supermodeli
Utrip mesta · moda

Danes ob besedi supermodel pomislite na mladenke, kot sta na primer Gigi Hadid ali Kendall Jenner, ali pa celo na zvezde Instagrama, kot je Alexis Ren. A to kljub ‘zlorabi’ te besede niso originalni supermodeli, tisti, ki so hodili po modnih pistah najboljših modnih oblikovalcev na svetu in krasili naslovnice modnih revij številka za številko. Ni veliko modelov, ki postanejo sinonim in obraz modne hiše, še manj je takšnih, katerih kariera traja več desetletij. A pravi, originalni supermodeli so premagali vse našteto. Kako so prvotni supermodeli videti danes in kaj počnejo?

Kako so originalni supermodeli videti danes:

1. Cindy Crawford

Modeli pridejo in grejo, a supermodelu Cindy Crawford je uspelo, da jo poznajo tudi današnje generacije. Vse se je začelo z naslovnico revije Vogue leta 1986, Cindy pa tudi danes ne počiva. Ima svojo linijo kozmetike, hkrati pa je mentorica svojima dvema otrokoma, ki sta se prav tako podala v svet manekenstva.

2.Linda Evangelista

Ko je Linda v 80. začela svojo modno pot, so ji agenti dejali, da bo njena kariera trajala le 3 leta. Pa so se pošteno zmotili. Linda je postala ena od najbolj iskanih modelov na svetu in v zgodovini. Prišlo je celo tako daleč, da je dejala, da se za manj kot 10 tisoč ameriških dolarjev sploh ne bo spravila z postelje. Danes je mama, podpredsednica, kreativna direktorica in ambasadorka Erase.

3. Christy Turlington

Christy je bila le najstnica, kot ji je že uspelo sodelovati z modnimi velikani, kot so Vogue, Calvin Klein in Maybelline. Kljub svojemu uspehu je leta 1994 zapustila modni svet in se odločila za izobrazbo. Leta 2003 se je poročila z igralcem Edwardom Burnsom, s katerim ima 2 otroka. Prav tako je začela z neprofitno organizacijo Every Mother Counts. Pred kratkim se je vrnila v svet manekenstva, z možem se je pojavila v kampanji za dišavo Calvina Kleina in aprila 2017 krasila naslovnica pariškega Voguea.

4. Naomi Campbell

Naomi si je ustvarila zares zavidljivo kariero – vse od modnih pist, glasbenih spotov, prav tako pa je bila prva temnopolta ženska, ki se je pojavila na naslovnici revije Vogue. Njena kariera se nikoli ni zares ustavila. Bila je izvršna producentka resničnostnega šova The Face, kot gostja se je pojavila v serijah, kot so Ameriška grozljivka in Empire, intervjuvala pa je celo Vladimirja Putina.

5. Eva Herzigova

Leta 1994 je Eva Herzigova nastopila v oglasu za Wonderbra in ta še danes velja za najbolj slovit oglas vseh časov. V svoji karieri je bila model za Victoria’s Secret in Sport’s Illustrated, sprehodila se je po modnih pistah Louisa Vuittona in Prade. Nazadnje smo jo lahko videli v kampanji za Dior, njena strast pa je postala tudi filantropija. Letos se je zaročila z Gregoriom Marsiajem, ki je tudi oče njenih treh otrok.

6. Helena Christensen

Prelomnica za Heleno je bil nedvomno seksi glasbeni spot za skladbo Wicked Game Chrisa Isaaka. Bila je model za CoverGirl in Victoria’s Secret. Čeprav je hodila po modnih pistah najboljših modnih oblikovalcev, z ramo ob rami z najboljšimi supermodeli, je bila drugačna. Fotograf Max Vadukul je v intervjuju za The Guardian rekel, da Helena nikoli ni želela biti v središču pozornosti. Danes je Helena fotografinja, z igralcem Normanom Reedusom ima sina, prav tako pa je soustanoviteljica revije NYLON.

7. Yasmin Le Bon

Z 18 leti je Yasmin postala najbolje plačani model na svetu. Samo nekaj leta pozneje se je poročila s pevcem skupine Duran Duran Simonom Le Bonom in tako ji je bilo usojeno, da je večino življenja preživela pod žarometi. V intervjuju za Red je razkrila, da ji ni bilo najlažje, da je melanholična oseba in da se bori z depresijo. A to je ni ustavilo. Še vedno jo lahko vidimo na modnih pistah (leta 2016 za Giorgia Armanija). Ima tri hčere in dve sta že v modni industriji.

8. Claudia Schiffer

Claudio so odkrili pri 17 letih, Karl Lagerfeld sam pa jo je izbral za Chanelov model. Imela je to srečo, da je delal z vsemi velikani v modni industriji (Richard Avedon, Gianni Versace, Mario Testino …). Leta 1996 se je Karl odločil, da Claudia ne bo več obraz Chanela in to jo je nekoliko potrlo, nikakor pa ne ustavilo. Še naprej se je sprehajala po modnih pistah, videli pa smo jo lahko tudi v filmu Zoolander in Pravzaprav ljubezen. Leta 2002 se je poročila z režiserjem Matthewom Vaughnom, s katerim ima 3 otroke.

9. Elle Macpherson

Večina modelov se lahko pohvali z zavidljivimi teleščki, Elle Macpherson pa je bila tako fenomenalna, da so jo pri TIME poimenovali The Body. Razlog je bil gotovo dejstvo, da je kar petkrat krasila naslovnico revije Sport’s Illustrated. Dokazala je, da so tudi njeni možgani tako privlačni kot njeno telo. Danes ima v lasti svojo linijo spodnjega perila in linijo velnes izdelkov.

10. Stephanie Seymour

Model za Victoria’s Secret, lepotica z naslovnic revije Vogue in bivše dekle pevca skupine Guns N’ Roses Axl Rosa (kar je v intervjuju za Harper’s Bazaar označila kot očitno napako), dobro pozna soj žarometov. Leta 2016 so jo aretirali zaradi vožnje pod vplivom opojnih substanc. Še istega leta je dejala, da trenutno priljubljeni modeli, kot sta Gigi Hadid in Kendall Jenner, nikakor niso supermodeli, ampak ‘trenutni psici’.

11. Tatjana Patitz

Tudi Tatjano so odkrili pri 17 letih, njena kariera pa se je strmo vzpenjala. Čeprav je bila ena od najbolj iskanih manekenk med petimi originalnimi supermodeli na začetku 90., njeno ime morda ni tako splošno znano – delno tudi zato, ker Tatjana ni imela občutka, da spada v ta svet. “To nisem bila jaz, to je bilo moje delo,” je zaupala The Guardianu leta 2009. Letos je ponovno krasila nekaj naslovnic in strani modnih revij, prav tako pa naj bi sklenila pogodbo za L’Oreal.


Adidas s supergami, odpornimi na pivo adidas Pröst: adidas s supergami, odpornimi na pivo slide 3 The Athlete’s Foot: športna trgovina s stilom 3 Želiš postati Mercedesova zvezda? Neprecenljivo! kl x vans Modna kolekcija Karl Lagerfeld x Vans prihaja septembra · · · · ·