20070810__STARDUST101
V zraku · buzz buzz

Približuje se noč čarovnic (halloween). Poleg priprave kostuma in maske se spodobi, da se tudi podučite o čarovnicah. Tu si lahko preberete 13 stvari, ki jih o čarovnicah zagotovo niste vedeli. Kakšne so njihove navade? Kaj o njih pravi ljudsko izročilo?

Se veselite noči čarovnic? Mi ne moremo čakati! Zato smo pripravili članek, kjer si lahko preberete 13 stvari, ki jih niste vedeli o čarovnicah.

Čarovnice imajo več praznikov.

Poleg noči čarovnic čarovnice praznujejo tudi na kresno noč ter praznik Beltane (prvi dan v maju).

Na Švedskem čarovnice praznujejo na veliko noč.

Na Švedskem so včasih verjeli, da se na velikonočno nedeljo čarovnice zberejo na vrhu gora. Danes se je ta tradicija ohranila v takšni obliki, da se otroci na velikonočno nedeljo oblečejo v čarovnice in čarovnike ter hodijo po okoliških hišah naprošat sladkarije (podobno našim maškaram).

Obstaja več različnih čarovnic.

Različne kulture poznajo svoje legende o čarovnicah. Tako poznamo izročila o čarovnicah vseh možnih etničnih pripadnosti, različnih spolov, starosti itd. Tudi po poklicu se čarovnice zelo razlikujejo med sabo. Nekatere so predvsem zdravilke, druge izvajajo črno magijo po naročilu, spet tretje se ukvarjajo z varovanjem šibkejših.

Čarovnice predvsem pomagajo.

V večini ljudskih izročil naj bi čarovnice predvsem pomagale ljudem v stiski. Imajo seveda tudi sposobnost škodovati, vendar to ni njihova primarna vloga.

Čarovnice pripadajo različnim verstvom.

Prepričanje, da so vse čarovnice in vsi čarovniki pripadniki verstva Wicca, ni pravilno. Nekatere čarovnice so ateistke, druge budistke, spet tretje verjamejo v Jezusa.

Čarovnice so zelo priljubljen motiv pop kulture.

V popularnih filmih in knjigah so čarovnice izjemno popularen motiv. Vendar pa tudi v pop kulturi najdemo čarovnice vseh možnih poklicev, starosti, prepričanj, verstev …

Tudi moški so lahko čarovniki.

V filmih in knjigah so moški čarovniki zastopani skoraj tako pogosto kot ženske. Prav tako ljudska izročila govorijo tudi o moških čarovnikih.

V preteklosti so čarovnice preganjali.

V zgodbah čarovnice velikokrat preganjajo druge, v preteklosti pa se je dogajalo, da so bile ženske, ki so bile obtožene čarovništva, preganjane in celo usmrčene.

Čarovnice imajo rade domače živali.

V knjigah imajo čarovnice zelo rade mačke, vendar pa se najdejo tudi čarovnice, ki imajo za domače živali sove, pse, zajčke in kače.

Nekatere čarovnice so oboževane.

Nekatere čarovnice so naravnost oboževane ter se z njimi ravna kot z boginjami.

Navdih za prvi balet je prišel iz motiva čarovnice.

Prvi balet leta 1581 je navdihnjen po motivu čarovnice.

Čarovnice se povezuje s plesom.

V preteklosti se je čarovnice povezovalo s čudnim in divjim plesom, ki naj bi bil tudi del njihovega magičnega rituala.

Prvi resni roman je poimenovan po čarovnici.

Prvi pomemben roman z naslovom La Celestina je poimenovan po čarovnici.


shutterstock_1028154070 Kaj o tvoji osebnosti povedo tvoje spolne fantazije? Londonski nočni klub za starejše občane, kjer se odvijajo rejv čajanke Londonski nočni klub za starejše občane, kjer se odvijajo rejverske čajanke shutterstock_1018993168 Znanost dokazuje: babica po mamini strani je najpomembnejša oseba v otrokovem življenju Vrste sebičnega vedenja, ki se ga ne smeš sramovati Vrste sebičnega vedenja, ki se ga ne smeš sramovati · · · ·