzeja na prostem na Kolovratu in obisk muzeja sirarstva “Od planine do Planike”, vključno s sirarsko malico. Ponudba je pripravljena za manjše skupine, kjer vodnik na neposreden način vodi obiskovalce skozi muzej in ostaline nekdanje vojne krajine, kjer se je v času velike vojne borilo več kot deset narodov različnih jezikov in več veroizpovedi. Pripoved tankočutno sporoča kaj je vojna in zakaj do nje ne bi več smelo prihajati.
kobariski-muzej.si

Ljubljanski grad za vas

Ljubljana

Včasih je lepo doživeti občutek, da se svet vrti samo okoli nas. Zato vam bodo na Ljubljanskem gradu pripravili dan, ko se boste počutili kot grajska gospoda. Zasebno doživetje gradu je preplet vsega najboljšega, kar Ljubljanski grad ponuja. Popeljali vas bodo na ekskluzivno grajsko popotovanje, ki vključuje edinstven prikaz zgodovine in uživanje v vrhunski kulinariki, razkrili pa vam bomo tudi skrivnostne zgodbe in najbolj romantične kotičke Grajskega griča.

Za vaše dobro počutje bo skrbel izkušen grajski poznavalec, ki bo ves čas obiska na voljo samo vam. Osnovni program obiska bo popolnoma prilagodil vašim željam. Dal bo poudarek tistim vsebinam, ki vam bodo bolj zanimive, in dinamiko ogleda prilagodil vašemu ritmu.
ljubljanskigrad.si

Vintage gourmet tour Lisjak

Koper

Vintage gurmanska tura, na katero se boste popeljali z legendarnimi starodobniki, je izobraževalno popotovanje po sledeh starih avtohtonih sort oljk, ki rastejo na najlepših razglednih točkah slovenske obale in istrskega podeželja. Na sredini poti se boste ustavili in ob kozarcu hišne penine hiše Lisjak poklepetali. Pot se bo nadaljevala nazaj proti posestvu Oljarne Lisjak, kjer bo sledilo interaktivno izobraževanje o tem, kako se degustira oljčno olje. Brbončice boste nato požgečkali s tipičnim istrskim narezkom, s tipično istrsko jedjo na žlico – bobiči in s fuži s tartufi.

5-zvezdničnost doživetju dajejo družinski člani, ki so sami turistični vodniki, hkrati pa tudi eni izmed največjih pridelovalcev oljčnega olja v Sloveniji. Dodana vrednost pa je gotovo izkušnja, ko si udeleženci sami zmešate svojo najljubšo kombinacijo oljčnega olja.
lisjak.com

Brko tura

Ljubljana

Trije največji slovenski brkači in brkati vodnik vas bodo pripeljali do ključa, ki odklepa skrivnosti mesta in slovenskega značaja. Kolesarska tura po najlepših ulicah, parkih in celo hribih Ljubljane je zgodba o treh velikih umetnikih, ki so bili vsi po vrsti brkati in vsak po svoje drzni. Jože Plečnik, Ivan Cankar in Rihard Jakopič se povezujejo v zgodbo o Arhitektu, Pisatelju in Slikarju. Kot vizionarji so za vedno zaznamovali Ljubljano in ko jih postavimo v vlogo treh brkačev, se ogled Ljubljane spremeni v fantastičen potep.

Za Brko turo ne potrebujete brk, ki so vsem na očeh. Lahko jih poiščete v sebi. Tam so, kjer se skrivajo vaše najbolj drzne ideje in ambicije. Brko tura je ustvarjena zato, da jih spet zbudi skupaj z vašo domišljijo in vas prepriča, da so (brki) nekaj večjega in pomembnejšega, kot ste si predstavljali. Prav tako ne potrebujete kolesa, saj vam ga bodo zagotovili organizatorji potepa.
visitljubljana.com

Avantura s kajakom po Podzemlju Pece

Mežica

Pot podzemne avanture se bo pričela pred rudarskim muzejem na Glančniku v Mežici, kjer se boste vkrcali na pravi rudarski vlak. Z jamskim vlakom se boste popeljali po 3,5 km dolgem Glančnikovem rovu, nato pa se boste peš spustili do vode. Tam boste dobili vso potrebno zaščitno opremo, nato pa se boste spustili v rov zalit z vodo, v katerem vas bodo čakali posebni kajaki za dve do tri osebe. Z vodnikom se boste odpravili po manjši podzemni reki do jezerc skoraj 700 metrov pod površjem zemlje, kjer se nadaljuje čarobna vožnja. Po mirni in čisti vodi boste lahko veslali sami ter raziskovali podzemni labirint, zalite rove in odkope, na koncu pa se skozi ozek rov in čez manjšo brzico odpeljali nazaj do izhodišča.

Doživetje je primer dobre prakse, kako se lahko industrijska dediščina skupaj s kulturnim turizmom avtentično in prefinjeno, brez nepotrebnih posegov ter dekoracij, umesti v sodoben čas.
podzemljepece.com

Po poteh prvih jamskih raziskovalcev

Postojnska jama

Doživite čudežni svet na najbolj pristen način, ki obiskovalcem rednega ogleda Postojnskih jam ostaja skrit. Obuti v jamarske škornje in oblečeni v kombinezon, opremljeni z vrvjo, naglavno lučko in čelado se skupaj z izkušenimi vodniki podate v skrivnostne globine. Pustolovščine so namenjene manjšim skupinam, ki bi rade izkusile zahtevnejše prehode, prešle vodne prepreke in podoživele raziskovanje jam. Skozi reševanje zabavnih nalog boste stopili v škornje jamskega svetilničarja Luke Čeča, ki si je ob pripravah na obisk avstrijskega cesarja Franca I. kot prvi upal odkrivati do tedaj neznani svet postojnskega podzemlja.

Skozi doživetje teme in tišine boste spoznali neverjetno bogato biodiverziteto kraškega podzemlja, izven turističnih rovov, in odkrivali najlepše dele Postojnske jame. Vrhunec je srečanje z zmajevim mladičkom – človeško ribico v njenem naravnem okolju.
postojnska-jama.eu

Nepozaben dan v ribogojnici Fonda

Portorož

Ste že kdaj bili v ribogojnici? V ribogojnici Fonda vas vabijo na prav posebno doživetje – tja, kjer je voda globoka in čista in morski tok močan. Pravzaprav vas vabijo na izlet, saj se boste na ogled popeljali z njihovim novim hibridnim fotovoltaičnim plovilom Inti. In kaj vas čaka? Veter v laseh in sol v nosnicah, obisk edinstvenih morskih njiv na sončno energijo ter razkrite skrivnosti piranskega brancina in njegovih sostanovalk, školjk klapavic. Za konec pa vas sredi te morske idile čaka še degustacijski meni s pokušino okusnih rib. Pa dober tek!

Izobraževalni turizem družine Fonda je manifest antiglobalizma, saj se skozi njihov poslovni model spodbuja lokalno gospodarstvo s pravično trgovino, produkcijo domače hrane in čim krajšo pot od morja do kupca.
portoroz.si

Kamp in glamping Sunrise Hill (Foto: Booking.com) Kamp in glamping Sunrise Hill: bi preživeli svoje počitnice tukaj, obdani z naravo? Svetilnik Marlera (Foto: Booking.com) Popolnoma drugačen in čisto romantičen oddih v svetilniku Marlera na koncu Istrskega polotoka thumb (1) Hotel Lišanj: družinski hotel z genialnim bazenom v Novem Vinodolskem Sky Lagoon (Foto: skylagoon.com) Sky Lagoon na Islandiji: osupljiva geotermalna laguna s pogledom na ocean · ·