uluwatu-surf-villas-carbon-house-alexis-dournier_dezeen_2364_col_14
Utrip mesta · arhitektura

Po svetu najdemo široko paleto zasebnih bivališč, ki svojim stanovalcem ponujajo edinstveno pribežališče pred svetom tam zunaj. Oglejte si, katera je portal designboom uvrstil med 10 najlepših in najboljših zasebnih hiš leta 2019!

V nadaljevanju predstavljena bivališča so različno velika, iz različnih materialov in na različnih lokacijah, toda vsa ponujajo domiselne rešitve za majhne prostore – od hiše s teraso, ki se pomika v skladu z navideznim gibanjem sonca, do skoraj nevidnega bivališča na jugu Portugalske.

Najlepše zasebne hiše 2019

1. »Casa Volta«, Mehika (Ambrosi Etchegaray)

»Casa Volta« je ambiciozno prebivališče, sestavljeno iz treh opečnatih obokov, plavajočih nad gosto vegetacijo oaxaške obale v Mehiki. Dizajn in izbor materialov je močno navdihnila bližnja Casa Wabi, ki jo je oblikoval japonski arhitekt Tadao Ando. Obiskovalci se po ozki poti podajo globoko v džunglo, na koncu poti pa se pred njimi razpre velika jasa. Tam je umeščen dolg ribnik, obrobljen z vrsto simetrično razporejenih stebrov, katerih odsev se zrcali v vodi, vse skupaj pa v obiskovalcih vzbuja vtis zapuščenega klasičnega templja.

2. »Cork House«, Anglija (Matthew Barnett Howland, Dido Milne in Oliver Wilton)

Ta plutovinasta hiša, ki stoji v Berkshiru v Angliji, je skoraj v celoti zgrajena le iz trdne, nosilne plute. Projekt je prišel v ožji izbor za nagrado stirling 2019, ki jo podeljuje Kraljevi inštitut britanskih arhitektov (RIBA), v svojem bistvu pa je bil to poskus, da bi iz enega samega obnovljivega materiala zgradili trdne zidove in strehe.

3. »Villa RA«, Italija (MORQ)

Z »Villo RA« je italijanski arhitekturni studio MORQ podal predlog alternativnega pristopa za gradnjo prebivališč na kalabrijskem podeželju v Italiji. Tradicionalna, a obenem sodobna hiša vzpostavlja s svojo prostorsko organizacijo in izbranimi materiali tako vidno kot čutno povezavo pokrajine in arhitekture. S tem so oblikovalci poskrbeli za ohranitev lepote konteksta. Zgradba je enolična in živahna hkrati, saj skozi dan uprizarja gibanje sence in izžareva vedno spreminjajoče se odtenke uporabljenih materialov.

4. »Terasaki House«, Japonska (Ryue Nishizawa)

»Terasaki House«, ki stoji na obrobju Tokia na Japonskem, je najbolj opredeljena s svojim značilnim strešnim baldahinom. Tloris, ki izkorišča prednosti edinstvenih in ugodnih razmer tega območja, obsega pritlično hišo z atrijem. Streha nad sobami in atrijem ustvarja odprt prostor, v katerem se notranjost podaljšuje na drugo stran steklenih zidov.

5. »Quadrant House«, Poljska (KWK Promes)

View this post on Instagram

Quadrant House by KWK Promes, Poland was the 2019 A+Awards Popular Vote Winner in the XL Private House category. The design of the Quadrant House was based on the desire for a home that reacts to its environment. Therefore, its coolest feature is a terrace that moves to follow the sun. Depending on the season it regulates the amount of sunlight in the spaces it adjoins, giving the desired shadow in the summer and allowing for more sunlight during the winter. . Check out all the winners of the 7th Annual A+Awards at architizer.com ✨ . . . . . #kwkpromes #quadranthouse #movingarchitecture #kineticarchitecture #ArchitizerAwards #architizerawards2019 #architecture #instarchitecture #poland

A post shared by Architizer (@architizer) on

KWK Promes, arhitekturni biro, ki ga vodi Robert Konieczny, je oblikoval hišo s teraso, ki se pomika v skladu z navideznim gibanjem sonca. Arhitekti so imeli na voljo pravilno oblikovano zemljišče, obdano z drugimi velikimi bivališči poljskega predmestja. Dizajn sestavljata dva primarna volumna: enonadstropna stavba, ki opravlja primarne vloge doma in je postavljena pravokotno na ulico, in pritlična struktura, ki poteka vzporedno s cesto.

6. »Cottage House«, Portugalska (Atelier 1111)

Hiša »Cottage House« je umeščena v krajino obsežnega posestva v Grândoli na območju južne Portugalske. Ta mirna regija je znana po hrastih plutovcih in oljkah, zaščitenih pinijah in nežno dvigajočem se površju, ki z najvišjih točk ponuja razgled na Atlantski ocean. Nova konstrukcija bo ena izmed štirih na tem zemljišču. Tam bodo še glavna hiša, garaža in plavalni bazen, in vsaka izmed teh konstrukcij bo široko razpotegnjena po zemljišču, s čimer se bo v največji možni meri zagotovila njihova vključitev v naravno okolje.

7. »Ground House«, Japonska (Tomohiro Hata)

»Ground House« stoji v gosto poseljeni urbani soseski Osake na Japonskem. Koncept hiše se je porodil iz arhitektovega predvidevanja, da je to območje nekoč opredeljevala bujna vegetacija, izhajajoča z bližnje gorske verige. V želji, da bi na betonskih ploščah ustvaril novo mikrotopografijo, se je arhitekt tako ozrl za zemljepisnimi značilnostmi regije.

8. »Cliff Front 7« (»Carbon House«), Bali (Alexis Dornier)

Na indonezijskem otoku Bali stoji zasebna hiša »Cliff Front 7« (»Carbon House«). Bivališče je del resorta Uluwatu Surf Villas, ki je nekakšno zatočišče na vrhu klifa, znano tudi kot »raj za srfarje«. Najopaznejši element te vile je poligonalni element za ustvarjanje sence, umeščen na prehodu iz notranjosti v zunanjost.

9. Rezidenca »n.n.«, Rusija (J. Mayer. H.)

View this post on Instagram

n.n. Residence near Moscow by @J.MAYER.H & Alexander Erman Architecture & Design. n.n. represents a spatial exploration between concealment and exposure. This layered topography blurs the line separating landscape and construction. It is the private residence of a family in a rural area along the River Moskva. The geometry of the floor plan fuses the building with the ground it is located on by removing individual layers and creates spaces between the strata. A cross-section shows a rich variance between the floors, and the internal links and gradual transitions toward the outside develop open layers for a flexible and programmatic organization of space. The ambivalence of privacy and openness is modulated in various states between gentle hills and closed air spaces. By way of the building’s cantilevered and curved stories, a very wide range of transitions is formed between inside and outside, featuring constructed nature like climbing walls and pools, designed gardens and landscaped areas, as well as untouched nature. Cheers Epicureans!🥂 Thanks @amazing.architecture for sharing! ______________ #nnresidence #moscow #russia #colour #color #fractuals #amazinghome #design #modern #view #spectacularview #amazingview #architecture #amazingarchitecture #archilovers #designhouse #innovation #innovative #luxury #luxuryhouse #luxuryhome #luxuryinterior #industrialstyle #homedecor #homedesign #archilovers #myinterior #architecture #epicureanshome

A post shared by Epicureans Home (@epicureans.home) on

Ta zasebna hiša, ki stoji na obširni posesti blizu Moskve, je delo berlinskega studia J. Mayer H. Ogromni projekt, ki je zajel skupno 5.300 kvadratnih metrov površine, je imel namen ustvariti arhitekturni jezik, ki bi zabrisal črto med krajino in stavbo. Zaradi vključitve z zelenjem prekritih streh in valovitih oblik se bivališče kar staplja z okoliškimi naravnimi oblikami.

10. »House in Monsaraz«, Portugalska (Aires Mateus)

Studio Aires Mateus iz Lizbone je ustvaril skorajda nevidno hišo v neposredni bližini jezera Alqueva na južnem Portugalskem. Stavba, ki stoji na 21.100 kvadratnih metrov velikem zemljišču, ima zgolj 174 kvadratnih metrov, njen vrh pa pokriva zelena streha, ki se zdi kot podaljšek okoliške pokrajine.


04_DorteMandrup_TheWhale_WhaleTail The Whale: dramatična arktična atrakcija, ki si jo želimo obiskati! 1920x1080_new-1 Od leta 2020 bodo lahko turisti spali v Versajski palači North Pole Igloos North Pole Igloos: najsevernejši hotel na svetu s pogledom na polarni sij Star Wars Galactic Starcruiser: ladja, na kateri prespiš in si del vojn zvezd Star Wars Galactic Starcruiser: hotel za vse ljubitelje Vojne zvezd · · ·