cover-pametni-telefoni-2019
V zraku · tehnologija · pametni telefoni/mobilniki

Skupna lastnost vseh pametnih telefonov, videnih na MWC, je umetna inteligenca, ki prehaja iz premijskih telefonov tudi v tiste cenejše pametne telefone. Slednja je potrebna za sisteme za prepoznavo govora, kjer se kaže velik del trendov ne tako zelo oddaljene prihodnosti. A je jasen trend, da proizvajalci iščejo kupce, ki jim je pomemna specifična lastnost njihovega pametnega telefona. Tako teh 5 telefonov, absolutno ni dolgočasnih.

Pametni telefon nenazadnje postaja naprava, na kateri spremljamo vse multimedijske vsebine, zato je zvok velikokrat pomembnejši od slike. LG je tako pri novem LG G8 Thinq za zvočnik prilagodil kar celoten zaslon telefona. Poglejmo pet med seboj zelo različnih pametnih telefov, za katere je zelo verjetno, da se bodo znašli na vašem nakupovalnem seznamu.

LG G8 THINQ
JE NAJBOLJ INOVATIVEN

LG je tokrat pri novem LG G8 Thinq uporabil kopico inovacij in tehnologij, ki presenečajo. Na prednjem delu ima vgrajen fotoaparat, s katerim meri čas, ki ga porabijo svetlobni fotoni za potovanje od objekta in nazaj. Na ta način izračuna 3D-model motiva. Slednje uporabi za sistem prepoznavanja uporabnika z obrazom oziroma tudi dlanjo.

Seveda je ta način varnejši od konvencionalnega pristopa. Inovativen je tudi zvočni sistem. Zvok namreč ustvarja kar zaslon telefona s svojim vibriranjem, in to presenetljivo bolje od klasičnih načinov. LG G8 ThinQ ponudi najboljši procesor – Snapdragon 855, odličen zaslon OLED in kopico drugih odličnih lastnosti, kot je vtič za slušalke, odlično procesiranje zvoka itd. Ne spreglejte ga!

NOKIA 9 PUREVIEW
PREVEČ OBJEKTIVOV?

Na trenutke se zdi, da so proizvajalci telefonov s povečevanjem števila objektivov zabredli. Tokrat pri Nokii stavijo na pet identičnih objektivov, ki fotografijo posnamejo sočasno z različnimi časi osvetlitve, procesor Snapdragon 845 (pri tem je njegova zmogljivost menda izkoriščena v celoti) pa združi posnetke v eno fotografijo z ogromno podrobnostmi in več barvami.

Pri razvoju je sodelovalo podjetje Light, ki je v preteklosti že naredilo fotoaparat s šestnajstimi kamerami. Premore tudi zaslon OLED, v katerega je vgrajeno tipalo prstnega odtisa. Baterija premore 3.329 mAh, hkrati pa je telefon tudi vodoodporen po standardu IP67. Ker Nokia stavi na cenovno dostopne pametne telefone (predvidena cena 650 evrov), je vsekakor priporočljiv nakup.

SONY XPERIA 1
IMAJO NAJDALJŠEGA

Pri Sonyju imajo najdaljšega. To je stavek, s katerim bi lahko najlažje opisali pametni telefon Sony Xperia 1, saj ima izjemno visok zaslon z razmerjem 21 : 9. Ta lastnost je idealna za filmoljubce in gamerje, ki poleg izjemne dimenzije dobijo tudi najboljši zaslon pametnega telefona z resolucijo 4K, OLED-tehnologijo in HDR-procesiranjem. Ker je Sony lastnik enega glavnih filmskih studiev, pa so snovalci želeli narediti zaslon, ki bi ga lahko profesionalni filmarji uporabljali na setu in s slednjim preverjali zajeto sliko. A to še ni vse. Xperia 1 se ponaša s tremi objektivi z različnimi goriščnicami, ki uporabljajo kar prilagojen senzor fotoaparatov Alpha. Prav zaradi navedenega lahko pričakujemo odlično fotografijo, a vse to pri Sonyju nikoli ni bilo poceni.

XIAOMI MI9
CENOVNE MEJE MOGOČEGA

Zdi se, da ima novi Xiaomi Mi9 vse, kar imajo zastavonoše bolj zvenečih blagovnih znamk, in to za polovičen znesek. Zaslon AMOLED s tipalom prstnega odtisa, najnovejši procesor Snapdragon 855, 8 GB delovnega spomina, ki sodeluje z veliko hrambo podatkov do 128 GB, tri glavne kamere, ki jih podpira fotografsko tipalo z 48 MP. Ker je namenjen mladim, omogoča enega najhitrejših brezžičnih polnjenj s kar 20 W, ki baterijo napolni v uri in pol. Bistvo tega telefona je seveda njegova okvirna cena okoli 450 evrov, ki je za zgoraj navedene lastnosti telefona izjemno nizka. A se pri telefonih stvari vselej skrivajo v podrobnostih. Mi9 ni vodoodporen po standardu IP68, kar pa je sicer lastnost vseh paradnih konjev zvenečih znamk.

SAMSUNG GALAXY S10E, S10 in S10+
NJABOLJŠI MED VSEMI?!

Mnogi serijo telefonov Samsung Galaxy S10 opisujejo kot tisto, ki je spremenila igro. Gre namreč za najcelovitejši pametni telefon, ki poskuša na vseh področjih dosegati ali presegati konkurenco. Tako sta fotografija in video nove serije Galaxy S10 ocenjena z najvišjo oceno DxOMark, tako za sebek kamero, ki je pri S10+ dvojna, kot tudi za sistem glavnih kamer (te so kar tri z različnimi koti). Pri novem S10 je poseben tudi zaslon OLED, saj se ponaša s soničnim čitalnikom prstnih odtisov, zaradi česar je zanesljiv tudi ob mokrih prstih. Zaradi posebne obdelave slike, ki ji pravijo dinamično mapiranje, se slika ob gledanju videa ali igranju igre sproti izboljšuje. A to še zdaleč ni vse. V notranjosti je seveda najhitrejši procesor Snapdragon 855, ki mu družbo dela do 12 GB delovnega spomina, skupaj v družbi do 1 TB notranjega spomina. Posebne so tudi Wi-Fi »sposobnosti«, ki omogočajo hitrosti pete generacije. Poleg vsega naštetega omogoča brezžično polnjenje, ne le lastne baterije, temveč tudi drugih naprav. Res izjemno celovit paket!


cover-racunalnik-telefon Dan, ko je tvoj pametni telefon nadomestil računalnik! cover-1 5 skrivnostnih lastnosti pametnega telefona Samsung Galaxy S10+, ki jih moraš poznati sony-xperia-1- MWC 2019: Sony Xperia 1 bo idealen telefon za filmoljubce in igričarje Xiaomi Mi 9 MWC 2019: Xiaomi predstavil pametna telefona Xiaomi Mi 9 in Xiaomi Mix 3 5G