Photo: Daniel Frank
V zraku · tehnologija · pametni telefoni/mobilniki

Torej ste izgubili telefon?! Vsem se je to že zgodilo. Pred nekaj minutami je še bil v žepu in zdaj je nekam izginil. Odnesle so ga telefonske ‘vile’ oziroma ste ga po vsej verjetnosti pozabili nekje med blazinami svojega kavča. Mogoče je v vašem plašču, na pisalni mizi v službi. Ali pa ste ga pozabili na blagajni v trgovini. Kakorkoli že, vse kar želite, je, da ga čim prej najdete.

Izgubljeni pametni telefon je lahko izjemen stres. Na srečo je na voljo veliko načinov, da najdete svoj izgubljeni telefon. Če je pametni telefon (ali celo tablični računalnik), ki deluje z iOS-om, Androidom, je dejstvo, da že ima programsko opremo, potrebno za ‘lov’ na vaš najdražji življenjski pripomoček. Tukaj je naš preprost vodnik po tem, kako najti izgubljen telefon ali podobno pametno napravo.

Izgubljen pametni telefon

Prav vsi razvijalci operacijskih sistemov pametnih telefonov so razvili varovala za primer kraje ali izgube telefona. Tako vse tri glavne platforme za pametne telefone (Apple, Google in Microsoft) vključujejo tehnologijo za pridobivanje telefona v svojih pametnih telefonih. Običajno je, da te aplikacije delujejo prek računa, povezanega z vašo napravo. Pri napravah s sistemom Android je to vaš Googlov račun, za iPhone je to vaš račun iCloud, za Windows Phones pa je to vaš Microsoftov račun. Vse tri platforme vam omogočajo, da telefone daljinsko zaklenete in izbrišete, ga naredite vidnega z zvonjenjem ali nanj pošljete posebna obvestila, ki opozorijo tistega, ki telefon najde.

Seveda so te funkcije enako dobre kot baterija telefona. Če vaš pametni telefon “izdihne” oziroma mu poide vsa energija, ga je tako težko najti in postane enako nem kot vaša denarnica ali kaj drugega, kar bi se lahko izgubilo.

Kako najti izgubljen telefon s sistemom Android

Android ne ponuja samo zaščitene storitve Google za iskanje in upravljanje vaše naprave na daljavo, temveč tudi številne druge aplikacije, namenjene iskanju pametnega telefona. Najlažja za uporabo je tako imenovana Find My Device, ki jo vedno lahko prikličete na povezavi http://android.com/find. Uporaba funkcije je tako preprosta, da jo lahko zamenjate z vpisom v iskalnik Google. Vpis ”kje je moj telefon” bo storitev pozval, da začne iskati pametni telefon.

V okviru te storitve lahko tudi zaklenete, izbrišete telefon, ga pokličete … Za lociranje bo uporabil Wi-Fi ali GPS, ki bo pomagal poiskati vašo napravo.

Kako najti izgubljen iPhone

Daleč najboljši in praktično edini zanesljiv način, kako najti svoj iPhone, je prek domače funkcije Appla – Find My iPhone. Aplikacija je vnaprej nameščena v vsaki napravi s sistemom iOS in lahko prikaže vašo manjkajočo napravo na zemljevidu, ki vam omogoča preprosto iskanje in upravljanje. Vendar pa boste za namestitev te funkcije potrebovali računalnik ali drugo napravo iOS z aplikacijo Find My iPhone. Na žalost so te funkcije na voljo le, če je telefon vklopljen in povezan z internetom.

Če želite uporabljati to funkcijo, se preprosto prijavite v iCloud in odprite funkcijo Najdi moj iPhone. Storitev Apple najde vaš telefon na zemljevidu in vam omogoča predvajanje zvoka v svoji napravi, pošiljanje sporočila v telefon z »izgubljenim načinom« ali brisanje njegove vsebine. Vse to lahko storite brez kakršnekoli dodatne konfiguracije.

Poiščite moj iPhone, kjer lahko najdete svoj Mac, iPod in iPad. To je neverjetno učinkovito orodje za sledenje skoraj vsaki napravi iOS.

Tako, zdaj veste, kako najti svoj izgubljeni telefon.

2018.01.24-Morcheeba-Shot-03-023_LOWRES Honor 10: podobnosti ne gre oporekati according-to-scientific-drop-test-this-smartphone-is-basically-the-terminator-2-1400x933 Glede na test, ki so ga izvedli, je prav ta pametni telefon pravi Terminator Sony Xperia XZ2 Premium Sony Xperia XZ2 Premium: nova Xperia z izpopolnjeno dvojno kamero Untitled-1 Huawei P20 PRO: pametni telefon, ki postavlja nove standarde ·