441-hw120083
Utrip mesta · mobilno

Velikost prtljažnega prostora je velikokrat postane najpomembnejša lastnost avtomobila, ko družinski očetje dobijo svojo prvo izkušnjo z otroškimi vozički. Slednji namreč v “povprečnem” vozilu zasedejo prav celoten prtljažni prostor. Tudi zato so za družine najbolj primerni tako imenovani “karavani”, katerih prtljažni prostori so večji ter hkrati praktičnejši od prtljažnih prostorov terencev. Tokrat bomo temeljito preiskali trg in za vas izbrali najboljše družinske karavane.

Volumen prtljažnega prostora proizvajalci merijo s kubičnimi decimetri oziroma litri. A to vedno ni pogoj zato kako zelo uporaben je prtljažni prostor, saj je poleg “prostornine” pomembna tudi praktičnost in oblika prtljažnega prostora. Tudi zato velikokrat prav karavanska oblika avtomobila, daje najboljši možni izkoristek prostora, saj se z nekaj triki lahko prtljažni prostor poveča tako v višino kot v samo kabino vozila. Odprtina prtljažnika pa je pri tovrstnih modelih najbolj zajetna.

A družinski avtomobil pomeni še veliko več kot le “prtljažni prostor”. Pod ta pojem vsekakor spada varnost in vrednost za ceno. Tudi zato naš izbor ne gre le v “litre prtljažnega prostora”, temveč v dodano vrednost, ki je vidna tudi skozi stroške lastništva ter tudi iz stališča vrednost – price – performance. Seveda pa smo pri izbiri omejeni tudi z družinskim proračunom, iz katerega na letni ravni ne sme na račun padca vrednosti avtomobila, odteči preveč denarja.

Prav tako smo bili pozorno na dejstvo, da je avtomobil, ki ga uvrščamo v ta izbor – aktualen – in ne model, ki bo v letu ali dveh dobil naslednika. Tudi zato, ker želimo, da se vaša družina vozi v vozilu z najaktualnejšimi lastnostmi ter da ne bo slabe volje, ko bo nekaj mesecev za nakupom – na ceste pripeljala nova različica istega modela.

Torej kaj izbrati?!

Kia Ceed Sportswagon – 625 litrov prtljažnega prostora

Kia Ceed je v letošnjem izboru “Slovenski avto leta 2019” zasedla častno drugo mesto, takoj za zmagovalcem Fordom Focusom. Korejci namreč delajo vedno boljše avtomobile in pri Kii je prišlo do trenutka, ko se zdi, da so končno v celoti dohiteli evropsko konkurenco, oziroma jo počasi prehitevajo. Naj poudarimo nekaj adutov – 7 letno jamstvo, sodobno oblikovanje in seveda volumnsko največji prtljažni prostor – 625 litrov. Če temu prištejemo še solidne vozne lastnosti, relativno ugodno ceno, se zdi, da temu karavanu nič ne manjka do naziva – odlična družinska izbira.

Ford Focus Karavan – 608 litrov prtljažnega prostora

Ford Focus je slovenski avto leta 2019. Kar pomeni, da so ga tako domači novinarji, kot bralci strokovnih portalov – ocenili za avtomobil, ki je v tem trenutku najboljša izbira za izjemno širok nabor kupcev. A, če bi morali Forda Focusa opisati drugače – bi morali poudariti eno ključno lastnost, ki ga loči od ostale konkurence. Ta družinski avto se preprosto pelje bolje od tekmecev. Kar pomeni, da bodo družinski očetje, ki imajo radi avtomobile po meri voznika resnično v vožnji tudi, uživali. Če temu prištejemo še ostale adute, kot je 5 letno jamstvo z neomejenimi kilometri, velik in predvsem praktičen prtljažni prostor. (Slednji je kot švicarski nož, ki mu ne zmanjka različnih funkcij.) Ogromno asistenčnih sistemov, ki ga delajo bolj varnega. Pa pregovorna zanesljivost Fordov ter oblikovna dolgoletna nevtralnost. So aduti, ki ga postavijo na prestol “golfovega razreda”. Tudi zato, ker je Fordov Focusov v preteklosti zapeljalo na ceste daleč največ v svojem segmentu, kar le potrjuje glas ljudstva. Nasvet! Če niste prepričani o naših besedah – se s Focusom samo zapeljite in takrat boste takoj vedeli, o čem govorimo.

Hyundai i30 karavan – 602 litra prtljažnega prostora

Hyundai zadnja leta dela odlične avtomobilistične zgodbe. 5-letno jamstvom brez omejitve kilometrov pa je velika dodana vrednost za vašo družino, v kolikor delate izjemno količino kilometrov, oziroma se na dnevni ravni vozite več kot 150 kilometrov. V tem primeru se zdi prav Hyundai i30 karavan prava izbira za vašo družino. Včasih so prav malenkosti tiste, ki tehtnico prevesijo v smer odločitve za neko vozilo. In v naših očeh je prav zanesljivost in jamstvo vozil Hyundai ena ključnih lastnosti, zaradi katerih to vozilo priporočamo. Seveda ima Hyundai i30 tudi veliko drugih adutov. Velik in predvsem izjemno praktično oblikovan prtljažni prostor, zunanja podoba, ki sicer ne kriči …, a verjamemo, da bo dolgo všečna. Ter kupca asistenčnih sistemov ter dodatkov, ki dela Hyundai i30 varno družinsko vozilo. Ter seveda tudi relativno dobra cena. Hyundai i30 nikoli ni slab nakup!

Mazda 6 karavan – 522 litrov prtljažnega prostora

Če bi me kandidati izbirali le na podlagi zunanjega videza, bi Mazda 6 karavan  s svojim zanimivim oblikovanjem zasedla prvo mesto. Ni v istem avtomobilskem razredu kot drugi kandidati, saj je razred višje. A vseeno nismo mogli mimo nje. Gre namreč za po našem mnenju enega boljših vozil ta hip in avtomobil, ki bo za finančni vložek vračal veliko, in to s slogom. A tudi cenovno ni pozicionirana dosti višje saj že v vstopnih modelih ponuja več – v skladu z Japonsko tradicijo dobro založenih modelov. Na način lahko celo trdimo, da predstavlja največ avtomobila za “denar”, če ne bi mogli argumentirati ravno družinskega segmenta – kot razloga z izbor. Tu je namreč nekoliko skromno odmerjen prtljažni prostor kljub karavanskemu zadku. A mogoče prav vse ostalo odtehta. Da je ta avtomobil lahko tudi odlična poslovna limuzina, konec tedna pa se prelevi v družinsko orodje za tiste z nekoliko več avtomobilističnega sloga. Tako je … Mazda 6 preprosto drugačno lepša od avtomobilskega povprečja. In tudi zato je ne smete spregledati, ko izbirate med svojimi kandidati.

Volkswagen Passat – 650 litrov prtljažnega prostora

Tako kot Mazda 6 je Volkswagen Passat razred višje. A zaradi nedavne prenove modela (prihaja na ceste v ½ leta 2019) se je znašel na seznamu vozil, ki jih družinam močno priporočamo. Gre enostavno za avtomobilsko klasiko brez primere, ki s svojim velikim prtljažnim prostorom odlično služi družinskim izzivom. Ker je v Passatu vselej vse, kar Volkswagen zna – seveda prenovljeni Passat ponuja množico varnostnih asistenčnih sistemov, zaradi katerih bo vaša družina varna. Povezljivost in ostale tehnikalije pa so na najvišji možni ravni. Avtomobil res ni vznemirljiv – a izbira, ki je nikakor ne boste obžalovali. V očeh Slovencev, pa je vsekakor dober razred višje od Škode Ocative – pa čeprav cenovno ne odskoči tako zelo.

Toyota Corolla Touring Sports – 598 litrov prtljažnega prostora

Nova Toyota Corolla Touring Sports šele prihaja na slovenske ceste. A verjamemo, da jo boste zaradi svoje drugačne pojave vsekakor opazili. Toyote – predvsem Corolla na naših cestah ni pogost pojav – a na neki način lahko na to gledamo kot na veliko “neumnost” in odklon v okusu evropejcev. Corolla je namreč daleč najbolj prodajano vozilo na svetu. A bo tokrat “pesem” drugačna saj so Toyoto Corolla Touring oblikovali v Belgiji – seveda po okusu sveta in delno tudi Evrope. A, ko bo pripeljala na evropske ceste, bo zatresla “Golfov” segment in napovedala naskok na viden položaj. Predvsem zaradi pregovorne zanesljivosti in kakovosti – Toyoto – namreč težko “ubiješ” – bo izbira tistih družin, ki želijo veliko za svoj denar, a hkrati ne nečesa popolnoma vsakdanjega. Vemo pa tudi, da bo po okusu ekologov, saj je hibridni pogon osnovna strategija te blagovne znamke za zeleno prihodnost sveta. Torej, če ste v glavah “zeleno” naravnani, potem je Corolla tisto nekaj – kar se splača počakati!

Renault Talisman Karavan – 572 litrov prtljažnega prostora

Odlično opremljenega Talismana dobite že za znesek okoli 23.900 evrov. Tudi zaradi tega razloga se nam je zdel zanimiv izbor, saj tako kot Mazda 6 in Volkswagov Passat spada v nekoliko višji razred avtomobila. Čeprav je cenovno popolnoma v nekem drugem nižjem razredu. Pri tem je treba priznati, da Renault v zadnjih letih dela zelo zanimive avtomobile, katerih oblika je precej drzna. Po tem so Francozi še posebej pogumni in tako lahko Talismana brez zadržkov proglasimo za zmagovalca evropskega lepotnega tekmovanja v tem segmentu. Določeni zorni koti in linije so tako futuristično dinamični, da je avto izstopa v množici – relativno nedomišljene pločevine. Velika 19 colska platišča – trend Renaultov zadnjih let pa še poudarjajo boke, tako kot visoke pete – gležnje nežnega spola. Celoten paket ugodnosti, jamstva, financiranja in servisiranja vozila v naših očeh trenutno predstavlja najboljšo vrednost za vaš denar. Da – Talismana – brez zadržkov lahko proglasimo za najboljši nakup ta hip v konfiguraciji na spodnji povezavi.

Tako! 7 kandidatov je pred vami. Niso trendi SUV-ji, a se zato peljejo dosti bolje od slednjih – imajo večje prtljažne prostore in so na splošno uporabnejši, varčnejši in enako varni. Družine, ki vejo kaj hočejo in očetje, ki razmišljajo s svojimi možgani, bodo izbrali po svoji pameti in ne pameti proizvajalcev, ki stavijo na trend povišanih karoserij, ki se peljejo sicer spodobno – a – nikakor tako kot nekatere avtomobilske klasike – kot so družinski karavani iz tega prispevka.

Želite izvedeti velikost prtljažnega prostora katerega koli vozila?! Več informacij na tej povezavi!


shutterstock_722426974 Kako kupiš odličen rabljen avtomobil? BMW Z4 20 avtomobilov, ki si jih želimo dobiti v roke v letu 2018 giphy (37) 10 nasvetov, kako najbolje prodati svoj rabljeni avtomobil BeFunky Collage 10 najboljših avtomobilskih iger vseh časov · ·