danny-g-_Utk8ZYT4tI-unsplash
Utrip mesta · zdravje & lepota

Priznajmo si, dober spanec je res veliko vreden, saj je podlaga za dan, ki nas čaka. Če smo naspani, imamo več energije in smo bolj produktivni. Pogosto pa se zgodi, da ne glede na to, kako utrujeni smo, enostavno ne moremo izklopiti svojih možganov ali pa se ponoči zbudimo in nikakor ne moremo zaspati nazaj. Obstaja kakšna rešitev?

Stres in druge zdravstvene težave so lahko razlog, da imate težave s spanjem, zato morate najprej poskrbeti za svoje duševno in fizično zdravje. V hudih primerih nespečnosti se obrnite na zdravnika, ta pa vam bo povedal, kaj je za vas najbolje. Predstavljamo vam štiri preproste trike, ki vam bodo na naraven način pomagali, da prej zaspite, trdno spite in se zbudite pripravljeni na dnevne izzive.

Triki, kako hitro in trdno zaspiš

1. Vizualizirajte si vaše skrbi in jih odrinite

Vizualizirajte si misli, zaradi katerih ne morate zaspati. Pa naj bo to služba, izpit ali težave s partnerjem. Ko dobijo te misli vizualno podobo, jih položite na list v reko ter pustite, da odplavajo stran. Lahko si predstavljate da jih primete in vržete. Bolj kot se bodo težke misli odmikale od vas, bolj boste pomirjeni in lažje boste zaspali. Ugotovite, kakšen sistem odstranitve negativnih misli vam najbolje pomaga in ga začnite prakticirati.

2. Štejte

Ko ste bili majhni, so vam verjetno rekli, da štejte ovčke ali oblake in zvezde na nebu. Štetje je dober sistem preusmeritve pozornosti stran od stvari, ki vas obremenjujejo. Zato štejte karkoli vam pade na pamet. Počasi boste poniknili v spanec in pozabili, kje ste ostali.

3. Poslušajte pomirjujoče zvoke ali meditacijo

Veliko ljudem za boljše spanje pomaga meditacija ali poslušanje sproščujočih zvokov, ki kakor štetje preusmerijo pozornost. Dostopnost teh pa ni bila še nikoli tako preprosta kot danes. Na spletu poiščite pomirjujoče melodije ali pa vodene meditacije in najdite takšno, ki vam ustreza. Mogoče je ne boste našli v prvem poskusu, vendar ne smete obupati.

4. Pred spanjem ne jejte težke hrane

Pogosto nam zvečer zapaše nekaj sladkega ali mastnega, kar pa tako kot za vaše telo kot za vaš spanec ni dobro. Zato se poskusite izogibati prehranjevanju nekaj ur pred spanjem, če pa že morate nekaj pojesti, naj bo to malo in nekaj lahko prebavljivega.

Poleg teh trikov boste lažje zaspali tudi, če v sobi ni pretoplo, če imate red in hodite spati ob isti uri, če tudi čez dan vadite meditacijo ali jogo, če ne gledate na uro in če čez dan ne dremate predolgo ali prevečkrat. Vse to so namreč dejavniki, ki lahko vplivajo na kvaliteto vašega spanca.


shutterstock_1043372752 To ni lakota, to so potlačena čustva: 8 trikov, da prenehaš s prenajedanjem shutterstock_282160868 Preveč nezdrave hrane? To so živila, ki ti bodo pomagala pri detoksu jacob-townsend-OdvNB15f7Uo-unsplash Dremež, ki ti bo dal energijo: 7 top trikov za najboljši dremež shutterstock_680919733 Miti in resnice o prehladu: kaj moramo vedeti? · ·