7 načinov, kako se ljudje borijo, da bi rešili naš planet
V zraku · buzz buzz

V zadnjem času je veliko govora o pogubnih posledicah našega ravnanja z naravo. Prav zato nas še toliko bolj razveseljujejo novice o svetlih točkah – ljudeh, ki si s svojimi akcijami prizadevajo zaščititi Zemljo pred onesnaževanjem.

Ljudje se na različne načine borijo, da bi rešili naš planet pred nevarnostmi, s katerimi se sooča. Nekateri projekti so uspešnejši, drugi manj, a vsi so več kot dobrodošli.

Na enem mestu smo zbrali odmevnejše ideje, ki so naredile pomembne spremembe v svetu in še bodo. Razmislite o tem, kaj vse lahko naredite za planet in ideje aplicirajte v svojem okolju.

1. Spletni iskalnik, ki za vsako spletno iskanje zasadi drevo.

Spletni iskalnik Ecosia z denarjem, zbranim od oglaševanja, za vsakih 50 iskanj zasadi drevo. Po njegovi zaslugi je po svetu doslej zraslo že več kot 50 milijonov dreves, število pa se povečuje.

Če se odpravite na njihov brskalnik, boste videli, da se število dreves, ki so jih posadili uporabniki Ecosie, povečuje. To je zanimiv način, kako se spopasti s podnebnimi spremembami in preprečiti širjenje puščav.

2. Mehiško podjetje iz avokadovih semen izdeluje kuhinjski pribor za enkratno uporabo.

Mehiško podjetje BioFase iz avokadovih semen izdeluje kuhinjski pribor za enkratno uporabo, ki se biološko razgradi v 240 dnevih. Če njihov pribor hranite v suhem okolju, lahko zdrži več kot leto dni. Izdelujejo dva tipa pribora: takšnega, ki se sam razgradi, in tistega, ki ga morate zavreči v kompostni zaboj, da se 100 % razgradijo.

Mehika je sicer odgovorna za kar 50 % svetovne proizvodnje avokada, zato je ideja tega podjetja več kot dobrodošla, glede na to, da semena nimajo uporabne vrednosti.

3. Prostovoljci na plaži v Bombaju zbrali 5,3 milijona kilogramov smeti.

Projekt je zagnal okoljevarstvenik Afroz Shaz, ki je leta 2015 na plaži Versova v indijskem velemestu Bombay začel pobirati smeti. Kmalu se mu je pridružilo še veliko število prostovoljcev, ki so s skupnimi močmi uspeli odstraniti 5,3 milijona kilogramov odpadkov.

Plaža je bila onesnažena zaradi vetra, ki je prinašal smeti na plažo. Zdaj je plaža odprta za javnost, na njo naj bi se vrnile tudi želve.

4. Pivnica predstavlja užitno pakiranje šestih pločevink piva.

Floridska pivnica Saltwater Brewery se je domislila genialne ideje, s katero želi prispevati svoj delež pri boju z onesnaževanjem s plastiko. Njihova embalaža šestih pločevink piva je tako izdelana iz ječmena in pšenice, zato jo lahko morske živali pojedo.

Plastične embalaže naj bi vsako leto ubile več kot 100.000 morskih živali, ki so embalažo pojedle ali se vanjo zagozdile.

5. Pakistan je zasadil milijardo dreves in se ne namerava ustaviti.

Pakistanska nova vlada si je postavila cilj, da v naslednjih 5 letih zasadi 10 milijard dreves. Na ta način se želi zoperstaviti težavam, s katerimi se sooča azijska država.

Erozija, poplave, obilne padavine, rastoče temperature, suša so le nekateri izmed pojavov, s katerimi se soočajo ljudje v državi. Prav tako poskuša država povrniti ‘mafijsko zemljišče’ zato, da na njem ustvari prostor za nove generacije živali.

6. Danska je odprla trgovino, v kateri prodajajo hrano, ki bi se sicer zavrgla.

Danska trgovina WeFood prodaja izdelke, ki jim je bodisi potekel rok uporabe bodisi je bila poškodovana njihova embalaža. Potrošnikom so na voljo po ceni, znižani za 30 do 50 odstotkov. Še posebej navdušujoče je dejstvo, da jo poganjajo prostovoljci, dobiček pa je darovan v dobrodelne namene.

Lakota predstavlja velik problem, hkrati pa se tretjina hrane zavže. Metanje hrane, ki je sicer še uporabna, je luksuz, ki si ga razvite držve ne bi smele privoščiti. Zato želijo v podjetju WeFood zagotoviti, da se hrana ne zavrže in si jo vsi lahko privoščijo.

7. Prostovoljci iz reke Ganges odstranili 55 ton smeti.

Bachendri Pal, mnogim poznana kot prva ženska, ki ji je uspelo preplezati Mount Everest, je uspela organizirati prostovoljno akcijo odstranjevanja odpadkov iz azijske reke Gangnes. 40-članski zasedbi je v enem mesecu uspelo odstraniti kar 55 ton smeti.

To je le nekaj izmed navdihujočih zgodb, ki nas opominjajo, kako bi morali ravnati s planetom. V preteklosti pa smo sicer že pisali tudi o tem, kako so se boja proti onesnaževanju lotili v Indiji, Avstraliji in na Japonskem. Naj vas ti primeri spodbudijo, da postanete vestnejši. Vsaka majhna sprememba šteje!


5 odličnih Instagram profilov slovenskih modnih blogerk 5 odličnih Instagram profilov slovenskih modnih blogerk Nasveti ženske, ki govori 16 jezikov, kako se naučiti jezika – zadnji je ključni 10 nasvetov ženske, ki govori 16 jezikov, kako se naučiti tujega jezika – zadnji je ključni Te stvari prepogosto čistite in bi jih morali nehati Te stvari prepogosto čistite in bi jih morali nehati 5 jezikov, ki se jih moraš naučiti v letu 2019 5 jezikov, ki se jih moraš naučiti v letu 2019