i1a
Kulturni izbor · film

V duhu 22. podelitve slovenskih filmskih nagrad vesna smo pogledali, kateri so najboljši slovenski filmi vseh časov.

Vas zanima, kateri so najboljši slovenski filmi vseh časov? Tokrat ne bo govora o tistih najbolj gledanih, temveč o filmih, ki si po mnenju uredništva zaslužijo vaš ogled, saj spadajo v vrh slovenske kinematografije. Prav tako smo pripravili pregled letošnjih filmskih nagrad vesna s Festivala slovenskega filma, ki je potekal od 17. do 22. septembra v Portorožu.  Dragi filmoljubci, tale je za vas!

Najboljši slovenski filmi vseh časov

Komedija

Vesna (1953)

Prva prava komedija, ki je nastala v Sloveniji, pripoveduje o življenju srednješolcev. Trije sošolci, ki morajo opravljati maturo, se dogovorijo, da mora Samo, eden izmed njih, osvojiti hčerko profesorja Cosinusa in tako priskrbeti matematične naloge.

Romantična drama

Ples v dežju (1961)

Slikar Peter bi rad bi srečal idealno žensko. Gledališka igralka Maruša, s katero ima Peter stalno razmerje že sedem let, bi rada živela z njim in si z njim tudi vse delila. Peter neke noči Marušo zapusti, pa tudi sama Maruša je mnenja, da je tako bolje. Toda na koncu oba ugotovita, da sta izgubila nekaj zelo pomembnega.

Vojna drama

Nasvidenje v naslednji vojni (1980)

Med počitnicami v Španiji se srečata nekdanja smrtna sovražnika: slovenski partizan Berk in nemški vojak Bitter, ki se je v okupatorjevih vrstah boril v Jugoslaviji. Sredi ljubeznive, turistično razpuščene Španije znova oživijo spomini na vojni čas, v katerem sta si bila nasprotnika.

Drama

Splav meduze (1980)

Glavni junakinji sta učiteljici Kristina in Ljiljana, izgubljeni sredi vojvodinske pokrajine. Prva je Slovenka, druga je Srbkinja, obe pa sanjata o novem življenju v velikem mestu. Film je od začetka do konca obogaten z literarnimi in vizualnimi elementi dadaizma in nadrealizma.

Drama

Outsider (1996)

Sead je mladenič iz mešane družine – oče je iz Bosne in je zastavnik JLA, mama je Slovenka, gospodinja. Film se začenja z njegovim prihodom v Slovenijo, kjer nadaljuje šolanje na ljubljanski gimnaziji. Njegove težave se začnejo, ko pade pod vpliv punk gibanje in postane član glasbene skupine.

Komična drama

V leru (1999)

Študent Dizi živi svoje uživaško in brezdelno življenje v študentskem domu: na dnevnem redu so popivanje, spanje in gledanje televizije. Nekega dne se v njegovo sobo vseli bruc, ki Dizija vrže iz njegovega vsakdanjega ritma.

Drama

Kruh in mleko (2001)

Ivana en dan prezgodaj odpustijo s programa zdravljenja alkoholizma. Vrne se k ženi Sonji in 16-letnemu sinu Robiju. Naslednje jutro Sonja pošlje Ivana v trgovino po kruh in mleko. Na poti domov Ivan sreča Armanda, sošolca iz srednje šole. Ivan spije prvo travarico…

Drama

Ruševine (2004)

Karizmatični gledališki režiser in avtor Herman pripravlja novo predstavo, ki naj bi bila presežek njegovih dotedanjih uspehov. Na vajah se začno razkrivati številne skrivnosti in manipulacije, s katerimi se želi Herman ponorčevati iz razmerij, ki jih imajo nastopajoči igralci v njegovi predstavi.

Romantična vojna drama

Ljubljana je ljubljena (2005)

Oton opazuje razvoj rodnega mesta od leta 1934, ko je bil v Franciji ubit kralj Aleksander, preko italijanske in nato nemške okupacije, do prihoda komunizma. Prijateljici Marjani se zaobljubi, da se bosta imela vekomaj rada. Otonove želje se ne uresničijo, italijanski okupator vdre v Ljubljano, Marjano pa očara nova ljubezen.

Romantična drama

Petelinji zajtrk (2007)

Djuro je zaposlen kot vajenec pri mojstru Gajašu. Tiho življenje mladega vajenca razburka prihod temnolase lepotice Bronje, sicer poročene z Lepcem, lokalno barabo in zvodnikom. Bronja in Djuro se spustita v tvegano ljubezensko razmerje, medtem pa tudi Gajaš goji ljubezenske fantazije in sanja o Severini.

Triler

9:06 (2009)

Kriminalistični inpektor preiskuje neobičajen primer. Preiskava se sprevrže v obsesijo, inpektor se skrivaj preseli v stanovanje umrlega, vse globlje tone v njegovo življenje in časoma začne prevzemati njegovo identiteto.

Komedija

Čefurji raus! (2013)

Marko in njegovi trije prijatelji živijo v zloglasnem ljubljanskem predmestju Fužine. V njihov vsakdan počasi vdirajo nasilje, kriminal in droge, zato se začne prijateljstvo krhati, usode pa razhajati.

Drama

Razredni sovražnik (2013)

Odnos med dijaki in novim učiteljem nemščine je izredno zaostren. Ko ena od dijakinj naredi samomor, njeni sošolci obtožijo učitelja, da je odgovoren za njeno smrt. Spoznanje, da zadeve niso tako črno-bele, pride prepozno …

Grozljivka

Idila (2015)

Amaterski fotomodel Zina se z ekipo odpravi na modno fotografiranje v neokrnjeno naravo. Na idiličnemu travniku, ki so si ga izbrali za fotografiranje, jih brezobzirno napadeta domnevna lastnika travnika, Francl in Vintlr in jih odvlečeta v mračno klet. Boj za življenje se začne.

Dokumentarni film

Houston, imamo problem! (2016)

Film Houston, imamo problem! je intrigantski igrano-dokumentarni film, ki raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih šestdesetih letih, vrednem več milijard dolarjev.

Psihološka drama

Ivan (2017)

Takoj po tem ko mlada Mara rodi Ivana, se začne njena najhujša nočna mora. Ivanov oče Rok, poročen poslovnež ki ga Mara obsesivno ljubi, izgine. Ko Mara ugotovi, da je Rok obtožen gospodarskega kriminala, jo brutalno pretepejo sodelavci njegove žene. Tako se Mara znajde pred nemogočo izbiro med svojo ljubeznijo in svojim otrokom.

Drugi najboljši slovenski filmi, ki so vredni vaše pozornosti

Cvetje v jeseni (1973)
Maškarada (1973)
Babica gre na jug (1991)
Carmen (1995)
Stereotip (1997)
Temni angeli usode (1999)
Socializacija bika (1999)
Nepopisan list (2000)
Jebiga (2000)
Zvenenje v glavi (2002)
Pod njenim oknom (2003)
Rezervni deli (2003)
Tu pa tam (2005)
Slovenka (2009)
Oča (2010)
Košarkar naj bo (2017)

Festival slovenskega filma 2019: zmagovalci

22. septembra so bile v glavni dvorani Avditorija Portorož podeljene nagrade 22. Festivala slovenskega filma. Absolutni zmagovalec večera je bila osupljiva filmska stvaritev Zgodbe iz kostanjevih gozdov, ki je prejela vesno za najboljši celovečerec, poleg tega pa še vesno za najboljšo režijo, za najboljši film po izboru občinstva, za najboljšo moško glavno vlogo, za najboljšo fotografijo, za izvirno glasbeno podlago, za najboljšo montažo, za najboljšo scenografijo, za najboljšo kostumografijo, za najboljšo masko in za najboljši zvok. Film je prejel tudi denarno nagrado IRIDIUM za postprodukcijske storitve.

Za glavno žensko vlogo si je vesno prislužila Liza Marijina, in sicer za vlogo uporniške neže v Polsestri. Kot najboljši scenarij je tokrat slavila delikatna zgodba Igor in Rosa iz rok Katje Colje in Angela Carbona.

Kdo je na FSF 2019 prejel vesno?

Stranska ženska vloga: Jana Zupančič kot inšpektorica Kaja v Korporaciji
Stranska moška vloga: Milivoj Roš kot Miki v Oroslanu
Najboljši dokumentarni film: observacijski dokumentarec o zloglasni morilki Hči Camorre
Najboljši kratki igrani film: film Raj
Najboljši animirani film: Liliana
Najboljša manjšinska produkcija: film Bog obstaja, ime ji je Petrunija
Najboljši študijski film: dokumentarni film Alzheimer café
Najizvirnejše eksperimentalno AV delo: Človek s senco
Vesna za posebne dosežke: Buča na vroči strehi sveta, portret Tomaža Šalamuna
Vesna za posebne dosežke za režijo in scenarij: Martin Turk / Dober dan za delo

V večeru slovenskega filma so podelili tudi nagrado izobraževalnega programa Ostrenje pogleda za najboljši študentski film v tekmovalnem programu, ki je šel v roke Somi Sandre Jovanovske. Nagrado Art kino mreže Slovenije je prejel film Bog obstaja, ime ji je Petrunija, nagrado Kosobrin za dragocene filmske sodelavce, ki jo podeljuje Društvo slovenskih režiserjev pa Matija Kozamernik Jojo, direktor filma.

Več o dogajanju na festivalu slovenskega filma si lahko preberete na tej povezavi.


Zgodbe iz kostanjevih gozdov (Božič) 1 LIFFE 2019: ljubljanski mednarodni filmski festival letos že tridesetič g-pte-2019-0215 Emmyji 2019: zmagovalci 71. podelitve televizijskih oskarjev 1_QpGSzkrAgIdy-Kvl2jKAQg Neverjetni posebni efekti iz 19. stoletja: poglejte si prvo grozljivko iz leta 1896 Najboljše komedije vseh časov: večne filmske uspešnice, ki jih moraš videti Najboljše komedije vseh časov: večne filmske uspešnice, ki jih moraš videti · ·