Evrovizija 2019: prvi polfinalni večer
Kulturni izbor · glasba

Po zaslugi Nette, ki je lani zmagala s pesmijo Toy, bo vsakoletno tekmovanje skladb različnih (evropskih) držav Evrovizija 2019 letos potekalo v Tel Avivu – prvi polfinalni večer bo v znamenju 17 držav, med njimi bo tudi Slovenija.

Evrovizija 2019 je odprla svoja vrata, in sicer se bo danes, ob 21.00 potekal prvi polfinalni večer – pomerilo se bo 17 držav (sicer bi se predstavilo 18 držav, a je Ukrajina odstopila), in sicer Ciper, Črna gora, Finska, Poljska, Češka, Madžarska, Belorusija, Srbija, Belgija, Gruzija, Avstralija, Islandija, Estonija, Portugalska, Grčija in San Marino.

Slovenija bo nastopila pod zaporedno število 5, predstavljala jo bosta Zala Kralj in Gašper Šant s pesmijo Sebi.

Tudi letos se je “velika peterica” uvrstila neposredno v finale in jim je dodeljena pravica glasovanja v enem izmed polfinalnih večerov: Španija, Francija in Izrael bodo tako lahko glasovali v prvem polfinalnem večeru, Nemčija, Italija in Združeno kraljestvo v drugem.

Glasbeni šov bodo vodili Bar Refaeli, Erez Tal, Assi Azar in Lucy Ayoub, kakovost izvajalskega programa pa bo ocenjevala strokovna žirija in telefonsko glasovanje. Letos bo drugače potekalo sporočanje glasov – objava rezultatov se bo začela tako, da bo najprej objavljena tista država, ki je prejela najmanj točk s strani žirij, končalo pa se bo s tisto državo, ki je od žirij prejela največ točk. Na tak način do zadnje države ne bomo vedeli, kdo je zmagovalec!

Na letošnjem finalnem izboru za pesem Evrovizije 2019 bo nastopila tudi Madonna, so potrdili iz Evropske radiodifuzne zveze – zapela bo dve pesmi, in sicer en stari hit in novo uspešnico. Madonnin nastop naj bi stal milijon dolarjev, kril pa naj bi ga poslovnež Sylvan Adams, ki je domnevno v zadnjih letih financiral številne velike dogodke in koncerte, s katerimi želi podpreti Izrael.

V veliki finale, ki bo potekal 18. maja 2019, se bo uvrstilo 10 držav iz prvega polfinalnega večera.

Kako bo potekal prvi polfinalni večer?

1. Ciper: Tamta – Replay

2. Črna gora: D mol – Heaven

3. Finska: Darude feat. Sebastian Rejman – Look Away

4. Poljska: Tulia – Fire of Love

5. Slovenija: Zala Kralj & Gašper Šantl – Sebi

6. Češka: Lake Malawi – Friend Of A Friend

7. Madžarska: Joci Pápai – Az én apám

8. Belorusija: ZENA – Like It

9. Srbija: Nevena Božović – Kruna

10. Belgija: Eliot – Wake Up

11. Gruzija: Oto Nemsadze – Keep On Going

12. Avstralija: Kate Miller-Heidke – Zero Gravity

13. Islandija: Hatari – Hatrið Mun Sigra

14. Estonija: Victor Crone – Storm

15. Portugalska: Conan Osiris – Telemóveis

16. Grčija: Katerine Duska – Better Love

17. San Marino: Serhat – Say Na Na Na

shutterstock_1198876087 To je najboljše glasbeno obdobje v vsej zgodovini glede na raziskavo laibach Koncert: Laibach z albumom The Sound of Music v Cankarjevem domu event24-djt_bit_halloween_scooter-foto_scooter_press1 V Slovenijo prvič prihajajo nemški rejverski velikani Scooter WEB-Morcheeba Koncert: Morcheeba maja 2019 v Kinu Šiška ·