timo-stern-234939-unsplash
V zraku · odnosi

S prvim ljubezenskim odnosom začnemo iskati ključ do uspešnega razmerja. Sprašujemo se to in ono, vsi pa si želimo eno – biti zadovoljni in srečni. Vsak je svoje sreče kovač, a nekaj očitnih znakov, ki bodo vaše razmerje naredili dolgotrajno, uspešno in srečno, pa lahko tudi brez tuhtanja prepoznate.

Kateri dejavniki vplivajo na razhod? Kateri vplivajo na to, da s partnerjem ostanemo do konca svojih dni? Koliko morata partnerja vložiti v razmerje?

Znanstveniki se že desetletja ukvarjajo s temi vprašanji – recepta, ki bi vsem parom sveta zagotovil vseživljenjskega partnerja, ni, je pa nekaj skrivnosti uspešnih odnosov.

Ljubosumje je v vaših genih.

Raziskava o vplivu DNK na ljubosumje, v kateri so znanstveniki preučevali odgovore 3000 dvojčkov (dvojčki so bili vključeni v raziskavo zaradi genetske podobnosti), je pokazala, da je tretjina nagnjenj k ljubosumju genetskega izvora.
Pomembno vlogo pa ima tudi vpliv okoljskih dejavnikov – predvsem dogodki, ki so se zgodili v našem življenju. Način, na katerega se odzovemo na idejo o partnerjevi izdaji, je odvisen od tega, kako smo vzgojeni, od ljudi in dogodkov v našem okolju.

Prijateljstvo

Čustvena povezanost je pomembna za zadovoljstvo zakoncev. Predstavlja kar 70 % sreče v razmerju, pravi raziskava o vplivu prijateljstva na srečo, produktivnost in zdravje. Če želite, da bi bil vaš odnos stabilen, morate razmišljati, na kakšen način boste izboljšali kakovost vajinega prijateljstva.

6 ur do boljšega razmerja

Obstaja razlika med uspešnim in neuspešnimi odnosi, pravi John Gottman, zakonski strokovnjak – uspešni pari izboljšujejo svoje medsebojne odnose tako, da poskušajo v razmerje vlagati dodatnih 6 ur tedensko.

To je formula, kako preživeti kakovosten čas s partnerjem:

POSLAVLJANJE:
S partnerjem se toplo poslovita, z lepo besedo – tako bosta oba imela pozitivne misli (10 minut časa na teden).
POZDRAVLJANJE: Ko ponovno vidite svojega partnerja, ga objemite in poljubite (6 sekund). Po poljubu se pogovorita, tako bosta zmanjšala stres (20 minut časa).
KOMPLIMENTI: John Gottman spodbuja pare, naj pišejo dnevnik, v katerega si zapisujejo majhne stvari, ki jih občudujejo pri svojem partnerju (35 minut na teden).
PREDANOST: Izražanje fizične naklonjenosti je pomembno, če se želita med seboj povezati – poljubljajta, crkljajta in objemajta se (35 minut na teden).
ZMENKI: Romantika vaju bo povezala – poskusite vsaj enkrat na teden oditi na kakšen zmenek, pijačo, večerjo ali na krajši oddih.
DEBATIRANJE: Enkrat tedensko se pogovorita o vprašanjih, povezanih z vajinim razmerjem – to lahko spremeni način, na katerega rešujeta konflikte.

Učinek Michelangela

Michelangelov učinek pomeni, da morate svoje razmerje narediti čim bolj trdnim. Od kod ime? Ker je Michelangelo bil kipar, od tod tudi izhaja ideja, da je partner kipar, ki gradi odnos. Če zaljubljeni osebi spodbujata nastanek pozitivnih vzorcev v razmerju, lahko njuno razmerje traja dolgo časa. S komunikacijo si pomagata izvabiti najboljše drug iz drugega.

Skupno smejanje

Po mnenju psihologov Appalachian State University smeh igra pomembno vlogo v uspešnih odnosih. Pari, ki radi preživljajo čas skupaj z opazovanjem pozitivnih dogodkov, so bolj zadovoljni s svojimi partnerji. Skupno smejanje je eden izmed glavnih razlogov za srečne odnose.

Deljenje gospodinjskih opravil

Delitev gospodinjskih opravil je pomembno za ohranjanje dolgotrajnih odnosov, ugotavljajo v raziskavi, ki jo je izvedel Pew Research Center. Romantični pari, ki delijo vsakodnevne rutine, se počutijo bolj podprti in zadovoljni s svojim ljubezenskim življenjem. Če ste doma leni in ne opravljate gospodinjskih opravil, vsaj cenite delo vašega partnerja in se mu zahvalite ali ga pohvalite.

Ko sta si usojena: očitni znaki, da sta drug za drugega Ko sta si usojena: očitni znaki, da sta drug za drugega Dan po razhodu: kaj napisati bivši ljubezni potem, ko sta se razšla Dan po razhodu: kaj napisati bivši ljubezni potem, ko sta se razšla 10 stvari, ki bodo osrečile vašega otroka 10 stvari, ki bodo osrečile vašega otroka roberto-nickson-g-425830-unsplash 5 nepoštenih igric, ki se jih ljudje igramo v razmerju · · · ·