LEVICARJI
V zraku · buzz buzz

Sodiš med tistih nekaj odstotkov svetovne pupulacije, katerih leva roka je dominantnejša? Blagor tebi, ker si tako posebna oseba.

Skozi človeško zgodovino so levičaji veljali za posebne osebe, s katerimi sistem ni najbolje ravnal – še nedolgo nazaj, v 20. stoletju, je obstajalo prepričanje, da so levičarji zlo, ki izvira iz čarovništva. Četudi je takšnih posameznikov na svetu le 15 %.

Teorij, zakaj nekateri ljudje preferirajo levo roko, je nešeteto, vključno z idejo, da so za to krive matere, ki so bile med nosečnostjo pod stresom.

Raziskave iz leta 1980 so pokazale, da je prednost za levo ali desno roko določena že pred rojstvom, in sicer lahko že v 13. tednu nosečnosti ultrazvok pokaže, kateri palec otrok sesa. Preference do določene roke naj bi otrok razvil zaradi pomembne vloge hrbtenjače, pravijo znanstveniki. Ko možgani pošljejo signal za gibanje ramen in rok hrbtenjači, je ta odgovorna za to, da ta signal prevede v gibanje. Po ugotovitvah naj bi bila aktivnost gena v hrbtenjači asimetrična v maternici, kar naj bi povzročilo to, da se otrok rodi kot levičar.

Znanstveniki že leta poskušajo odgovoriti tudi na vprašanje, zakaj se rodi tako malo levičarjev in njihove rešitve so raznolike. V raziskavi, izvedeni lani, so znanstveniki ugotovili, da je predispozicija za desno ali levo roko genetske narave. Kot trdijo, najpomembnejši dejavnik za učinkovito družbo je visoka stopnja sodelovanja, kar naj bi vplivalo na to, da je večina ljudi pač desničarjev.

Četudi levičarji preferirajo drugo roko kot desničarji, je med njimi malo nevroloških razlik, pravijo znanstveniki, obstajajo pa nekatere druge lastnosti, zaradi katerih so levičarji “drugačni”.

ZAKAJ SO LEVIČARJI POSEBNI?

1. Od 10 do 15 % svetovne populacije sodi med levičarje. Znanstevniki verjamejo, da se rodi veliko več takšni ljudi, a med učenjem pisanja postanejo desničarji. Svet je tudi prilagojen desničarjem, večina levičarjev pa uporablja kar obe roke roki.

2. Levičarji imajo svoj praznik, in sicer je 13. avgust Svetovni dan levičarjev. Ga praznujete?

3. Četudi znanost pravi, da med levičarji in desničarji ni velikih razlik, so nekateri znanstveniki dokazali, da levičarji domnevno razmišljajo nekoliko drugače. Levičarji naj bi bili prepričani, da se dobre stvari vedno nahajajo na levi strani, medtem ko je na desni strani vse slabo. In to naj bi vplivalo tudi na to, na kakšen način glasujemo na poličnih volitvah, in sicer na razporeditev kandidatov na listi.

4. Levičarji naj bi bili močnejši in boljši športniki, ko gre za športe, kot so tenis, boks in bejzbol. Razlog se skriva v tem, da se levičarji lahko z lahkoto prilagodijo, četudi so soočeni z “asimetrično” igro, na katero niso pripravljeni.

5. Številni člani kraljeve družino so levičarji, in sicer Kraljica Elizabeta II, princ Charles in princ William. Zvezdniki, ki pišejo z levo roko, so Bill Gates, Ringo Starr, Angelina Jolie, Keanu Reeves, Nicole Kidman ….

Kako prepoznaš lažnivca glede na njegovo govorico telesa? Odgovarjajo strokovnjaki Kako prepoznaš lažnivca glede na njegovo govorico telesa? Odgovarjajo strokovnjaki Nikoli ni prepozno: ljudje, ki so slavo dosegli po 30. letu starosti Nikoli ni prepozno: ljudje, ki so slavo dosegli po 30. letu starosti Kupuješ vodo iz plastenk. Tako uničuješ okolje: obupne okoljske navade, za katere ne veš, da jih imaš To o tebi govori mesto, na katerem imaš tatu Kaj o tebi govori mesto, na katerem imaš tatu? ·