fbpx

Startup Cosmic: hiše prihodnosti bodo kot lego kocke in dostopne vsakomur

Startup Cosmic

Startup Cosmic
Foto: Cosmic
Zadnjič posodobljeno:

Startup Cosmic s sedežem v San Franciscu je v ospredju gibanja za trajnostno stanovanje s svojim učinkovitim gradbenim sistemom in dodatnimi bivalnimi enotami (ADU) na sončno energijo. Podjetje, ki ga je ustanovil Sasha Jokic, izumitelj, podjetnik in usposobljen arhitekt z več kot 14-letnimi izkušnjami v projektantski in gradbeni industriji, je ustvarilo popolnoma modularen dom brez emisij, ki proizvede več električne energije, kot jo potrebuje, novo drzen korak k rešitvi stanovanjske in podnebne krize.

Startup Cosmic ustvaril je edinstveno platforma za dom z lastnim napajanjem omogoča gradnjo ogljično nevtralnih, zdravih in neverjetno učinkovitih domov z visoko hitrostjo in nižjimi stroški, z uporabo “hibridnega montažnega pristopa”, z deli zgradbe, izdelanimi v tovarni, in drugimi komponentami, zgrajenimi na samem gradbišču.

Ekipa je dokončala svojo prvo modelno enoto, ADU, imenovano Cosmic Studio, ki ima eno raven in skupno meri 350 kvadratnih čevljev (33 kvadratnih metrov). Kompaktno stanovanje ima kopalnico in odprt prostor za spanje, bivanje, jedilnico in kuhanje.

Zgradbe so zgrajene z uporabo poenostavljenega procesa, ki je hitrejši, bolj ekonomičen in manj potraten od običajnih metod, z uporabo modularnega sistema iz standardiziranih komponent. Moduli so različnih velikosti, od 18 do 45 kvadratnih čevljev (1,7 do 4,1 kvadratnih metrov), in so združeni v zgradbe različnih velikosti. Štirinajst standardnih modulov je bilo uporabljenih za izdelavo šasije za enoto Cosmic Studio.

Foto: Cosmics
Foto: Cosmics
Foto: Cosmics
Foto: Cosmics
V nasprotju z drugimi podjetji za montažne modularne zgradbe, ki dostavljajo vnaprej sestavljene zajetne module, zaradi česar so dragi in jih je težko pošiljati, Cosmic prevaža module ohišij kot plosko pakiranje na ploski ploščadi majhne velikosti. Podstrešje, fasada in notranje stene ter vrata in troslojna okna so ročno pritrjeni s Cosmicovim “mizarskim sistemom na klik”. Ti elementi so zgrajeni na kraju samem, kar znatno poveča stroške in zmogljivostin in hitrost.

Cosmicovi domovi so zasnovani tako, da proizvajajo svojo energijo ob porabi minimalne energije in brez fosilnih goriv, z visoko učinkovitimi LED diodami, pametnim termostatom in spremljajočo aplikacijo za spremljanje porabe električne energije. Enote s kuhinjami so opremljene s kremenčevimi pulti in vrhunskimi hladilnimi omarami, kopalnice pa imajo stene za tuširanje s ploščicami in vrhunsko opremo.

Foto: Cosmics
ADU je zasnovan tako, da minimizira porabo energije s funkcijami, kot so neprekinjena izolacija in nepredušna okna in vrata, povezovanje z javnimi vodovodnimi in kanalizacijskimi sistemi, medtem ko proizvaja vso lastno elektriko. Enote so opremljene s predhodno sestavljenimi sistemi za strojništvo, inženiring in vodovodne instalacije, ki vključujejo velik paket baterij za litij-ionsko in toplotno shranjevanje energije ter strešno sončno polje, ki lahko proizvede od sedem do 20.000 kWh na leto v regiji Kalifornije.
Foto: Cosmics
Dodatno energijo je mogoče shraniti in nato razdeliti nazaj v omrežje v kolikor je mogoče ali v električno vozilo, kar omogoča ADU, da proizvaja in shranjuje tako električno kot toplotno energijo, ko je to najučinkovitejše in najcenejše, ter jo po potrebi distribuira v gospodinjstvo.
Foto: Cosmics
Končni cilj podjetja Cosmic je preobrazba gradbene industrije z ustvarjanjem prilagodljivih prostorov, ki ohranjajo zdravje planeta. Podjetje ima sedež v tehnološkem centru Autodesk v San Franciscu, kjer bo izdelovalo module šasije za svojo prvo serijo domov, pri čemer bo sodelovalo z lokalnimi dobavitelji in proizvajalci materialov. Izdelava in dobava Cosmic ADU trenutno traja štiri do šest mesecev, cene pa bodo objavljene kmalu. Ker podnebne spremembe in svetovna pandemija še naprej preoblikujejo naše življenjsko okolje, Cosmicovi trajnostni in učinkoviti domovi ponujajo vpogled v prihodnost stanovanj in načina gradnje, ki se bo vsekakor v prihodnosti zelo spremenil. Hiše pa bodo postale kot lego kocke.

Dodatne Informacije

cosmicbuildings.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.