Varčuj, brez truda in odpovedovanja: 6 preprostih metod, ki 100 % delujejo
V zraku · buzz buzz

Veliko ljudi nima nobenega načrta, kako ravnati z denarjem – živijo iz meseca v mesec, zapravijo toliko, kot zaslužijo, ko pa nastanejo nepričakovani stroški, se pojavijo težave. In ravno zaradi takšnih usodnih trenutkov, je pomembno, da se nanje pripravite že vnaprej. Že jutri lahko začnete uporabljati metode, s katerimi boste varčevali, brez odpovedovanja.

Ukvarjanje z razporejanjem denarja je neprijetno – občutki tesnobe so poznani precejšnji količini ljudi, še neprijetnejše pa je, če se znajdete v finančni stiski, na katero niste bili pripravljeni. Kaj storiti?

6 preprostih metod varčevanja, ki 100 % delujejo:

Metoda 20/80

Po tej metodi najprej plačate vse NUJNE račune, kredite in druge obveznosti. Preostanek denarja razdelite tako, da 20 % privarčujete ali nekam vložite, preostalih 80 % zapravite tako, kakor želite.

Metoda 60/10/10/10/10

Po tej metodi razdelite denar tako: 60 % je namenjenih NUJNIM stroškom, 10 % varčevanju za stara leta, 10 % za dolgoročne večje nakupe, 10 % za redke stroške (nov računalnik, hladilnik …) in 10 % za zabavo.

Metoda 10 %

Ta metoda ima zgolj eno enostavno pravilo, zato je nekoliko prepričljivejša – le 10 % dohodka je namreč potrebno privarčevati. Ker je tako preprosta, je tudi večja verjetnost, da se je poslužite na dolgi rok.

Metoda gotovina – banka

Denar razdelite na dva dela (ni potrebno, da sta enaka). En del ohranite v gotovini, drugi del naj bo na banki. Najprej se poslužujte porabe gotovine, komaj nato načnite tekupček, ki je na banki. Ta metoda je učinkovita za tiste, ki ne spremljajo, koliko denarja zapravijo.

Metoda štirih kuvert

Najprej plačate vse NUJNE stroške. Nato privarčujete od 10 do 20 % za večje ali nenačrtovane stroške. Preostanek denarja razdelite na štiri dele in jih spravite v štiri kuverte (ali razdelite na štiri podračune na banki). Vsaka kuverta je namenjena enemu tednu v mesecu.

Metoda naših babic

Ta metoda sledi preprosti logiki – za vsako pomembno stroškovno kategorijo ustvarite posebno kuverto ali varčevalni račun (npr. hrana, obleke, zdravila, avto, zabava …). Celoten prihodek razdelite med te kategorije – če vam v eni izmed kategorij zmanjka denarja, a ga še potrebujete, ga lahko vzamete iz tiste kategorije, ki ni tako nujna.

Astronaut Aptitude Test: ta TEST ti pove, ali bi lahko postal astronavt Astronaut Aptitude Test: ta Nasin TEST ti pove, ali bi lahko postal astronavt Znanost dokazuje: otroci, ki se igrajo z blatom in peskom, odrastejo močnejši in bolj zdravi Znanost dokazuje: otroci, ki se igrajo z blatom in peskom, odrastejo močnejši in bolj zdravi Minilo je 50 let od pristanka na Luni: tega gotovo ne veš o Neilu Armstrongu Minilo je 50 let od pristanka na Luni: tega o Neilu Armstrongu gotovo ne veš carly-rae-hobbins-zNHOIzjJiyA-unsplash Njihova ljubezen je večna: 3 astrološki pari, ki se bodo skupaj postarali ·